Last news in Fakti

5 Март, 2018 10:08 3 127 13

€5 млрд. спечелил Кипър от продажба на гражданство

  • кипър-
  • руснаци-
  • шенген

Островът на Афродита е член на Шенгенското пространство

€5 млрд. спечелил Кипър от продажба на гражданство. Сумата е влязла в бюджета през последните десет години, разкрива в. „Гардиън“.

През 2017 г. с кипърско гражданство се е сдобил известният руски бизнесмен Олег Дерипаска. За 10 години граждани на Кипър в замяна на инвестиции са станали 1685 души. Островът на Афродита е спечелил от това почти €5 млрд.

В Евросъюза многократно са критикували практиката на продажба на паспорти, твърдейки, че властите на тези страни невинаги са проверявали достатъчно внимателно произхода на средствата. Кипър е член на Шенегнското пространство, техните граждани могат без проблем да пътуват във всички държави-членки на ЕС. Освен това малтийските и кипърски граждани могат да посещават без визи десетки страни по цял свят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    15 12 Отговор
    Гърците за пари и жените си ще продадат
  • 2 Реалист

    10 15 Отговор
    Плъховете като Дерипаска първи напускат потъващия кораб на путлер. Имам приятел живеещ от 20 години там който се оплаква че се е напълнило с ушанки. Защо ли?

    Коментиран от #3, #4, #6

  • 3 Бай хой

    21 9 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Щот имат пари ве айнщайн. Кеф ти в Москва, кеф ти на плажа у кипър. А жалките дребнави човечета от най бедната и корумпирана държавица в хевропа плюят, завиждат и се ндяват да си представят коментарите на интервю пред козяк.
  • 4 Батко ви

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Не говори глупости !!Погледни колко олигарха има във Русия и тогава говори!Но защо ли никой не идва във България от така наречените милиардери ,а ходят по други места на планетата!

    Коментиран от #5

  • 5 Реалист

    8 10 Отговор

    До коментар #4 от "Батко ви":

    Глупости говориш ти. Заедно с другото русофилче от коментар 3. Не става въпрос за парите, а за това че не вярват в бъдещето на Русия при Путлер. Живота си минава а те не искат да живеят в сянката на Кремъл. Само заблудени наивници вярват на пропагандата на Кремъл че Путлер е най-доброто за Русия. А хората с пари не са от тях. Обичам България и не ми пука за ушанки или американци, но фактите са ясни - всички с възможности бягат на запад и НИКОЙ на изток. Питайте за справка Курни защо синчето и не е в масива...

    Коментиран от #9

  • 6 Оптимист

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Ушанките са навсякъде, дори в Турция е пълно с руски бизнесмени. Купиха и вашия гъз, затова Ердоган целува краката на Путин :)

    Коментиран от #8, #11

  • 7 Грънци

    3 2 Отговор
    Тия са били винаги по лесната лайсна... Типично за мързеливи нации, които се смятат за хитри... Да се продава гражданство, е превръщане на паспорта на дадена държава в стока! Това е нещо, което те сами си решават, щом така са преценили, значи такива са им ценностните разбирания! Но щом са в ЕС, би трябвало да се съобразяват с правилата на играта, което в случая е смешно да се очаква от тях! Имам чувството, че "големците" на ЕС си затварят очите на такива евтини номера от страна на грънците, защото виждат, че са оср.ли фронта икономически... Но това унижава и самият ЕС, щом допуска това, а грънците виждат, че им минават номерата!
  • 8 Комшията

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Оптимист":

    Прав си, има много руски бизнесмени в Турция и много турски бизнесмени в Русия! Работят хората! И това е нормално за две съседни държави!
    Но не си продават паспортите!
  • 9 Диди

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Прав си,в Кипър има много руснаци,които са си купили гражданството.Причината е виждайки животът и политиката на Путин в Русия.Даваха репортаж за тях.

    Коментиран от #10

  • 10 гост

    6 4 Отговор

    До коментар #9 от "Диди":

    Ей, колко са ви плитки опорните точки. Ако теб те интервюират, к'ъв го дириш в Германия нещо различно ли ще кажеш за България, страна от ЕС? А знаеш ли "умницо", какъв е прираста на руснаците или това, че емиграцията в Русия е наполовина тази в ЕС, или че като теглиш чертата крайният демоградски резултат за руснаците е положителен, а за българите е пъти отрицателен.
    Има информация и то официална, не от руски източници. ЧЕТИ, преди да пишеш простотии.
  • 11 Реалист

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "Оптимист":

    Объркал си се - чисто българче съм си. Това че същия ник го ползва някаква амуджа от време на време не ме бърка - не съм го регистрилал. А тея дето са в турция "бизнесмени" основно търгуват с човешко месо - доставят рускини на рязаните. Курортите им са пълни с "масажистки" говорещи на руски.
  • 12 Баджанака

    2 0 Отговор
    Айди сегаааааа, че ние дадохме над 100 хиляди пашапорта на македонците не казваме нищо. А дали сме им ги дали безплатно ? Аз само питам , та интересни неща стават по света. Както е казал мъдрецът ; интереса клати шапката ми. Айде наздраве .
  • 13 Кипър

    0 0 Отговор
    Който може го може!България също дава гражданство срещу инвестиция,но е много по-ефтино и се чака 5години а в Кипър отнема около 20дни