Last news in Fakti

29 Май, 2018 11:43 2 961 4

Тайван се сдоби с неочакван приятел

  • тайван-
  • хаити-
  • цай ингвен-
  • жовнел моиз

Тайпе прие на посещение президента на Хаити в момент, когато Китай полага усилия да отблъсне съюзниците му

Тайванският президент Цай Ингвен посрещна президента на Хаити Жовнел Моиз с военни почести при първото му официално посещение в Тайпе в момент, когато Китай засилва натиска за отблъскване на приятелите на Тайван, предаде Reuters.

Тайван загуби през последния месец два дипломатически съюзника - Буркина Фасо, която възобнови отношенията си с Китай, и Доминиканската република, която прекъсна връзките си с Тайван, като официално призна Китай.

Тайван е най-деликатният териториален въпрос за Китай, който смята острова за своя провинция без право на междудържавни отношения.

Моиз пристигна заедно с 30-членна делегация в момент, когато има опасения, че Хаити може да бъде една от следващите страни, които да изоставят Тайван и да установят връзки с Китай.

"Оценяваме дългосрочната подкрепа на Хаити към Тайван и нашето международно участие в много области", каза Цай.

По думите й "макар Тайван и Хаити да са разделени от голямо географско разстояние, и двете споделят ценностите на демокрацията и свободата".

Моиз каза, че неговата страна е благодарна за готовността на Тайван да помага за нейното развитие и че с нетърпение очаква връзките да се засилят, преминавайки в нов етап.

Тайван и Хаити са съюзници от 1956 г. Тайван има официални отношения с едва 18 страни, много от които бедни държави от Централна Америка и Тихоокеанския регион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    8 7 Отговор
    Страшен съюзник няма що и Боркина Фасо напира също за съюзник на Тайванското менте!

    Коментиран от #4

  • 2 El comandante

    6 3 Отговор
    хаити за 24 часа могат да сринат Китай икономически!!!Майтап бе цай!!!
  • 3 Смолата

    6 1 Отговор
    Аз си помислих, че ББ е отишъл да го покръсти
  • 4 русия е джудже

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Нещо като мюсюлманските съюзници на руските джуджета от вида на Сирия,Казакстан,Таджикистан,Туркменистан и икономическия колос Венецуела.