1 Юни, 2018 06:31 2 271 2

Най-тежката ескалация от 2014 насам

  • израел-
  • палестина-
  • ивицата газа-
  • ескалация-
  • напрежение

Напрежението в ивицата Газа се изостри

Най-тежката ескалация от 2014 насам - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Риболовен кораб, украсен с палестински знамена и придружен от многобройни малки рибарски лодки, потегля от ивицата Газа. Денят е вторник (29.05.), вече е обяд. На борда на кораба са болни и безработни палестинци, които искат да разкъсат израелската морска блокада. Така твърдят организаторите на акцията.

Израелските военноморски сили блокират морските пътища към Газа от над десет години. Оттогава палестинските рибари нямат право да навлизат на повече от шест мили навътре в морето. Отвъд тази граница израелците обстрелват рибарските лодки.

Във вторник обаче напрежението е особено голямо. Докато корабът и рибарските лодки навлизат в открито море, израелските военновъздушни сили извършват първите си въздушни удари по цели в ивицата Газа. Рано сутринта сирените предупреждават всички израелски жители около ивицата Газа да се укрият в скривалищата си. Ударите идват в отговор на атаката на войнстващи палестинци, изстреляли до онзи момент близо 30 снаряди срещу израелски селища. Става дума за най-ожесточения обстрел от края на последната война в Газа през 2014 година. Повечето снаряди се прехванати от противоракетната система на Израел. Няколко снаряда обаче избухват на израелска територия в непосредствена близост до една детска градина. Вероятно зад палестинските атаки стои групировката "Ислямски джихад", която иска да отмъсти за своите трима убити привърженици: в неделя израелската армия атакува един граничен пункт в ивицата Газа, след като до граничната ограда беше открито взривно вещество.

Военна ескалация в Газа

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман написа във вторник в Туитър следното: "Предприехме мащабна атака върху терористичните структури в Газа (...) "Хамас" и "Ислямски джихад" вече плащат солена цена. Ударите са насочени точно срещу тях." Израелската армия информира, че е атакувала над 30 цели в ивицата Газа. След което последваха нови ракетни нападения и престрелки.

От вторник досега палестинците се изстреляли общо над 70 снаряди и ракети срещу израелска територия. В отговор на това израелската армия извърши въздушни удари срещу 60 цели на радикалните палестински организации "Ислямски джихад" и "Хамас". Засега е известно, че трима израелски войници са били ранени. Няма информация за жертви от палестинска страна. Същевременно САЩ настояха за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност във връзка с палестинските нападения. Преди две седмици САЩ отхвърлиха предложението за независимо разследване на насилието по границата с Газа. От Белия дом тогава съобщиха, че отговорността за ескалацията на насилието е изцяло в ръцете на "Хамас". Затова не било нужно Израел да бъде призоваван към въздържаност.

Един регион в безизходица

Преди да потеглят от пристанището в Газа, активистите от рибарските лодки не хранят илюзии, че ще достигнат предварително обявената си цел - пристанището Лимасол в Кипър. "Мечтая си някой ден да имаме възможност да пътуваме по море в чужбина. Но израелците няма да ни пуснат. Не искам повече кръвопролития. Но ситуацията тук става непоносима. Ние искаме само свобода", казва 21-годишният студент в Газа Мохамед Мутаир. Една млада жена също е дошла на пристанището, за да подкрепи акцията. "Никой не ни помага да заживеем тук нормален живот", казва 38-годишната Сулаф Масри.

Според израелската армия, тази акция също е дело на организацията "Хамас" и в специална декларация нарече мирния протест "цинично шоу". В късния следобед израелските военноморски сили сложиха край на "шоуто" и откараха кораба и лодките в израелското пристанище Ашдод.

Драмата с "Мави Мармара"

С въпросната акция организационният комитет на т.нар. "Марш на завръщането" иска да насочи вниманието на международната общественост върху израелската морска блокада. Датата не е избрана случайно. Преди осем години израелски специални части щурмуваха кораба "Мави Мармара", който се опита да достигне до Турция. При нападението загинаха деветима турски граждани.

Акцията е част от масовите протести, които бушуват от края на март в граничната област на ивицата Газа. Досега при протестите бяха убити над 100 палестинци. Хиляди бяха ранени. Израел обвинява "Хамас", че използва протестите, за да извършва терористични нападения. Организаторите на протестите пък твърдят, че целта на демонстрациите е да насочат вниманието върху правото на завръщане на палестинските бежанци, избягали между 1948 и 1967 година.

За мнозина палестинци обаче на преден план стои нещо друго: фактът, че дългогодишната блокада и безнадеждната ситуация в Газа доведоха до растяща бедност, висока безработица, хронична липса на електричество, плътно затворени граница. А това са само някои от проблемите на хората в Газа.

Египет временно отвори единствения си граничен пункт в ивицата Газа по време на Рамазана. Автобусите, които прекосяват границата обаче, са много малко. В списъка с чакащи да преминат границата има 20 000 души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ескалация на демокрацията

    11 8 Отговор
    Демокрация в действие! След мирни протести - над 60 убити палестинци! Сега - ...."Ударите идват в отговор на атаката на войнстващи палестинци..." Тия палестинци що не вземат да се признаят за роби в собствената си страна?

    Коментиран от #2

  • 2 Бай Благой

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ескалация на демокрацията":

    "Мирни протести" - Нищо "мирно" няма в този регион.