5 Март, 2018 07:26 7 798 64

5 март 1940 г. Катинското клане

  • катин-
  • клане-
  • ссср-
  • полша-
  • нквд

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно

На 5 март1940 г. 1940 г. – Членовете на съветското политбюро на КППС издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници.

На 2 март 1940 г. Лаврентий Берия –шеф на НКВД, изпраща до Йосиф Сталин секретна докладна записка № 794/Б, в която определя полските военнопленници / 14 736 лица / и затворниците от затворите в Западна Белорусия и Украйна /18 632 лица / като не подлежащи на превъзпитание врагове на съветската власт. Предлага да бъдат разстреляни 14 700 военнопленници и 11 000 затворници, без предявяване на обвинение и без представяне на обвинителен акт.

Под записката стоят четири утвърждаващи я подписа: на Сталин, Ворошилов, Молотов и Микоян, както и съгласието на секретарите Калинин и Каганович. На основата на тази записка Политбюро на КПСС издава на 5 март секретното решение №П13/144 с препоръчаното от Берия съдържание.

Масовите гробове на Катинското клане са разкрити случайно. На 17 февруари 1943 година местни жители посочват на германците точното място на масовите гробища. На 13 април радио Берлин информира за престъплението, а на 15 април Германия кани Международния червен кръст да направи проучване на място. Отговорът е, че трябва да получат покана от всички заинтересовани страни. Съветският съюз не изпраща покана. Тогава Германия формира Международна лекарска комисия, която включва 12 експерти от 12 европейски държави. Комисията работи в Катин от 28 до 30 април. Публикува своите наблюдения и изследвания през есента на 1943 година. До началото на юни 1943 година са извадени 4 243 тела и идентифицирани 2 730 от тях. При телата са открити писма от близките им с последни дати от пролетта на 1940 г. Времето на убийствата е установено и чрез анализ на корените на дърветата засадени от функционерите на НКВД върху масовите гробове с цел заличаване на следите. Документацията от изследванията е съхранена в Института по съдебна медицина в Краков. След войната тя изчезва, но копия се откриват през пролетта на 1991 година в тайно скривалище в Института за съдебна експертиза в Краков. Сред експертите подписали протоколите е и българския лекар проф. Марко Марков, който след войната е принуден от комунистическата власт да се откаже от своя подпис.

Москва реагира два дни след съобщението на радио Берлин. Това припомня в блога си бившият ни посланик в Полша Александър Йорданов.

В съобщение на Совинформбюро излъчено по радиото и публикувано във в. „Правда“, за клането са обвинени „немските нашественици“. След отстъплението на немската армия в Катин пристига екип на НКВД и военното контраразузнаване Смерш. Ямите в които са нахвърляни телата са разкопани и са поставени фалшиви документи. Подготвени са фалшиви свидетели, а неудобните са ликвидирани или заточени. След като теренът е „обработен“, на 13 януари 1944 г. Политбюро създава специална Комисия за „установяване и провеждане на следствени действия за причините и обстоятелствата около разстрела в Катинската гора на полските военнопленници от немско-фашистките нашественици“. Комисията се ръководи от академик Николай Бурденко и посочва като извършители на престъплението „фашистите“.

През 1969 година в селцето Хатин в Беларус е издигнат огромен паметник в памет на жертвите на нацизма. Целта е да се прикрие името Катин. В „Болшая советская эниклопедия“ се разказва за Хатин, а не за Катин. През 1978 г. на мястото на Катинското клане се поставя бетонов стелаж с надпис: „На жертвите на фашизма – полски офицери разстреляни от хитлеристите през 1941 г.“. На входа на Катинската гора се монтира паметник посветен на несъществуващи 500 руски военнопленници „също разстреляни“ от немците. През 1990 г. съветската власт сама отстранява фалшификата. През 1946 г. Нюрнбергският съд отказва да обвини Германия поради липса на доказателства. На 22 декември 1952 г. в САЩ е създадена комисия към Конгреса, която прави свое проучване и излиза със заключителен доклад, в който призовава за организиране на международен трибунал, който да осъди виновните за това престъпление срещу човечеството съветски власти.

През април 1990 г. Михаил Горбачов предава на Полша архивни документи и признава, че Катинското клане е извършено от НКВД. Същият ден ТАСС съобщава, че непосредствената отговорност е на „Берия, Меркулов и техните сътрудници и че това е едно от най-големите престъпления на сталинизма“ . На 14 април 2010 г. президента на Русия Дмитрий Медведев признава, че полските офицери са били разстреляни по заповед лично на Йосиф Сталин. На 26 ноември 2010 година руският парламент приема декларация, която осъжда Катинското клане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Колев

    61 18 Отговор
    На това са способни само комунистите и национал социалистите.В България също има много такива пестъпления но малко се говори за тях.
  • 2 Kcaniba

    41 24 Отговор
    В империята на злото НИЩО не се е променило

    Коментиран от #64

  • 3 Бай хой

    22 42 Отговор
    От статията разнрахме колко добри и демократични са били управниците от хитлеристка германия. Как хитлер подкрепян от международната област е отлрил доказателства срещу СССР. И дори нългарите тогава са били с развития цивилизован запад по изфабрикуване на доказателства. Племенника на убиеца на децата от Ястребино сам заклеймява СССР. Да не си помисли някой че хестапо може да убие някой или да фабрикува фалшиви доказателства. И да знаете че само цвета на полската интелихенция е в състояние да тръгне с вермахта към Москва.

    Коментиран от #34, #56

  • 4 Тръмп

    50 16 Отговор
    Комуниста само за това го бива,да избива всички които не са дебили!:)

    Коментиран от #14

  • 5 Антикомунист

    59 9 Отговор
    Венцислав Михайлов да напише статия за това как бяха избити българските министри и интелигенция, които след 9.ІХ.1944 останаха на поста си,не избягаха на Запад, за да предадат постовете си на новата власт. Но комунистите под ръководството на КПСС и Берия просто избиха тези интелигенти и натикаха труповете в една яма.
    Защо все за чужбина се говори, и добро и лошо, а за България - пълно мълчание.
    Никога повече комунизъм в България!

    Коментиран от #8, #28

  • 6 гостъ

    34 17 Отговор
    Русофилите мълчат.

    Коментиран от #7

  • 7 НА 3 МАРГ НЕ ПИСАХТЕ

    39 9 Отговор

    До коментар #6 от "гостъ":

    НИТО ЗА БАТАШКОТО КЛАНЕ СТАРАЗАГОРСКОТО КЛАНЕ КЛАНЕТО В БЪЛГАРОВО / БУРГАСКО/ В ДВОРА НА ЦЪРКВАТА И ВЪТРЕ В ЦЪРКВАТА НАМЕРЕНИ ЦЯЛОТО СЕЛО ИЗКЛАНО.

    Коментиран от #9

  • 8 гостъ

    37 7 Отговор

    До коментар #5 от "Антикомунист":

    А какво да кажем избитите милиони ВОЛЖКИ БЪЛГАРИ за които толкова писах вчера в статията по повод гнева на панриарха.И за обезличаването маменето и затриването на паметта на цели три БЪЛГАРСКИ държави.Холосост сравним само с този над евреите.
    А ние не просто мълчим,а сами вътрешно се убеждаваме ,че такова нещо саточели няма.Докато не го признаем и господ няма да ни прости.

    Коментиран от #11

  • 9 гостъ

    22 3 Отговор

    До коментар #7 от "НА 3 МАРГ НЕ ПИСАХТЕ":

    Просто вече добре са ни дресирали превръщаме се в грозни животни.
    После да не се сърдим на никой за нищо.
  • 10 гостъ

    23 7 Отговор
    И за какво ми сложи минуса .За това ,че знам за братушките неща дето не си посмял да научиш или душевно си неспособен да приемеш.Бързо вън от матрицата...
  • 11 ivan4o

    16 14 Отговор

    До коментар #8 от "гостъ":

    волжките българи са избити от монголците, тоест 1во монголците губят битка и им сложен овче данък от българите. после монголците пак се събират обаче 160 хил кавалерия и правят геноцид над волжките българи. четете я тая история бре

    Коментиран от #12, #27

  • 12 Антикомунист

    15 11 Отговор

    До коментар #11 от "ivan4o":

    Иван4о, и ти си монголец! Като тях ли си говорите с Марийка?
  • 13 Въпрос

    22 21 Отговор
    Айде сега-изкарахме поляците ангели...А се премълчава защо става така. И нито дума,че тия военни преди половин година са зверствали по белоруските и украинските села-като са ги събирали на куп и са ги палели като животни..И каква е трябвала да бъде реакцията на Сталин-помилване!?!?!.. Айде стига с тази полит-корекност. Истината трябва да се казва-независимо дали ни харесва или не..

    Коментиран от #16

  • 14 А стига бе

    24 19 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    То великите американски демократи избиха в наши дни..!?!!!!.. над 500 000 (половин милион) иракски деца--пак повтарям в НАШИ ДНИ.. А ти си ми седнал да тролиш със НПО-лозунги....
  • 15 Наблюдател

    26 17 Отговор
    Над 50 години руснаците лъгала, че не те са извършили това военно престъпление, дори направиха мемориален в Хатин за да заблудят западната общественост, че почитат жертвите. Но накрая истината излезе наяве.
  • 16 Наблюдател

    17 7 Отговор

    До коментар #13 от "Въпрос":

    Кога са безчинствали русофил умен. Военното престъпление си е военно престъпление. Не забравяй, че Русия и Германия започнаха войната разделяйки си Полша. Скрипта бойната си дружба със съвместен военен парад в Брест.
  • 17 Видял

    17 20 Отговор
    От 4 години пътувам до Полша всяка седмица. И започвам да си мисля,че Сталин донякаде е бил прав. Преди имах друго мнение за пановете,ама след като ги опознах хич не им съчувствам,ама хич. Може би европейците са прави като ги наричат "прост..ките на САЩ"

    Коментиран от #21

  • 18 Историк

    28 20 Отговор
    Няма руско зверство, което българския русофил да не обоснове, оправдае и одобри. Никъде по света няма такова уродливо и гнусна явление като русофилията.
  • 19 Константинопол

    19 22 Отговор
    Ами имало е война !!Какво да кажат руснаците със 25милиона хора избити!!Що не напишете статия за това а и колко жени деца старци са избити от немците!.Май не ви се иска да споменете тези неща.Всичко се прави да злепостави те Русия ,но всички четем история и неможе да заблудите хората със такива статии.

    Коментиран от #20, #24

  • 20 Наблюдател

    24 14 Отговор

    До коментар #19 от "Константинопол":

    Има разлика между войната и военните престъпления. В случая с Катин е налице военно престъпление. Какво не ти е ясно?

    Коментиран от #22

  • 21 Полски мишки

    12 22 Отговор

    До коментар #17 от "Видял":

    Абсолютно си прав за всичко !!Малко им е било ,Сталин не трябваше да ги жали !
  • 22 Константинопол

    12 12 Отговор

    До коментар #20 от "Наблюдател":

    Но се е случило по време на войната!Що сега не се случи.

    Коментиран от #23

  • 23 Наблюдател

    20 14 Отговор

    До коментар #22 от "Константинопол":

    Не е по време на войната приятелю. Прочети в текста, че е станало повече от година преди Болшевишката Русия да влезе във войната. Ще преиначиш историята само и само за оправдаеш руснаците.

    Коментиран от #29

  • 24 Гост

    20 10 Отговор

    До коментар #19 от "Константинопол":

    Не че нещо ама "съветските" избити през ВСВ, май ще се окажат поне двукратно завишени, като руските такива през руско - турската (1877-78). Наскоро "коригираха" жертвите на сталинградското безумие, но май ще излезе корекцията вярна на общо основание!Комунисти, к'во да ги правиш. Лъжата при тях е основно средство за доверие!
  • 25 Borislav Popov

    16 14 Отговор
    На 18 юни 2012 г. Европейският съд се произнесе относно факта, че предоставените по времето на Горбачов и Елцин “документи”, които сочат, че в разстрела на десетките хиляди полски офицери край Катин е виновен Сталин и съветската държава, се оказали фалшиви.
    Но демократичните медии си замълчаха !!!
    А това е световна сензация.
    Русия не носи отговорност за масовия разстрел на полски офицери в Катин – това решение взе неотдавна Европейският съд по правата на човека. Излиза, че през последните 20 години руското правителство непрестанно се разкайваше за престъплението, което през 40-те години е извършил някой друг.
    “През 1943 г. Гьобелс, опитвайки се да разруши антихитлеристката коалиция и да скара Съветския съюз и САЩ, разпространил лъжата за това, че Сталин и Берия заповядали да бъдат разстреляни 10 хиляди полски офицери… ”

    Коментиран от #26, #30

  • 26 Русофилски лъжи

    13 12 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    Фалшевету навене ге правиш ти русофилче. Няма такова нещо, напълно фалшиви факти даваш. Следващ руската опорна точка, че горбачов и ЕИлцин са ссъсипали Русия а путин я въстановява. Пишеш абсолютни лъжи!

    Коментиран от #36

  • 27 гостъ

    7 8 Отговор

    До коментар #11 от "ivan4o":

    Чети в коментарите на статията за недоволния патриарх от вчера.Говориш
    врели некипели същите като на последния
    коментирал ме вчера.Различава ви се само ника.Личи си кой ви е дал да си назубрите отговорите.В друг случаи излиза че не сте челеи история поне от 20 години и не вярвате и неискате да чувате
    друго освен руска пропаганда .Ако трябва да пиша всеки ден едно и също по-добре ме наемете за частен учител,имате нужда.Невежеството и непознаването на закона не те оневинява при престъпление затова просто чети и питай в книжарниците.Тези неща са давани нееднократно дори по националната телевизия.Но ти сигурно още вярваи че сме дива ниска черна криивокрака орда с дръпнати очи от няколко човека дошли,,преди малко,,както без никакви доказателства сами и без да те питат са написали твоите любимци в твоя учебник.Но само се огледай наоколо и погледни в огледалото и ако не си идиот ще разбереш колко са те лъгали .Защото аз не познавам българин нито съм видял волжки такъв ,каито да отговаря на описанието.Включая и изкопаните от археолозите кости на дедите и царете ни с ръст над 1,80-90 и европеидни черти. Доказано е и от археологията и от генетичните изслидвания,които освен това доказват и ,че нямаме нищо общо със
    славяните.А генетичните изследвания се признават в съда,където братята ти ушанки още преди това дори са изгубили при защита на част от горните тези.При това не в корумпирания български.Заразлика от идеите на любимците ти обаче,които и така са от

    Коментиран от #33

  • 28 Барчо

    8 9 Отговор

    До коментар #5 от "Антикомунист":

    Сигурно Гео Милев, Смирненски, Щастливеца не ти говорят нищо???? Те не са интелигенти, така ли? Да не изброявам и други.
  • 29 падналия ангел

    9 5 Отговор

    До коментар #23 от "Наблюдател":

    Русия влиза в Полша през септември 1939г., клането е 1940г. Как да не е по време, че и дори след военните действия!

    Коментиран от #32, #35

  • 30 те това е социализЪма

    11 9 Отговор

    До коментар #25 от "Borislav Popov":

    А кои са недемократичните медии в които го прочете това ?

    Нека да позная Бултаймс сигурно или нещо от сорта

    Русофилската наглост и безочие нямат граници . Лъжа след лъжа след лъжа.
    И нищо не се е променило -цинизмът си е все същия , върху труповете на децата от Алепо Путин заяви ,колко е хубаво да си тестват оръжията.
  • 31 гостъ

    6 2 Отговор
    Заразлика от идеите на любимците ти обаче,които и така са отхвърлени гененичните са неоспорими в съда.9Почвай сега да ръсиш глупости.А ако си умен просто първо чети,но нещо друго ,а не пропаганда.
  • 32 Наблюдател

    13 7 Отговор

    До коментар #29 от "падналия ангел":

    Русия удря в гръб и нахлува в Полша на 17 септември 1939 година, а на 23 септември Червената армия и Вермахта правят съвместен парад на победата в Брест-Литовск. Командващ от германска страна е генерал Гудериан а от руска комбриг Кривошеин. Т.е. войната с Полша е приключила и бойните другари си я поделят. За какви военни действия говориш? Защо русофилите постоянно лъжете за да оневините руснаците?
    По твоята логища и СС са оневинени, че са вършели военни престъпления, цащото е имало военни действия.

    Коментиран от #38

  • 33 ivan4o

    2 13 Отговор

    До коментар #27 от "гостъ":

    ти ко искаш да кажеш, че сте ариийци, готи и викинги ли? отвори малко история и прочети за великата Волжка България. а тва че след като Аспарух е дошъл у тая земя и сте се омешили с други нациии, колко сте българи тва е сериозен въпрос.

    Коментиран от #37

  • 34 Дони

    10 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бай хой":

    Бай Хой , Иван и всичките ти други имена под който пишеш несвързаните си мисли.Искам за пореден път да ти кажа , че имаш нужда от спешна медицинска помощ ( психиатрична). Ако все пак имаш предписано лечение не пропускай да си пиеш лекарствата.А сега да ти кажа поляците са воювали на страната на съюзниците и никога на немска.Няма да ме разбереш какво ти пиша ,болеста ти е необратима( русофилнята е труднолечимо сърадание).
  • 35 падналия ангел

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "падналия ангел":

    Публикувано във факти.бг: Не е по време на войната приятелю. Прочети в текста, че е станало повече от година преди Болшевишката Русия да влезе във войната.
    Това е твоя цитат, който коментирам! Прочети ли си го? Защото аз твърдя, че е станало след военните действия на Русия в Полша. И това ако не е война! Айде троли си на воля, човек не трябва да се занимава с психясали.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 гостъ

    6 3 Отговор

    До коментар #33 от "ivan4o":

    Няма какво да ми кажеш и те домързя да четеш,та ми сложи в устата арииците и викингите за които и дума не съм обелил. .Говоря ти само за факти от писаната история.Не ти прави чест.При все това колкото да не ти остана длъжен.Викингите
    заедно с Украинци и Българи създават първите градове в Русия.И донадят там държавността още преди руснаците да излязат от торите и да разберат ,че се казват така.Помеждодругото в официалната история ясно е описано че братушките произлизат от скандинавското
    племе рос,следователно и те са индоевропейци,което е почти същото като ариици.Просто това е древното име на Иран-Ариана,а там са живели индо-европейците преди да се преселят в Европа.От там и името.Ние всички сме индоевропеици.Това го знаят и децата.Но това е по-друга тема, а ти с нея просто търсиш компромати и неглижираш фактите от последната .
  • 38 Бай хой

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "Наблюдател":

    Полша капитулира на 14 септември. Така че съветските войски настъпват срещу вермахта. И не са влизали във варшава. Няма как подло или неподло да нападнеш несъществуваща държава.
    Плюй лей злоба и изопачена история. Само знай че се излагаш. Преди два дни бе Националния празник на България. Какъв си ти бе? И дума не отрони за падналите за свободата на България.
    Сега лееш крокодилски сълзи на чужд гроб и ръсиш нпо лозунги. По долни същества едва ли са се раждали.

    Коментиран от #45

  • 39 те това е социализЪма

    7 3 Отговор

    До коментар #36 от "Borislav Popov":

    Това ли е източника ? sascha313.wordpress.com . Поне си заподозрял ,че не е демократичен. Списва се от Санкт Петербург на немски език.

    Естествено няма нищо вярно.

    Коментиран от #41, #44

  • 40 гостъ

    5 2 Отговор
    Просто истината трябва да се казва цялата,а не да се възхваляват едните или другите и услужливо да се премълчава
    едното или другото.Само тогава може да има нещо конструктивно и да се върви напред.Ние не сме нито руснаци нито американци.Подлогите саза болните и умиращите.Който иска да бъде такава да не се сърди на оценките.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Барчо

    3 7 Отговор
    Такова престъпление няма оправдание без значение кой го е извършил. Русофил съм, но твърдо осъждам, но при положение, че действително е извършено от тях. Не искам да бъда адвокат в случая на никой, но където е текла, пак ще тече. Мисълта ми е, че този който по принцип е правил такива масови убийства като това е част от държавната политика е по-вероятния извършител. Нека се замислим над това. Почерка на точно това престъпление на кого е. Историята познава случаи, когато една войска я преобличат в униформата на друга с определена цел!!!!
  • 43 Барчо

    4 7 Отговор
    Такова престъпление няма оправдание без значение кой го е извършил. Русофил съм, но твърдо осъждам, но при положение, че действително е извършено от тях. Не искам да бъда адвокат в случая на никой, но където е текла, пак ще тече. Мисълта ми е, че този който по принцип е правил такива масови убийства като това е част от държавната политика е по-вероятния извършител. Нека се замислим над това. Почерка на точно това престъпление на кого е. Историята познава случаи, когато една войска я преобличат в униформата на друга с определена цел!!!!
    Това престъпление по-мяза за укринско. В техен стил е, но нямат потенциала.
  • 44 Borislav Popov

    3 5 Отговор

    До коментар #39 от "те това е социализЪма":

    То руснаците голяма сила ! Държат всичките медии по света ! Това че сте си сложили ламаринените очила не променя положението ! Решението на съда го има и можеш по желание да го прочетеш в оригинал !
  • 45 Наблюдател

    11 3 Отговор

    До коментар #38 от "Бай хой":

    Подялбата на Полша е уредена от Пакта Молотов-Рибентроп подписан на 23.авг. 1939 година. Русия и нацистка Германия са били съюзници и бойни другари.
  • 46 Владо Вр

    1 5 Отговор
    ВСВ започва с поделяне то на Чехословакия от Германия и Полша. След ПСВ по Брест-Литовският мирен договор, Русия губи териториите на Днешна Украйна и по-голямата част от днешна Бели Русия. Печеливша е Германия, която губи войната наколко месеца по-късно. Полша и ползува мътни те времена и също завладява руски територии. Пленените руски войници и офицери са избити-предполага се, че са около 20000.Моля Ви колеги, когато коментирате първо прочетете предисторията на даденото/ите събитие/я.
  • 47 Гост

    8 3 Отговор
    Същите тези "мишки" май излязоха с най-големи топки при Виена, 1683 г.! Спасиха г.з. на цяла Европа! Ян lll Собиески не е просто шише ракия. Дори само поради този факт всички дължим някаква доза уважение на поляците, а пък българите и заради Владислав III Ягело! Много е жалко, трагично, неграмотно и недостойно българин да нарече поляците мишки! А и по славянска линия са ни най-близки. Съжалявам те човече и се срамувам от такива, като теб!!!

    Коментиран от #50

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Хахаха

    4 0 Отговор
    Много са жалки руските напъни да си напазаруват русофили. И как пък намират най-тъпите и най-простите да им слугуват.
    Като разплутата миризлива медуза йотова, дето се просна на земята да целува ботуша на гнусния поп кирил.
  • 50 Бай хой

    0 5 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Уж четеше история а то ко танааа?
    Та полша и финландия престават да са държави след наполеоновите войни. Тъй като в коалиция с наполеон нападат Русия и подпалват москва. Факт. Нямат право на държава и армия до 1917 година.
    И продажниците реват че някакви може би извънземни полски и финландски армии са освободилу Блгария. Тотално изопачаване на историята. Руски войски от полски, финландски, украински и литовски губернии да се обявяват за неруски.
    Кого лъжете бе? Герберасти ли?
    По същия начин се лъже и за събития около ВСВ.

    Коментиран от #51

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 стоян георгиев

    6 2 Отговор
    тези убииства ясно показват как се работи през комунизма.убиваш едни хора таино и без присъда после обвиняваш за тяхното убииство други ,които също убиваш и т.н. и т.н.в народния съд на българия ,тва необходимо военно правосъдие според българските комунисти и към момента има специален раздел за съдене на българската делегация участвала в експертизите доказващи катинското клане като деяние на червената армия.наистина тва е необходимо правосъдие типично по съветски!сега чета лъжливите коментари на другарите тук как въпреки всичко клането го били извършили немците!!!!!как бе другари немците ще извършат клане на пленени от руснаците и защо горбачов и медведев ще признават лъжи????
  • 53 гост

    5 2 Отговор
    Е добре де... Избили са интелигенцията НАВСЯКЪДЕ където властта е била тяхна. Откраднали са бизнеса на хората, които са можели да правят бизнес. Измислили са саситема, която елиминира всякаква конкуренция и лична перспектива. Какъв ли резултат в дългосточен план са очаквали??
    Сега и самия Руснак си жъне послятото и бачка за 500 евро в корумпирана и мутренска държава.

    Коментиран от #54

  • 54 Бат Ваню

    6 3 Отговор

    До коментар #53 от "гост":

    +1 .... то има и филм... Катин... Така е и в България.... ликвидират се мислещите хора... да няма съпротива.... да има стадо.... така е навсякъде в източна Европа..... така е и в Русия!. Руснаците предлагат и на американците да очистят всички офицери на Фюрера..... ама... там не се получава и.... западна Германия се изгражда от офицерите на Вермахта... обичащи Германия....Тука пак трее се повторя... В Русия демекроция не може да има....
  • 55 ПЕЮ

    1 1 Отговор
    ТУРЦИЯ НОСИ ЛИ ОТГОВОРНОСТ ЗА БАТАШКОТО КЛАНЕ?
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Крис

    2 6 Отговор
    Направо се разплаках от човещината на Хитлер който е имал нещастието да запали дв френски села!!! Самов Беларус те са над 600!!! Изгорени и избити жители! А в Сърбия??? А в Русия??а това че поляците са предлагали на Хитлер подялбата на Русия и че само алчноста им е възпряла Хитлер за спогодба???

    Коментиран от #60

  • 58 Крис

    2 2 Отговор
    Две френски села и западна европа е в ужас?? А за милионите избити източноправославни?

    Коментиран от #59

  • 59 Бат Ваню

    6 1 Отговор

    До коментар #58 от "Крис":

    ..... ти имаш ли представа Сталин кво прави в Украйна?.... Колко руснаци избива..... тва са се православни.....
  • 60 Доктор Ох Боли

    4 3 Отговор

    До коментар #57 от "Крис":

    ..... поляците са предлагали подялба на Русия ... на Хитлер.... ха ха ха..... ама как да я разделят?...... аааааа
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 АХ корнелия

    5 2 Отговор
    Това е истината за идеологията на тази партия. Лошото е, че в наши дни има много необразовани хора, който за жалост са техни симпатизанти и слушат приказките на неграмотните си родители и баби и дядовци как комунизма при комунизма всичко е било наред. Нищо не е било наред враговете на партията са били избивани и преследвани. Само курвите и шпионите като Георги Коритаров са били добре.
  • 63 pompev

    1 0 Отговор
    Комунист ко ни та излъже И да рече на бялото черно,кой друг
  • 64 Крадец

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Какво общо имат американците със случая,че ги намесваш?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания