3 Март, 2018 13:47 4 257 40

Полша: Германия да ни плати 850 млрд. USD

  • репарации-
  • полша-
  • германия
Полша: Германия да ни плати 850 млрд. USD - 1
Снимка: Shutterstock

Полша оценява на 850 млрд. USD размера на репарациите, които трябва да получи от Германия, в резултат на причинени щети по време на Втората световна война. Информацията съобщи в ефира на телевизия Polsat депутатът Аркадиуш Муларчик от лявата партия „Закон и справедливост”, който се занимава в полския парламент с въпроса относно репарациите.

„Става дума за много големи парични, но оправдани, компенсации за военни престъпления, за разрушаване на градове, села и загубен демографски потенциал на нашата държава. Ако пресметнем и актуализираме следвоенните отчети, но приравнено към днешния курс на долара, става дума за сума около 850 млрд. USD”, казва Муларчик.

По думите на депутата, се подготвя отчет, в който ще се посочи точната сума. Това може да отнеме няколко месеца. „Надявам се, че през текущата година отчетът ще бъде готов”, каза Муларчик.

Полша започна да обсъжда темата за репарациите през юли 2017 г., когато лидерът на партията „Закон и справедливост” Ярослав Качинский заяви, че страната никога няма да се откаже от германските компенсации. Заемащият тогава поста министър на отбраната Антони Мачеревич, заяви че Варшава има всички основания да поиска репарации от Берлин. Германското правителство нееднократно е заявявало, че не вижда основание за каквито и да било плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се е отказала от репарации. Във Варшава твърдят, че договорът от въпросната година е бил подписан при нарушаване на правата и под натиска на СССР и е засягал вече несъществуващите ГДР и Полската Народна Република, която според местни анализатори не се явява суверенна държава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 балама

    34 3 Отговор
    Чакайте само ФЕД да върнат златото на Германия и ви го дават, сичкото.
  • 2 Любопитко

    27 3 Отговор
    Тези поляци утре могат да искат и от руснаците. Ами сега?
  • 3 Kcaniba

    24 6 Отговор
    Ами сега, както и цялата им история нв паляците!!
    Трети път разделяне на кочината и няма проблем
  • 4 Сенко

    66 10 Отговор
    А ние от Турция колко трябва да искаме за 500 години османска иго? Само питам.

    Коментиран от #6, #21

  • 5 El comandante до Сенко

    14 3 Отговор
    Територията и пък гаджалите просто ще ги удавим в морето
  • 6 Михаил

    21 30 Отговор

    До коментар #4 от "Сенко":

    Не само от Турция.От Русия трябва да поискаме дори повече.Прочети тази статия https://fakti.bg/mnenia/93361-reindustrializacia-ili-restart-na-nedonoscheto.За по сигурно прочети и книгата "Българският външен дълг 1944-1989".Можеш да си я поръчаш през Интернет.Струва 10-12 лв.,но е полезно четиво.Да не забравяме и факта,че точно руснаците са виновни да не си върнем исконните български територии които ни орязва Ньойският договор.Дори и само това се оценява на трилиони,не на милиарди.Предполагам,че сега разни русофилчета ще започнат да ме плюят,но няма да се занимавам с промити мозъци.

    Коментиран от #7, #8, #36

  • 7 Kcaniba

    26 16 Отговор

    До коментар #6 от "Михаил":

    Глупавите четина запо пълнят глупавите глави.
    Благодарение ня СССР , България, като победената страна във ВСВ губи най малко от останалите от пакта!!!

    Коментиран от #12, #14, #17, #34

  • 8 Сенко

    24 3 Отговор

    До коментар #6 от "Михаил":

    Чел съм книгата и знам много добре за какво става въпрос. Просто въпроса ми беше риторичен. Защото вярно е,че големите сили винаги са ни пречили,но да си изберем министър председател-престолонаследник в изгнание който лично аз за периода на управлението му останах с впечатлението че е в България с единствената цел да си вземе горите и двореца. А дядо му да не забравяме как вкара България в 2 национални катастрофи без да му пука по простата причина,не е българин да милее за българското. Всичко това го пиша за да разберете,че винаги от страни някой ще иска да ни бутне,въпроса е ние да се осъзнаем веднъж за винаги и да разберем,че първо ние трябва да си помогнем и после да чакаме помощ,ако има въобще такава.
  • 9 ASD

    18 3 Отговор
    Защо ли ми се струва, че историята се повтаря. Германия и Русия ще смажат Полша от двете страни, както направиха в началото на ВСВ.
  • 10 Гост

    10 14 Отговор
    Защо оценят обезщетенията в долари, защо не в рубли? Нали долара бил фалшива валута изкуствено надута ? А по цял свят я ползват и уважават дори и в Русия повече от рублата.
  • 11 Един

    9 15 Отговор
    Поляците имат право. Това е най-пострадалата държава.Германците платиха огромни обезщетения на евреите. Да платят и на поляците! И да не говорят за полски концентр лагери. Те не са и нацистки, а немски!

    Коментиран от #16

  • 12 куку руку ку

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Не губи най-малко, а излизаме и с малко повече. Запазваме северна Добруджа, която до ВСВ е в Румъния.

    Коментиран от #29

  • 13 кирил

    16 6 Отговор
    това е само символична сума която не покрива ужасните разрушения и убитите 6 милиона поляци.германското варварство е нямало край.отвлечените деца от родителите им са над 200 000.много от тях умират в лагерите за принудителен труд от преумора,глад и болести.мъките на родителите са безкрайни.малкото оживели не получават никакво обезщетение.в същото време германия отделя по над 15 милирда годишно да настанява ислямски мигранти в европа
  • 14 Михаил

    13 16 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Колега,ти освен да четеш грамовете ракия,които пиеш вечерно време,друго не четеш.Има ужасно много литература и разсекретени документи след 89-та за това на какво ниво е била българската икономика и колко много са откраднали от нас руснаците,и в буквалният смисъл и в смисъла на евтин износ на български стоки към Русия на цени по ниски от производствените,което противоречи на всяка здрава мисъл,дори и неикономическа такава.Ако все още не си разбрал,в България от 44-та до 89-та не имало стопанска,социална или пазарна икономика.Имало е политическа икономика,която се състояла в това българските слуги на руският комунистически империалист да изнасят български стоки на цени водещи не до печалба,а до загуба.Като икономист ще ти дам един пример.Ако през 80-те години една консерва "Копърка" в чиято цена влизаше изработката на самата метална консерва,производствената мощ на машината произвеждаща я,електричество и поддръжка на същата тази машина,заплащането на работника управляващ тази машина,етикета на консервата-хартията,изрязването и отпечатването и залепването на етикета,количеството риба "копърка" и соса,които се слагаха вътре също струва пари.После опаковане(също струва пари),складиране(също струва пари) и транспорт и извозване(също струва пари) до търговският обект(магазин)от които потребителят Х да си я закупи.Заплатите на работниците,които са вършили всички тези дейности и всичко това се като крайна цена се оценяше на 28 ст. за 1 бр. консерва "Копърка" в ма
  • 15 Лост

    6 1 Отговор
    То пък една риба копърката! 😂

    Коментиран от #18

  • 16 Гост

    7 18 Отговор

    До коментар #11 от "Един":

    Че те половината поляци са евреи. Вместо да им плащат,що не ги изФърлат от ЕС. По добре. Според мен няма нужда от поляците и унгарците. Не спреха да плачат,я срещу Русия, я срещу Германия.,я срещу бежанците. Как Германия,Франция и Италия ще приемат а тея не. Са и репарации искат Хахаха. Най добре да ги изФърлат!
  • 17 Михаил

    12 16 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    в магазините.Ето ти сега и един факт.Българските слуги са изнасяли на руският господар,консерви "Копърка" за цена от 16 ст. за бр.Дори и никаква представа да си нямаш от икономика в празната кратуна,стояща на рамената ти,пак ще забележиш,че това е ценова загуба за страната производител,която в случая е България.И като обобщение ще ти дам следните факти.От 84-та до 89-та външният дълг на България нараства от 2,9 млрд. $ до 10,7 млрд.$ точно от такива примери,които досега се опитвах да ти обяснявам.

    Коментиран от #22

  • 18 Михаил

    5 8 Отговор

    До коментар #15 от "Лост":

    Дадох я просто като икономическа пример,колега.Не че и аз я обичам.
  • 19 Севрна дпе

    4 6 Отговор
    Сеерна добруда е Българска точно повремето на втората световна война благодарение на царя инегоата дипомация,а че неса ни я взели е ход на Сралин, а за останалото е дълга историята.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    16 11 Отговор

    До коментар #17 от "Михаил":

    Изнасяме копърка а внасяме танкове и самолети. Космонавти,наука, спортисти, изкуство. Бате,като ФСБ други нема досега (въпреки плагиатството от Orme) това само като пример. Цялото ни изкуство е класи над днешното. Науката ни,спорта. Руска школа бате ;)
    Слава на велика братска Русия!
  • 23 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #21 от "Хасан":

    хасане,хасане вие освен да разтуряте и да бъдете гастербайтъри,немате ъкъл две греди една върху друга как да сложите
  • 24 Сенко

    17 3 Отговор
    Защо още мнооого години преди освобождението ние се делим на русофили и русофоби?Защото в самото ни днк е заложено да сме подвластни на някой. А иначе за,,копърката,,всичко си има цена. Срещу 16 стотинки за копърка и ред други неща,все пак имахме сигурност. Турция или която и да е някоя страна се съобразяваше с нас защото голямата мечка стоеше зад нас. А сега????
  • 25 куку руку ку

    10 4 Отговор
    Сега сме като прикованият Прометей и белоглавият орел кълве месата ни...
  • 26 Един

    3 7 Отговор
    От доста време тече процес на "избелване" на Германия. В медиите им се говори за "полски концентрационни лагери" по време на ll св.война и никъде за "немски" Не Германия. а нацистите били виновни за трагедията на милиони избити по фронтовете и в лагерите. А сме гледали документални филми от това време, вижда се ентусиазмът на тълпите в Германия и подкрепата за Хитлер. Включително и в Австрия.Могат да се обвиняват някои поляци в антисемитизъм, но цялата нация - не е справедливо.
  • 27 Slavic Vibes

    3 11 Отговор
    Германия нека да плати на Полша. Германците доста злини са направили на света, а Полша само е чистила. Deus vult.
  • 28 Българин от Своге

    14 4 Отговор
    Доживях нискочели алитерати да ми обясняват чрез анализ на производството на копърки колко сме пострадали от Русия! Боже прибери си вересиите моля Те! Айде да обясниш и как Левски бил казал -който ни освободи ще и зароби, вече репертоара ще е пълен! Благодаря много! На 3-ти март поне се замислете на кого дължим да ни има като държава и народ, пък от утре пак учете история и икономика от фейса и форумите, че от книгите е трудно!
  • 29 guest

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "куку руку ку":

    В грешка си. Северна Добруджа остава в пределите на Румъния, това което си връщаме е южна добруджа. При това връщане се извършва и размяна на население(румънците от южна добруджа заминават за Румъния, а българите от Северна добруджа се местят в България), при което северна добруджа окончателно губи българския си характер.
  • 30 guest

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Севрна дпе":

    Прочети коментар 29 и не се излагай!
  • 31 Валя

    6 1 Отговор
    Това е смехотворно....-В такъв случай Полша трябва да приспадне сумите за щетите от погромите на полската съпротива срещу немската армия,както и да върне Прусия че и Данциг чийто територии са си буквално присвоени.Е така се подръчкват разните отмъщения от разни ненаяли се като тоя
  • 32 Гост

    3 4 Отговор
    Да се върнем на темата,защо сте сложили само минуси на хубавото ми предложение?
    Вие изобщо осъзнавате ли какво искат тея поляци задръстени? И осъзнавате ли кога? Когато Германия и Русия ще правят газопровод. Толкова квичане от тяхна страна. На една конференция пих на една маса с поляци,уж интелигентни.много неприятно впечатление ми направи омразата им към Русия, те и Германия мразят по същия начин. Искали репарации. ...боже господи ! Тия са някви троянски коне в Европа, заедно с унгарците. Направо да ги изсФърлят като мръсни котета. Това е, да ходят да плачат на Тръмп,което и направиха.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    4 6 Отговор

    До коментар #7 от "Kcaniba":

    Благодарение на ссср губим целият си златен резерв и хиляди важни документи.
  • 35 Нико

    4 0 Отговор
    Ако Германия им върне тези пари , тогава Полша си сменя името на Германскополска провинция и Полша изчезва от географската карта. Ако някой ти даде такива пари значи са те купели барабар с чорапите и заключалката за домът ти.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шаран БГ

    3 0 Отговор
    Тези какво им става? Защо не изчакаха още 77 години, че тогава да предявят претенции към Германия?
    Лошо нещо -казваше мъдрата ми баба - въшка да се наяде. Излизала на чело !!
    А пан Качински заявил, " че страната никога няма да се откаже от германските компенсации "
    Зер вече ги е получил - сега и да му ги искат,няма да ги даде никому !!??
    Въпреки всичко - поляци и немци много се обичат. Доста съм контактувал с поляци - и тук, и у тях ! Към руснака злоба нечувана и невиждана, чак се запенят като почват да бълват глупости / преплитат истина и факти с измислици и фантазии, майко мила/ - към дойчо - пълен пас !
    Едва ли германците ще искат да ги" купят". Поляците като цяло и най-вече техните сегашни ръководители са като нашите вълци и шопи - нямат опитомяване !!
  • 38 Гост

    3 0 Отговор
    До Михаил ! Нищо не разбираш от икономика. А колко суровини сме взели и на каква цена.Затова не пиши глупости !
  • 39 Mercedes-Benz

    3 0 Отговор
    Значи в такъв случай Германия да иска репарации от поляците, за геноцида над етнически германци в Полша в периода преди войната. И когато Фюрера влезе с армията да ги спаси, тия ку*ви се разреваха че ги нападат!
  • 40 ГОСТ

    2 0 Отговор
    И НИЕ ТРЯБВА ДА ПОИСКАМЕ ОТ САЩ ЗА БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД СОФИЯ....