Last news in Fakti

28 Май, 2018 13:03 6 203 24

Русия не е отровила Скрипал

  • русия-
  • новичок-
  • андор шандор-
  • сергей скрипал-
  • чехия-
  • великобритания-
  • отравяне

Ако беше използван „Новичок“, двамата щяха да са мъртви, смята разузнавателен шеф

Русия не е отровила Скрипал - 1
Снимка: БТА/ AP

„Предполагам, че нашите „празни вопли“ изобщо не плашат Русия. Трябва да осъзнаем собственото си положение: Русия ни е нужна, за да решим редица важни проблеми“. Това заяви експертът в областта на сигурността и бивш началник на Военната разузнавателна служба на Чехия Андор Шандор.

Той отбеляза, че Владимир Путин никога не би извършил такава глупост, като убийството на двоен агент, който е прекарал няколко години в руски затвор и е освободен преди осем години – през 2010, преде чешкото издание Parlamentarni listy. Сергей Скрипал и неговата 33-годишна дъщеря Юлия бяха отровени в началото на месец март на британска земя. Британските служби обвиниха Москва, че стои зад опита за убийство, докато от Кремъл отричат да имат вина и обвиняват западните страни в провокация.

Смятам за много слаби обвиненията по адрес на Кремъл, основани просто на формулировката, че никой, освен руснаците, не може да синтезира „Новичок“, а значи виновни са те. Британците постъпиха неправилно и неразумно, защото, както стана ясно, Чешката Република също може да произвежда „Новичок“. А който може да синтезира „Новичок 230“, той може да синтезира и „Новичок 234“. Не бива да се обвинява някой, защото не можеш да се сетиш за друг възможен виновник, посочи Андор Шандор, предаде агенция „Фокус“.

На второ място, ако е използван именно „Новичок“, както ни обясняваха всички, то Сергей Скрипал и Юлия Скрипал щяха отдавна да са мъртви. Но, както се изяснява, те не само, че не умряха и не пострадаха тежко, но даже вече бяха изписани от болницата. С други думи, вероятно всичко с тях е наред. Засега не са ни представили някакви свидетелства от Сергей и Юлия Скрипал, но ми се иска да разберем какво се е случило с тях. Не искам да полемизирам по темата доколко руското посолство има право да контактува със своите граждани, но не виждам техните лични свидетелства. И понеже толкова дълго цари мълчание, изниква въпроса, не е ли нарушило случилото се нечии планове, защото тези, които трябва да са мъртви или да станат инвалиди, не пострадаха и не умряха. Трябва да чуем техните заявления, посочи бившият шеф на разузнаването.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 За пари

    70 9 Отговор
    Прав е човекът особено за Юлия!!!
    Тя не е професионалист и дори и в интонацията в потенето в държанието на ръцете, в очите може да се прочете че лъже и е вербувана за пари да скалъпи обвиненията.
    Нека да даде интервю пред ББС примерно, защо я крият???
  • 2 Рубладжийче

    18 89 Отговор
    Ако питате Милош Земан, Русия не е анексирала Крим, не е нападала Грузия и Украйна и не е сваляла Боинг МН-17. И не е пжтушавала Пражката пролет през 1968-а.Чешките русофили много знаят
  • 3 Умен

    17 67 Отговор
    Аха. И расия не е свалила малайзиския боинг също. А един мармот загъва шоколад.

    Коментиран от #19

  • 4 Kcaniba

    61 12 Отговор
    Точно и ясно!
    Логика!!
    Адмирации!!
  • 5 Антируснак

    15 71 Отговор
    Наглостта на болшевиките е безгранична. Няма по-отвратително същество от руснака.

    Коментиран от #21

  • 6 К.К.

    53 14 Отговор
    Това го знаят всички по-нормални хора. Отдавна трябваше да е мъртъв ако новичока е бил истински. Дори и друга отрова да бяха използвали ще ще да е вече няква развалина здравето му.
  • 7 Чех

    17 32 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: бивш началник на Военната разузнавателна служба на Чехия Андор Шандор"

    Този, който е ходил в казарма знае какво е това - ВКР. Това бяха комунистическите агенти в армията. А другаря Шандор даже е би и шеф.

    Коментиран от #10

  • 8 арджентата

    12 9 Отговор
    Добро утро!
  • 9 Cugular

    45 12 Отговор
    Ей, смешкОвци, рабира се, че Русия не е свалила боинга, ако не беше сваления боинг, сега Русия щеше да има сухопътна граница с Крим. Това беше в интерес на противниците Й. И най-вече на Украна. Изводите говорят сами. Същото е и с НовиЧука. За какво Му е преди избори, вместо да го блъсне с един джип, или да му сипе предизвикващо инфаркт вещество в бирата, да седне да го трови и то ! с нервно паралитичен газ?! Това никой нормален човек не Го вярва. Вие си помислете какви сте!

    Коментиран от #14

  • 10 Бай хой

    30 8 Отговор

    До коментар #7 от "Чех":

    А този който е ходил в казарма знае лу що е то нервнопаралитичен газ, как се маже брава с газ, как се оцелява след атака с такъв, как действа на организма и т.н.
  • 11 плевен

    23 8 Отговор
    Малко преди смъртта си,Георги Марков пита в писмо:с какво се различават ВВС и "Работническо дело" след като публикуват само това,което отговаря на тяхната линия?Било му обяснено и той разбрал.После–българския чадър.Като на оня сполония или другия с новичока.И още-никои не се извини на моята страна за мръсотията спапата
  • 12 Дедо Ванго

    8 12 Отговор
    Един друг беше свалил самолет и завърши с ректоскопия с тръба.
    Та жожето изглежда се притеснява от подобна перспектива ,затова ангажира всякакви отрепки да го защитават -не че много им се получава.
  • 13 Шляхтиц

    37 10 Отговор
    А добър ден!!!!!!!! За какво трябва да се убива един изчерпан и недействащ агент, компрометиран, както се казва.
    За какво е на Русия да сваля пътнически самолет, който дори не лети над нейна територия. Уродливите западняшки мръсници наистина прехвърлиха ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ. Моето мнение, че са с много болни и атрофирали мозъци!!!!!!
  • 14 Българин

    7 41 Отговор

    До коментар #9 от "Cugular":

    Напротив, нормалните хора ЗНАЯТ , че русия е отровила Скрипал, и, че Русия е СВАЛИЛА Боинга. Единствено ненормалните ВЯРВАТ, че руската кочина е невинна.

    Коментиран от #17

  • 15 Вятър и мъгла

    6 22 Отговор
    Новичок е обаче изветрял. Кво толова се чудят! Той, и на Путин главата му е изветряла, ама го избраха още един мандат.
  • 16 оня бе, бившия, дето сега е в атака

    5 4 Отговор
    И у нас много експерти пазят още съветските си паспорти.
  • 17 А бе, Ганя...

    6 2 Отговор

    До коментар #14 от "Българин":

    Пак се изказваш неподготвен.
    Обясни, моля те, кой глас, точно какви доказателства ти представи. А може би дори си ги видял?!
    Просвети ни нам, неуките и "вярващи" в твоите "ЗНАНИЯ".
  • 18 Джудже

    9 3 Отговор
    Вие " нормалните" може да вярвате, че Русия е виновна и за троянската война.
    Не мога да разбера русофоби ли сте, русофили ли сте или звездите ви говорят? ( дори русацит не са толкова велики)
  • 19 123

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Умен":

    Под Мармот, Порошенко ли имаш предвид който продава този шоколад в Билла за без пари за да подбива пазара на нашите производители.

    Коментиран от #24

  • 20 Какво защитават

    9 3 Отговор
    Нали сме с американците да им купуваме тока от мариците на безбожно цени и да ни копаят златото за жълти стотинки
  • 21 Ти ли бе

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Антируснак":

    Единствено ти!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 съветския полигон за тестване на химиче

    2 2 Отговор
    Това е било хранително отравяне. Ако беше Новичок и двамата да са умрели след няколко минути. Тук спор няма. Известни са свойствата на това нервнопаралитично бойно вещество. А най-големи количества Новичок има в САЩ, които през 1999 година демонтираха съветския полигон за тестване на химически оръжия в Узбекистан.
  • 24 Do 123

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "123":

    кои точно са "нашите производители на шоколад" бе, ушанка, я ни просветли, че нещо не се сещаме. Имаше едно "Своге" едно време, за малко швейцарско, а сега милиционерско. И качеството му такова - комун-милицейско...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания