Факти.БГ

Новак в политиката поема управлението на Италия? (СНИМКИ)

Управляващата коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Снимки: БТА/АР
Снимки: БТА/АР

Анатоли Стайков

Петдесет и четири годишният Джузепе Конте, който е юрист, преподавател по право и новак в политиката, е предложен от управляващата коалиция за премиер на Италия. Това съобщи лидерът на антисистемното Движение Пет звезди Луиджи ди Майо след среща с президента Серджо Матарела, предаде ANSA.

Ди Майо каза, че другата партия в коалицията Лига на Матео Салвини подкрепя Конте. Салвини също се срещна с президента на Италия, но след срещата не спомена никакво име пред журналистите, а само каза, че двете партии са предложили кандидат.

По конституция Матарела е този, който взима решението на кого да възложи мандат за съставяне на правителство. Той ще направи това утре след срещи с председателите на двете парламентарни камари - Роберто Фико и Мария Елизабета Казелати, които ще бъдат по обед местно време, предаде ТАСС.

В случай че след тези консултации Матарела се съгласи да връчи мандат на Конте, правителството съставено от него, ще премине през вот на доверие в парламента.

Джузепе Конте е роден през 1964 г. в Волтура Апула, малка община с 500 жители в областта Пулия в Южна Италия. Той е следвал право в Рим. Биографията му от 12 страници е публикувана в сайта на Движение Пет звезди. В нея се споменава, че той е бил на стажове и изследователски дейности в едни от най-престижните университети в света. Конте е преподавал в университетите в Сардиния, Рим, Флоренция и Малта.

Конте беше член на административния съвет на Италианската космическа агенция. Той е бил и юрист-консулт на Търговската камара на Рим, както и член на комитета по надзор на няколко застрахователни дружества във фалит.

Италия