Last news in Fakti

22 Май, 2018 18:55 4 486 8

Много българи са заплашени от тежки присъди в Гърция

  • талони-
  • гърция-
  • българия-
  • присъди-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • съд-
  • адвокати

Талоните на превозните средства нарочно не се сменят

Много българи са заплашени от тежки присъди в Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Десетки невинни българи са заплашени от тежки присъди за участие в трафик на мигранти в Гърция. Пропуск в наредбата за регистрация на автомобилите изпраща наши сънародници на съдебната скамейка в южната ни съседка. Омбудсманът Мая Манолова настоява за спешна среща с представители на двете държави в Солун, след като се срещна с потърпевши. Оказва се, че случаите не са малко, потърпевши са дори собственици на фирми.

Продажба на стар микробус за 1200 лева на двама румънци превръща Николай Иванов от изряден гражданин в съучастник на трафиканти. Сделката е изповядана пред нотариус през 2012 година, но три години по-късно Николай получава призовка, че с буса са прекарвани нелегално бежанци. Вътре намират талона на колата, където фигурира като собственик. На две инстанции присъдата е 17 години затвор.

"Ние какво общо имаме като бивши собственици на тези автомобили. Ние имаме час и дата на продажбата. До тук трябваше да се приключи. Въобще не трябваше да ни занимават нас. Ако беше една бяла европейска държава като Германия и Австрия, нямаше да се стига дотук", смята Николай Иванов, предаде БНТ.

Единственият съвет, който получава от институциите, е да си намери добър адвокат. До момента разноските са 15 хиляди лева. Николай чака решението на третата инстанция. Ако присъдата се потвърди, може да избегне затвора, ако плати. Адвокати разказват, че престъпните групи купуват коли най-често от Ловеч, Плевен, Видин и Враца. Талоните нарочно не се сменят. В гръцкия съд старите собственици трудно доказват сделката.

"Представят се в Гърция български официални документи. Това са нотариални актове, това са съдебни решения, които гръцката държава си позволява да не приема и да не им обръща внимание. Това е едно игнориране на цялата българска държавност", заяви адвокат Иглика Мишева от Софийска адвокатска колегия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 да се вземе предвид че

    43 2 Отговор
    Гръците са мръсно племе, трябва да ядат здравия тупаник ама явно няма да е от нас щото сме гола вода.
  • 3 toto

    1 6 Отговор
    Тези българи много лесно могат да се защитят.
  • 4 Гърците са св,ине

    21 2 Отговор
    и винаги са били такива.Гръка разбира само от тояга в главата и нож в гърлото
  • 5 безобразие

    26 1 Отговор
    Борисов вместо да се прави на портиер посредник на Западните Балкани да вземе да си защити гражданите ! Това е пълно безобразие от страна на гръцката съдебна система, съдят хора без да са били там, а ги пишат присъствали, не признават валидни документи от БГ и т.н. и изобщо не знам, как са ги приели в ЕС и колко им е синхронизирано законодателството! Тези хора, които са несправедливо осъдени по такива казуси да заведат дела в Страсбург срещу гръцката държава само така, ще се даде отзвук в Европа, какво се случва ! На помощ от правителството не разчитайте те отдавна са ни пазарили !
  • 6 Ганчо

    6 8 Отговор
    Ам, като са правят на тарикати, да продават без да прехвърлят

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ганчо":

    Ти неграмотен ли си? Не четеш ли? Хората прехвърлят колите си при нотариус както е по закон, а новите собственици не ги пререгистрират. За старият собственик остава само договор изповядан пред нотариус, който гърците не признават.
  • 8 незнайко

    1 0 Отговор
    ГАДНИ, ПО ГАДНИ, НАЙ ГАДНИ СА ГЪРЧОЛЯТА ! Мислят се за центъра на земята и защитават само гръцки граждани !!! Но малко им остава с това тяхно държание !!!
Новини по държави: