Last news in Fakti

27 Май, 2018 08:43 2 670 36

Йордания се отказа от скъпа руска АЕЦ

  • йордания-
  • аец-
  • реактори

Йордания и Русия се договориха през 2015 г.

Йордания се отказа от скъпа руска АЕЦ за $10 млрд., съобщават местни йордански медии, цитирани от "Нюз.бг". Причината е високата цена на проекта.

Вместо това кралството ще търси възможност за изграждане на реактори с по-малка мощност.

През 2015 г. Йордания и Русия се договориха за изграждането на централа с два реактора с мощност 2000 мегавата за $10 млрд.

В текста на документа се предвиждаше строителството на два блока по 1000 MW всеки на АЕЦ с реактори ВВЕР, отговарящи на всички съвременни изисквания за безопасност. Важното е, че проектът има референт в чужбина - централата по същия проект АЕЦ "Куданкулам" вече е построена в Индия и първият й енергоблок работи успешно.

В рамките на споразумението "Росатом" поемаше задължение и за доставката на ядреното гориво за реакторите и връщането на отработеното ядрено гориво в Русия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    32 25 Отговор
    Въх, йорданците и те предатели ! Ко ша прайм другари ? Всичката русофилска пасмина трябва немедлено да се съберем и да оплюем едно хууубаво йорданците !!

    Коментиран от #22

  • 2 а стига бе....

    34 26 Отговор
    Йордания не се е отказала от този проект,а иска да постави двата реактора на различни места на територията си-за да избегне загуби от построяването на прекалено дълги електропреносни системи.Айде малко по-конкретно с такива "новини"...

    Коментиран от #20

  • 3 Иванов

    23 26 Отговор
    Щом за една пребогата държава като Йордания е скъпо, значи за нас е непосилно!

    Коментиран от #13, #18

  • 4 Диди

    12 23 Отговор
    САЩ им обещали че ако се откажат от Руските реактори ще им дадат по евтини и ще им помогнат в отбраната против ислямска държава.

    Коментиран от #6, #29, #36

  • 5 485

    22 24 Отговор
    браво на йордания. значи арабите не са тοлкова тъпи катο ги смятаме ние. в близост има ефтин газ от египет израел кипър, за какво и е АЕЦ от русия... те да не са турци..?

    Коментиран от #19

  • 6 Бай хой

    20 19 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Димитричкееей те хамитата и на нас ни обещаха. Нали уестингхаОс щяха да строят Козлодуууй. Ма построиха само ууууй. Номера на терористите е да провалят договори и да грабят.

    Коментиран от #9, #26

  • 7 значи

    19 14 Отговор
    за йорданците братятя руси ще си прибрат отработеното гориво но за нас ...ние трябва да си го съхраняваме??? ми то белене много изгодна бе...но за кого се пита !! а тези техни реактори дали са като нашите или наште за белене са по старички и дали покриват всички СЪВРЕМЕННИ норми за безопастност
  • 8 СссереМ

    15 9 Отговор
    Сорос е виновен.
  • 9 ами направете

    17 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    си акционерно дружество , купи си акции за по 10-20 000 евро и като наберете няколко милиарда постройте белене. и щом е изгодно ще печелиш от дивидента...защо и аз трябва да участвам с моите пари ....тези от данъците

    Коментиран от #10

  • 10 Бай хой

    10 15 Отговор

    До коментар #9 от "ами направете":

    Защото всички Българи ви плащаме тока ве питиета. И милиарди всяка година за интеграция.

    Коментиран от #14

  • 11 горките мурки

    7 3 Отговор
    на какви дребнички победи се радват вече...
  • 12 мизерници

    20 21 Отговор
    Ние плащаме над 800 милиона всяка година на американските "Марици" над пазарната цена на тока. Значи до сега да сме построили две такива ядрени централи. Тоговора е от Костовото управление, но и до сега крият кой го е подписал.

    Коментиран от #15

  • 13 глупости

    13 21 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Йордания е краварски васал, слуша и изпълнява каквото и каже краваря, иначе ще и спре тока... нали затова са васалите :)))
  • 14 първо

    15 9 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    не съм швед ...зяа разлика от твоята рода и второ какво общо има белене с шведите ??? въпроса е защо малка група тролове се опитват да пробутат този проект за уж печеливш и да го построят с публични средства ??проблема на Българите не е скъпият ток а НИСКИТЕ заплати !! при една средна сметка за ток от 120 лв месечно ако благодарение на белене сметката падне наполовина...на 60 лв значи всяко семейство би спестило 60 лв на месец....значи целият този риск и разходи за да останат на човек по 15 лева на месец(при 4 членно семейство ) . и колко ли бихме забогатели с 15 лв МЕСЕЧНО ??

    Коментиран от #16

  • 15 Комерсант

    19 6 Отговор

    До коментар #12 от "мизерници":

    "Американските "централи ли ?
    Ами президент на офшорката собственик Марица 1 е Инна Радионовна -100% американка
  • 16 Бай хой

    11 13 Отговор

    До коментар #14 от "първо":

    А това че не си интегриран личи по кръстчето което си лепнал, скромно.
    Амчи те заплатите у аец са високи ра. Има аец има големи заплати. По отношение на електроенергията в про ишленоста и индустеията и обслужването нещата стоят малко по различно. Има аец има индустрия, промишленост и заплати. Няма аец тратанци. Цял свят се натиска да строи само тук едни попкръстюфци се натискат за нпо субсидии. Тамян и чесън срещу сороспиите.

    Коментиран от #24, #25

  • 17 Хахаха

    10 9 Отговор
    Франция или САЩ ще им построят ЕВТИНО
    Хахаха
  • 18 Наблюдател

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Иванов":

    Защо тази страна е пребитата? Може би защото не харчи "за щяло и не щяло" и нейните магистрали са по-евтини и по-качествени.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Да да

    14 6 Отговор

    До коментар #2 от "а стига бе....":

    Германия затвориха и продължават да затварят АЕЦ! Ама те са извънземни! АЕЦ строят развиващи се икономики и страни с остър дефицит на ток! За България 2 гигавата са напълно достатъчни! Това се определя от натовареноста на мрежата! Йордания е по-малка по площ и сходна по население ,като едва ли имат по-голямо натоварване от нас! За тях ще са подходящи 2 реактора с 750-800 мегавата! А това за да спестиш малко кабели да изграждаш 2 площадки с прилежащата инфраструктора,вместо една е смешно! У нас работеха 6 реактора на едно място! Освен това проекта е скъп и нерентабилен - 5000 долара за инсталиран киловат мощност! ДрОгари,"скъпите" фотоволтаици излизат вече по 1000 $ (самите панели са 600$) за киловат и работят 100 години! В Йордания колко облачни дни има?
  • 21 Двете венелини на марина

    3 2 Отговор
    Ко кай оня, от първите коментари....
    Абе, винаги централи се строят минимум с по два реактора
  • 22 куку руку ку

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Ще минат и те по пътя от "гьола" до "стратегически обект", като пътьом платят като нас едни ненужни неустойки.
  • 23 Dhjfrthhg

    11 7 Отговор
    Браво. Русите да го духат. Малко по малко ще бъдат дресирани като кучета.
  • 24 значи

    8 6 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    викаш аз данъкопатеца да се погрижа с МОИТЕ пари да има евтин ток за индустриалците ...за тези същите които за да не плащат малко повече на Българите сега ще внасят работници от чужди държави !! а ако стане нещо като в чернобил пак аз ще плащам а не индустрията...те богаташите първи ще се изметат от тук. а и питах колко Българи биха били съгласни да се строи белене когато ще спестят по 15-на лева месечно от сметките за ток . на България не и трябва тежка индустрия или химическа такава която е замърсяваща и консумира много ел . енергия....
  • 25 значи

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Бай хой":

    викаш аз данъкопатеца да се погрижа с МОИТЕ пари да има евтин ток за индустриалците ...за тези същите които за да не плащат малко повече на Българите сега ще внасят работници от чужди държави !! а ако стане нещо като в чернобил пак аз ще плащам а не индустрията...те богаташите първи ще се изметат от тук. а и питах колко Българи биха били съгласни да се строи белене когато ще спестят по 15-на лева месечно от сметките за ток . на България не и трябва тежка индустрия или химическа такава която е замърсяваща и консумира много ел . енергия....

    Коментиран от #30

  • 26 Руски джендър-путиноид

    12 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бай хой":

    Нас ни не требе руски ядрен самовар,струващ 20 пъти по-скъпо от реалното.Теб,като ти требва-чемодан,вакзал и марш в Сибир,каскет мазен

    Коментиран от #31

  • 27 ****

    3 2 Отговор
    При тези поне лой се намира в изобилие,ще си правят лоени свещи и ще си светят,тях не ги мисля.
  • 28 Рекс

    6 5 Отговор
    Ганьо си сака беленския гьол. Парата ще е още един милиард за Боко и двайсет за впутин
  • 29 Диди

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Отново пишеш с моят ник.Престани,става банално.
  • 30 Бай хой

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "значи":

    С твоите пари на данъкоплатец плащай за ветрогенератори и соларни станции и инвертори. Те са десет пъти по скъпи а електроенергията още повече.
    Проблема ти е че не можеш да работиш нищо и се натискаш за субсидийка от шорош или службичка.

    А някой тук ревнаха че германците си били спрели централите. Дори и зелената меркелита не посмя.
  • 31 Д'мин

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "Руски джендър-путиноид":

    Ми купи си ядрен самовар от Уестинхаус..., ох забравих, те фалира а и ги купиха чайниците! Да знаеш, салатата от краставици и пилешко с кристално фиде е супер! Ако имаш парички, пробвай.
  • 32 К.К.

    2 4 Отговор
    Имат целогодишно слънчеви дни, достъп до природен газ почти без пари и искат радиоактивна мишена в най-спокойния район.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 El Comandante

    7 0 Отговор
    Ма те простаци, бе, камилари, остави ги, ко разбират те от ядрения хай тек на "братушките", и ша риват след време, ама ша е късно!
  • 35 гост

    2 0 Отговор
    Фотоволтаичните панели имат няколко полезни приложения:
    -намаляват натоварването на мрежата локално (съседа ви консумира електроенергията, която вие произвеждате, без да има необходимост от движение на електроните извън блока ви)
    - намаляват температурата на подпокривните пространства
    - новите панели са с водно охлаждане, а охлаждащата вода отдава температурата към локалната топлопреносна мрежа
    - предпазват покривите и увеличават амортизационните периоди на покритието
    - изискват минимална поддръжка, почистване и профилактика
    - единственно много сериозна градушка може да причини някакви малки щети, друго не е документирано да е риск за тях
    - имат дълъг експлоатационен период без опасни отпадъци след неговото изтичане, силиция се рециклира
    - цените им паднаха значително и един 1квп мощност с водно охлаждане е 600-800долара. Монтаж директно към локалната мрежа с подходящ инвертор, с двупосочен електромер и без батерия. Най-доброто нещо, но ЕРП няма да го присъедини, защото не са задължени, на Запад са задължени и процедурата отнема 6-8 седмици. У нас им е широко и волно и няма скоро да изживеем тази наистина екологична революция.
  • 36 Види се

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    Държавния департамент редовно ви осведомява къде какво смята да прави. Жалки сте!