Last news in Fakti

25 Април, 2018 10:27 1 822 10

България се срина до 111-o място по свобода на словото

  • репортери без граници-
  • свобода на словото-
  • журналистика

Четири европейски държави се държат най-недопустимо с журналистите в световен мащаб, сочи докладът на "Репортери без граници" 

България се срина до 111-o място по свобода на словото - 1
Снимка: Shutterstock

Свободата на печата през миналата година е намаляла още повече и климатът на омраза срещу журналистите, който се развива особено в Европа и САЩ, заплашва демокрациите, алармира неправителствената организация "Репортери без граници" (РБГ) в годишния си доклад, цитиран от AFP.

На първо място в класацията за свободата на печата в 180 държави за втора година е Норвегия, следвана от Швеция.

България е на 111-о място, след Македония и Боливия.

Картата на света, направена от РБГ за световната класация на свободата на печата, е потъмняла допълнително: положението на 21 държави е определено като "много сериозно" - нов рекорд. Ирак се е присъединил към тази категория.

Там са авторитарни режими като тези в Египет (161-о място), Китай (176-о) и Северна Корея, която остава на последното 180-о място в класацията.

Словото на омразата и нападенията срещу журналисти вече не са привилегия само на авторитарните държави, се отбелязва в доклада.

Четири от най-големите регистрирани спадове са в европейски държави. Чехия, където президентът Милош Земан отиде на пресконференция с автомат "Калашников" с надпис "за журналисти", е слязла с 11 места на 34-о място. Словакия, където бившият министър-председател Роберт Фицо се отнасяше с журналистите като с "мръсни антисловашки проститутки" и "прости и глупави хиени", пада с 10 места до 27-о. Малта, където разследваща корупцията журналистка беше убита, пада с 18 места до 65-о. Сърбия слиза с 10 места на 77-о място.

При управлението на Доналд Тръмп САЩ - страна, в която първата поправка на конституцията за свободата на словото е свещена, губи две позиции и се нарежда на 45-о място. Президентът Тръмп смята журналистите за "врагове на народа" - квалификация, приписвана на Сталин, посочват от РБГ.

"Класацията за съжаление отразява феномена на засилващо се изразяване на омраза срещу журналисти в редица държави и отприщването на тази омраза е наистина опасно", обобщава Кристоф Дьолоар - генерален секретар на неправителствената организация.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 БОЙКО

    14 2 Отговор
    БЛАГОДАРЯ ВИ ГРОБ.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Без име

    9 1 Отговор
    После "Турция, нямала свобода на словото", така,като гледам.. и България не се е наредила на челните места по свобода на словото.
  • 5 Хахаха

    6 0 Отговор
    Значи още сме добре
    Хахаха
  • 6 Сатаната

    6 0 Отговор
    Изберете си ги за 4-ти път комунистическите отрочета.
  • 7 стоян

    0 5 Отговор
    Интересно кой ли ги дава данните за България -сигурен съм че е някой който работи против интересите на България -някой да ви цензурира тук пишещите
  • 8 Няма държава България

    6 0 Отговор
    Българите вече са достигнали до такова ниво на мислене, че могат да бъдат манипулирани по-най елементарен начин. „Политиците“ ни действат винаги в ущърб на България. Защото именно техните действие доведоха до там, че всички високоразвити държави изпитват към България и българите, нищо друго освен презрение.
    „Българските политици“ са неспособни на каквото и да е действие, ако то не е заплатено от някого, те нямат ценности и за това не различават, кога едно нещо се прави за пари и кога в името на националния интерес. Българския политик прави нещо само в името на парите, или само защото му е платено за да го направи.
    България бе продадена от алчността на управниците и от егоизма и страха на обикновения човек. Робът не може да бъде освободен, освен ако сам не пожелае това, както и свободният не може да бъде поробен, освен ако сам не го допусне. Ние българите не ценим свободата, нито се стремим към нея, ние ценим сигурността, и предпочитаме да се осланяте на благосклонността на господарите си, а не на собствените си сили.
    Българите живеем само в настоящето, страхувайки се за бъдещето, отричайки миналото. Ние оцеляваме поединично, като смятаме, че го правим за децата си, докато всъщност продаваме тяхното бъдеще, защото живот и оцеляване са различни, дори противоположни неща.
    България вече не съществува като държава и което е по-страшно , умира като народ. На картата на света, по която ще учат бъдещите ученици, там където би трябвало да е България ще пише ЕС
  • 9 Оптимист

    2 0 Отговор
    Няма страшно , има и след нас !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: