3 Юни, 2018 08:26 11 733 139

Русия иска да приватизира Втората световна война

  • беларус-
  • русия-
  • ссср-
  • втора световна война-
  • приватизира-
  • александър лукашенко

Лукашенко посочи, че много народи са се били срещу нацистите

Русия иска да приватизира Втората световна война - 1
Снимка: Shutterstock

Президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини Русия, че се опитва да „приватизира“ победата във Втората световна война, предаде „Новое время“.

Държавният глава на бившата съветска република обвини Москва, че тенденциозно се опитва да си присвои цялата победа, въпреки че във войната срещу нацисткия режим са участвали и хора от други националности.

„В последно време наблюдавам тази тенденция. Като че ли не е имало други в тази война – беларуси, украинци, грузинци, арменци, таджики, туркмени...“, заяви Александър Лукашенко в коментар за най-кървавия конфликт в човешката история.

Президентът добави, че разделянето на победата означава да се налива вода в мелницата на съперниците и противниците. Лукашенко подчерта, че гледа негативно на твърденията, че някой сам е спечелил войната.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руските свине

    73 126 Отговор
    Няма върху какво друго да си градят самочувствието, затова са тия фалшификации и обсебване на историята.

    Коментиран от #8, #34, #75, #139

  • 2 Да уж

    139 45 Отговор
    Никой никога в Русия не е казвал, че войната е спечелена само от руснаците. Напротив, винаги се говори за Съветския народ.
    Няма да намерите никакви подтвърждения на някаква "приватизация" на победата.
    Всеки говори, каквото му хрумне. В даден случай - пълни глупости.

    Коментиран от #20, #85, #127

  • 3 Справедлив

    104 38 Отговор
    С една голяма разлика-че Русия е правоприемник на СССР и получи всички негативи и плюсове от това-Затова и получи историческото право да се счита победителка в ВСВ.А бившите съветски републики хем все плюят по СССР-хем искат да получават плюсовете от съветските постижения...еми няма как да стане това.Или приемаш всички събития-или не...-Няма как да седиш и на двата стола...

    Коментиран от #5

  • 4 Да уж

    50 7 Отговор
    Статията е окастрена. Лукашенко говори, че първо в Белорус започнаха шествия с портретите, нещо като "Безсмъртни полк". Той така смята. И от там са разсъжденията му идват, мисля.
  • 5 Да уж

    14 10 Отговор

    До коментар #3 от "Справедлив":

    Да, така е. Но негативите бил й не иска да приватизира.😀
  • 6 Да уж

    28 5 Отговор
    Поправка: никой не иска да приватизира.
  • 7 гост

    27 24 Отговор
    И българи са участвали в войната против фашизма ама не си я приватизираме победата.

    Коментиран от #9

  • 8 !!!

    53 21 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Ти циганин ли си?
    Няма друго обяснение за скотското ти повесение?
  • 9 Атакист и патриотъ

    56 64 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Отворко, ние сме били на страната на Германия. Русия трябва да ни благодари че не сме изпратили почти милионна войска с най-модерно въоръжение за годините си на източния фронт. Сега нещата можеха да изглеждат по мнооого по-различен начин, повярвайте. И да се благодарят на тъпите англичани и американци, че отвориха втори фронт на запад, точно когато Хитлер стигна до околовръстното на Москва, разоравайки Русия с земята наопаки и избивайки 30 милиона руснаци по пътя си. Иначе Лукашенко е прав Ако слушате пропагандата на кремъл, излиза че Путин лично е ръководил войските в боя. А и кога ще ни благодарят, че не разрешихме да се изпратят войските на Изток??? Май са забравили.

    Коментиран от #12, #13, #30, #90, #115, #135

  • 10 дудученко

    33 10 Отговор
    И тоя не го свърта от комплекси! Аман от комплексари в политиката...
  • 11 Румяна Костова

    47 12 Отговор
    Е,как приватизира като на парада на Победата има табели със,, Беларуски фронт" ,,Украински фронт"?Ще е приватизация когато махнат тези табели.Та нали тогава Беларус и Русия са в една държава.И никой не оспорва приносът на беларусците.
  • 12 любопитен

    64 14 Отговор

    До коментар #9 от "Атакист и патриотъ":

    Момче скаран си с историята,а и не само с нея! Втория фронт е открит на 6 юни 1944г.,битката за Москва е октомври 1941-януари 1942 г.,битката при Курск е юли 1943 г. Каква българска войска щял си ТИ да пращаш на източния фронт? Тва с другарчето по стая Наполеон ли го измислихте?

    Коментиран от #48

  • 13 Румяна Костова

    40 15 Отговор

    До коментар #9 от "Атакист и патриотъ":

    Не сте го слушали Путин на парада на 9-май.Той говори кратко,минута,две.Посланието му е да се помни героизма на участвалите във ВОВ.И кои нежни и чувствителни души обижда неговата реч?
  • 14 Трол

    51 10 Отговор
    През септември 1944 г. в писмо до Йосиф Сталин премиерът на Великобритания Уинстън Чърчил пише: „Ще се възползвам от случая, за да повторя утре в Камарата на общините това, което заявих и по-рано, че именно руската армия изкорми германската военна машина...“.
    За периода 1941-1945 г. войските на Червената армия разгромяват и пленяват 607 вражески дивизии, а в същото време англо-американските – около 176 дивизии. На Източния фронт Вермахтът губи 70% от унищожените за цялата война самолети, 75% от танковете и 74% от артилерията.
    Малко факти и суха статистика. Пък ние нека си знаем,че Америката е победила Хитлер.

    Коментиран от #21, #52

  • 15 История

    22 33 Отговор
    Добре бе защо никой не споменава за позорното оттегляне на Русия през първата световна а преди това и загубата от Япония,това са срамни поражения и за тях извинения няма,какво е накарало тази велика сила да се огъне???

    Коментиран от #16, #78

  • 16 Трол

    31 9 Отговор

    До коментар #15 от "История":

    Защото темата е за ВСВ а не за всеобщо тролене срещу Русия!
  • 17 ivan4o

    16 8 Отговор
    Аз знам само ,че сме били победените във ВСВ

    Коментиран от #18

  • 18 ПОЗНАВАЧ

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "ivan4o":

    Иванчо, кат не знаеш що се буташ да пишеш по форумите?

    Коментиран от #19, #23

  • 19 ivan4o

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "ПОЗНАВАЧ":

    Да не е обратното, да сме от страната на победителите?
  • 20 Българин

    24 29 Отговор

    До коментар #2 от "Да уж":

    Защо лъжеш, преди 5 години Путин каза, че не само без съюзниците, но и без Украйна и другите съюзни републики от бившия СССР, Русия е щяла да победи Германия. Руснаците винаги лъжете и фалшифицирате историята в полза на Русия. Типично за руски фашисти.
  • 21 Българин

    19 16 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    Разбира се, че си руски трол. Чърчил е най-фалшифицирани от руснаците западен лидер.

    Коментиран от #27, #51

  • 22 Бояришский

    17 12 Отговор
    Нали един руски "патриарх" затова се кара на Радев наскоро. И форумните педерашки аплодираха. Сега като иде от вашите хора, пак ли не е истина?
  • 23 ivan4o

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "ПОЗНАВАЧ":

    Или 44та спряхме всички връзки с губещата Германия а?пхахахахах

    Коментиран от #25

  • 24 Животновъд

    24 26 Отговор
    От кръстоска между пияна руска свиня и червен български нерез се получават много интересни приплоди. Отличават се с яростно квичене срещу ЕС и НАТО и с радостно грухтене към Русия и Путин. Наддават на тегло ако се хранят от руска копанка.

    Коментиран от #38, #138

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ivan4o

    1 1 Отговор

    До коментар #25 от "ПОЗНАВАЧ":

    Пхаххахаха, добре добре!пхахахахах
  • 27 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Този твоят Чърчил, дето не ни е смятал за хора и наредил да хвърлят бомби над София!

    Коментиран от #31, #32

  • 28 ivan4o

    10 1 Отговор
    Не ни и върнаха западна тракия!пуууууууу
  • 29 Баш майстора

    14 1 Отговор
    По време на ВСВ Германия изпраща 75% от войските си на Източния фронт, а с другите 25% е окупирала Европа. В първата фаза от настъплението, германците напредват бързо, руснаците са зле подготвени и бързо отстъпват големи територии. Като Беларус например, където имаха един такъв паметник - заградени с оградка 4 брези, трите отсечени, останала само една- защото 3/4 от населението са загинали по време на войната. Даже евреите не са понесли толкова големи загуби.

    А до коментара на "патриота" над мене - има един израз "затънал като германците в съюза", защото наистина затъват в необятната руска кална шир. СССР не е Франция, пътища почти няма и блицкриг няма как да се случи. Колко е удобно да си назаднал, сигурно си е мислил Сталин :) На руснаците им отнема време чак до Москва да се окопитят, германците за нула време пленяват 3 милиона военнопленника, като наистина са се чудили какво да ги правят, затова и не всички стигат да работят във военни фабрики(разбира се голяма част от войниципе не са руснаци, а от републиките). Но напредвайки германците много разширяват линиите за доставки и започват да губят инерция. Руснаците произвеждат огромно количество танкове и самолети и накрая количеството побеждава немското качество(между другото руснаците са имали много взаимозаменяеми части от различните видове машини за разлика от швабите).

    А на Източния фронт освен германци се сражават и унгарци, италиянци и румънци. Румънците са били само за бройката, италиянците

    Коментиран от #33, #37

  • 30 Реплика

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Атакист и патриотъ":

    Ти знаеш ли че ние сме били
    И от двете страни.
    Като сме дали най много
    Жертви при р Драва
    И резултат при преговори
    Били сме от губещата страна
    Защото сме .... И били...като
    Фурнажийска лопата
    Държава без визия

    Коментиран от #44

  • 31 Българин

    12 13 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Нагло-американските бомбардировки са били съгласувани с руснаците бе путлераст.

    Коментиран от #43

  • 32 ivan4o

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Ей мой във война влизаш бре, ко очакваш.! Ти ще бомбардираш а теб няма така ли?!пхахахахах
  • 33 Българин

    8 14 Отговор

    До коментар #29 от "Баш майстора":

    Новата опорна точка на руските лъжци, е че цяла Европа е воювал срещу кочината.
  • 34 Курти

    16 10 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Кой победи Хитлер, бе тъпанар? СССР.
  • 35 123

    16 4 Отговор
    Приносът на руснаците е най-горям, но и другите народи от СССР дават много жертви. От 27 милиона загинали руснаците са около 14 милиона, а другите народи от СССР дават около 13 милиона жертви основно украинци и белоруси.
  • 36 Да уж

    7 1 Отговор
    Това въобще не е предмет на разговор на хората я Русия. Това нещото измъдрено от някой извън Русия и се наложи в момента, като тема за обсъждане извън Русия.
    Комплексари всякакви има.
    А и да върви разговор във форума.😀
  • 37 123

    8 9 Отговор

    До коментар #29 от "Баш майстора":

    Да, СССР изнася най-голямата тежест на войната, но без участието на САЩ и Великобритания нямаше да могат сами да победят нацистите. Ситуацията през 41-а и 42-а година е "на кантар" и без участието на западните съюзници, нещата щяха да се наклонят в полза на Оста. Е, нямаше да могат да стигнат до линията Архангелск - Астрахан, но и СССР нямаше да може да осъществи големите си настъпателни операции от 42-43 г. Най-нероятно фронтът щеше да се стабилизира някъде на изток от Смоленск и в източна Украйна и щеше да се стигне до патова ситуация.

    Коментиран от #41

  • 38 Трол

    1 2 Отговор

    До коментар #24 от "Животновъд":

    Коментара ти изкърти
  • 39 Да уж

    7 4 Отговор
    Ние сме закърмени с това, че в СССР няма главна нация. Нещо повече, учеха ни, руснаците, да не говорим за руския народ, а само за Съветския. В този смисъл етническите руснаци в СССР са били дискриминирани, според мен. Сега, между другото, на жителите на Русия и в самата Русия прието е да се наричат россияне, а не руснаци, т.к. не са всичките руснаци. Това, че вие ни наричате така като цяло, ваш избор е, май нямате и друга дума в речника на българския език.
    А и в годините на СССР всичките са били руснаци в речника на чужденците - и казахи и узбеки, и таджики , и всички други, да не говорим за украинците и беларусите. Само етническите руснаци е нямало - имало е съветски хора.😀
    Затова тезата на батьката е напълно измислена. Сега ще се наложи пак да обяснява, че това е което казал, не е това, което сме прочели.😀

    Коментиран от #65

  • 40 петър

    5 11 Отговор
    когато един народ има гадно настояще и няма бъдеще,той се вторачва в миналото и си изгражда сюреалистичен свят от измислици. това е днешна русия.в първата фаза на ВСВ сталин и хитлер са съюзници с план за подялба и окупация на европа.после,двата хищника спорят за плячката.на края и са прецакани.едните капитулират 1945 другите 45 години по късно с разпад на държавата
  • 41 Да уж

    6 1 Отговор

    До коментар #37 от "123":

    Глупости.

    Коментиран от #82

  • 42 кирил

    5 11 Отговор
    беларус ще последва украйна. следващото действие ще е разпад на русия

    Коментиран от #45

  • 43 Монгомъри

    11 4 Отговор

    До коментар #31 от "Българин":

    И кво?Бомбите над София метаха американски и британски самолети.
    Что ще кажеш?Назови нещата със имена им.
    И Хирошима досега не смеет гък да каже на хамери!
  • 44 юрист

    9 12 Отговор

    До коментар #30 от "Реплика":

    /....Публикувано във факти.бг: . И били...като
    Фурнажийска лопата
    Държава без визия.../ Така ли? А знаеш ли защо България застава на страната на германия? Ако германците бяха обещали на русия цяла Източна Европа още през 1939 г. и им я бяха дали и не бяха нападали ссср, каква “визия“ щяхте да имате руснаците, а? ЗА ВАС- ссср-ците- тази война е отбранителна, но за нас - БЪЛГАРИТЕ- тя беше възможност ДА СИ ВЪРНЕМ български изконни земи, които ТВОЯТА имперска русия умишлено ОТКЪСНА от бг. територия, когато уж започна възстановяването на българската държавност! ИМАМ ВЪПРОС КЪМ ТЕБ- ЗАЩО РУСИЯ НЕ ИЗИСКА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ ВЪРХУ 5ТТЕ БЪЛГАРСКИ ОБЛАСТИ, А САМО БЪРХУ ДВЕ, КАТО ОСТАВИ ЕДНАТА ТУРСКИ ВАСАЛИТЕТ- ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ, А ДРУГАТА ЧАСТ Я ВЗЕ ПОД СВОЕ УПРАВЛЕНИЕ- КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ, А?

    Коментиран от #67

  • 45 Да уж

    10 7 Отговор

    До коментар #42 от "кирил":

    В мозъка на русофобите е тоя разпад. През 90- те години не се е разпаднала Русия, а сега в период на изключителната консолидация на нацията, не дейте и да мечтаете. Няма да разберете.
    Разрушителите друго не правят, освен да рушат или да мечтаят за да разруши нещо.😀
  • 46 НИКОЙ ОСВЕН УШАНКИТЕ НЕ Е ДАЛ

    12 4 Отговор
    НАД 20 МЛН ЖЕРТВИ НИКОЙ. СИЧКИ СА ОГРАНИЧАВАТ ДО НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ТВА ЗНАЧИ ЧЕ ЗАПАДНЯЦИТЕ СА СА КРИЛИ КЪТ МИШОЦИТЕ ДОКЪТ УШАНКИТЕ ПРОБИВАТ ФРОНГОВЕТЕ С БЕЗБРЖЙ ЖЕРТВИ...
  • 47 Да уж

    1 4 Отговор
    Поправка - да се разруши
  • 48 Иван

    8 11 Отговор

    До коментар #12 от "любопитен":

    Момче а да си чувал и чел за Северноафриканска кампания от 10.06.1940 до 16 .05.1943г.? А после Съюзническо настъпление в Сицилия? Фронтът в Нормандия се отваря за да се ускори края на войната ,но действията на съюзниците не са спирали от 1940г.Вземи се образовай,стига си чел само руски сайтове!
  • 49 Владо Вр

    11 5 Отговор
    До "юрист", не забравяй глупостите на Фердинанд, заради когото загубихме между съюзническата и ПСВ. Преди ПСВ, Русия, Франция и Англия обещават на България териториите почти по Сан-стефанският мирен договор, Но, ако сме неутрални. Фердинанд ни набутва към Германия и Австро-Унгария. Резултата е известен - втора национална катастрофа, губим Македония, Одринска Тракия и западните покрайнини. Хайде "юристе", и кажи се умно по въпроса!

    Коментиран от #53, #56

  • 50 Очакваме с нетърпение Беларус е ЕС.НАТО

    4 10 Отговор
    Така най-после ще обградим азиатските откачалки с телени мрежи и ядрени ракети по цялата граница на Европа с московската кочина.
  • 51 Трол

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Шшш,"мъжки",знаеш ли през къде ми е как ме нарича един джендър! Гледам тръгнал си тука да репликираш всеки,който не е на твоя акъл! Ако си на улицата знаеш ли кви случки ще ти се случат!

    Коментиран от #61

  • 52 Иван

    2 10 Отговор

    До коментар #14 от "Трол":

    Къде ги прочете тези 607 дивизии бе трол?Дай един линк?!Те всички дивизии на оста не са и наполовина от тази цифра!А ти ги изкара че са имали общо около 750 !!!Лъжеч!

    Коментиран от #55

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 !!!!

    3 8 Отговор
    Всичко окупира окупатора, нагла сволач !
  • 55 Трол

    10 2 Отговор

    До коментар #52 от "Иван":

    Цитат:Ако се направи пространствено измерване, то няма да са нужни доказателства, че с най-голям размах се отличава Съветско-германският или Източния фронт. По своята сумарна дължина (около 4000 км през 1941 г. и повече от 6000 км през 1942-а) той е 4 пъти по-голям от тези в Северна Африка, Италия и Западния фронтове. Съвременните разчети показват, че на Източния фронт Червената армия е разгромила 674 нацистки дивизии (508 на Вермахта и 166 на негови съюзници)
    Иванчо ако си умен правиш копи пейст на цитата и виждаш източника!

    Коментиран от #58, #59

  • 56 юрист

    3 9 Отговор

    До коментар #49 от "Владо Вр":

    Също така, аз преценявам като ПРАВИЛНО включването на България като съюзник на хитлерова германия, след като като отговор на това включване , България разширява тогавашната си държавна територия и СИ ВРЪЩА установяване на българската държавна власт върху ИЗКОННИ български територии- т.е. върху още 2 от останалите 3 български територии. Така, че- от гледна точка на БЪЛГАРСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ИДЕАЛ И ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ИНТЕРЕС- УСТАНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ ВЪРХУ ВСИЧКИ 5 БЪЛГАРСКИ ОБЛАСТИ, 3 ОТ КОИТО НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В ГРАНИЦИТЕ НА ТОГАВАШНАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ, НО СА БИЛИ ИЗКОННИ БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ ОТ ПОНЕ 10 ВЕКА преди 1876г. то това включване е исторически и морално оправдано! За овладяване на черноморските проливи руснаците периодично повдигат войни - по 1-2 на всяко столетие преди 20 век. Е- нима българите сме по-долу от тях, че да не искаме да си ВЪРНЕМ законната си собственост?

    Коментиран от #92, #134

  • 57 гост

    11 2 Отговор
    Ако човек гледа National Geo, ще остане с впечатление че СССР не е участвал в тая битка, говорят само за тъпия десант.
    Ще кажа само няколко факта, които са едни от най-впечатляващите.
    1. При битката за Сталинград се решава съдбата на човечеството, това е най-кървавата битка в човешката история и се е водила улица за улица къща за къща.
    2. от 23.06 до края на август 44 година, червената армия напредва с 600 КМ и фронт с полосата 400 км , което е най-голямата полосата на настъпление въобще в човешката история.
    3. жертвите на войната за СССР са толкова големи че дори и днес през 2018 година населението е 60% жени и 40% мъже.
    Ха сега ми говорете за уникалния принос на Америка и Англия, приноса им е че са изкрали мозъците на Германия и са им станали кредитори и това ги е направило най-богатите престъпници в света.
    Аз не знам за какъв морал може да се говори ако си евреин който живее в САЩ и си станал кредитор на същата държава която е избила милиони от твоите, след това помпаш една измислена държава ИЗРАЕЛ с много пари, продаваш си оръжието и избиваш милиони мюсюлмани и казваш че са терористи, айде да си *бете майката продажна

    Коментиран от #84

  • 58 Иван

    3 7 Отговор

    До коментар #55 от "Трол":

    Дай източника си трол,не само цитат!За глупав ли ме мислиш!?Дай линк!
  • 59 Иван

    2 7 Отговор

    До коментар #55 от "Трол":

    Значи мерим линията на фронта трол и изчисляваме!?Хитлер е нападнал СССР с около 200 дивизии от много националности,които като брой впоследствие нарастват а после намаляват защото нямат достатъчно хора.

    Коментиран от #60

  • 60 Трол

    6 2 Отговор

    До коментар #59 от "Иван":

    Абе я не ми се обяснявай,дал съм ти цитат,като не си с гласен казах ти как да намериш линка,спори с автора! Не ми се занимава с интелектуално обременени!

    Коментиран от #63

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 патриотъ

    7 4 Отговор
    Защо Русия трябва да приватизира нещо,което си е нейно?!Бла бла празни приказки можете да приказвате колкото искате,можете да излагате измислени факти и несъществуващи цифри,да приписвате заслуги на американци и африканци,но истината е една -Русия спечели Втората Световна Воина с цената на 27 милиона жертви и спаси света от фашистката чума!Но заслужаваше ли тоя свят да бъде спасен,е въпрос!Според мен-не!И Русия не трябва да повтаря грешката си отново да спасява света!Нека сега всеки се спасява сам!
  • 63 Иван

    3 8 Отговор

    До коментар #60 от "Трол":

    Всички руски тролове сте такива лъжливи майцепродавци ,но когато фактите говорят и „ушанките“ мълчат!
  • 64 Бенковски

    7 4 Отговор
    Но все пак войната е водена и спечелена от Русия,а какви националности е имало е друга тема.
    Но неможе да се каже че Беларус или Украйна са водили война срещу Германия.

    Коментиран от #68

  • 65 Българин

    5 11 Отговор

    До коментар #39 от "Да уж":

    Ти си руски фашист, а руските фашисти сте зокърмини с великоруския шовинизъм, което означава, че се смятате за най-великите, а другите народности трябва да ви се подчиняват и слугуват. Това сте вие, руските фашисти, а всъщност сте дегенерати и природно недоразумение. Ще ви трябват дълги години депутинизация, за да станете отново нормални хора.
  • 66 Историк

    6 5 Отговор
    Всъщност Русия и Германия започнаха ВСВ с Пакта Рибентроп-Молотов. До 22 юни те бяха бойни другари и Русия снабдяваше Германия със стратегически суровини.
  • 67 Монгомъри

    4 5 Отговор

    До коментар #44 от "юрист":

    Не си познал с кого да водиш сътрудничество-Хитлер се провали.Прави изводи за следващ път!
    И нахално ставиш въпрос относно бг.територии.За всички ти проблеми грижи има Русия.А ти САМ что умееш?
    И научи;че проблемите си ти ще пешаваш.
    САМО ТОГАВА ЩЕ ИМАШ РЕСПЕКТ ОТ СВЕТА!

    Коментиран от #70, #71, #72

  • 68 Българин

    3 7 Отговор

    До коментар #64 от "Бенковски":

    Войната е водена от СССР, бе путлераст, а такава държава отдавна не съществува. Както не съществува и държава Руска империя. И не цапай името на Бенковски, българофобе!
  • 69 Руските свине

    4 7 Отговор
    Са най-неблагодарната нация. Отхвърлят не само приноса на съюзниците, но и на народите, с които са живели в една държава. А ако не бяха Великобритания и САЩ Хитлер щеше да стигне до Владивосток. Това е истината, колкото да не им се иска на руснаците и на техните гнусни слуги.
  • 70 юрист

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "Монгомъри":

    “...Публикувано във факти.бг: Не си познал с кого да водиш сътрудничество-Хитлер се провали....“ НЯМА ЗНАЧЕНИЕ! БЯХА ЛИ ДАДЕНИ ПОД БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА ВЛАСТ 2 ОТ 3ТЕ НЕВКЛЮЧЕНИ В ТЕРИТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИ ОБЛАСТИ ОТ ГЕРМАНИЯ? ДА! ОКОЛО 3 ГОДИНИ! ЛИЧНО АЗ, И С ДЯВОЛА БИХ СЕ СЪЮЗИЛА, АКО ТОЙ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО СИ БЪЛГАРИЯ ДА ВЪЗСТАНОВИ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ ВЪРХУ ВСИЧКИ 5 БЪЛГАРСКИ ОБЛАСТИ! НЕСЛУЧАЙНО ЦЯЛАТА БГ, ПОЛИТИКА СЛЕД 1885Г. Е СЪСРЕДОТОЧЕНА ВЪРХУ ПОСТИГАНЕТО НА ТАЗИ КРАЙНА ЦЕЛ! Всичко останало са гледните точки на руснаците- А ЕН НА БЪЛГАРИТЕ! БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ СА ПРОТИВОПОЛОЖНИ НА РУСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ и в съдържанието на всичките ми коментари по темата ясно се вижда точно това! НО- АКО РУСИЯ БЕШЕ ПОИСКАЛА ПРЕЗ 1876Г. ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА БГ. ДЪРЖАВНОСТ ВЪРХУ ВСИЧКИ 5 БГ. ОБЛАСТИ, ТО НЯМАШЕ ДА СЪЩЕСТВУВА И ПРИЧИНА БЪЛГАРИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА СТРАНАТА НА ХИТЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ! НИЩО ЧУЖДО НЕ ИСКАМЕ, НО СЕ БОРИМ, АКО ЩЕ И С ВЕКОВЕ, ЗА ВСЯКО МИКРОНЧЕ ОТ ИЗКОННИТЕ БГ, ЗЕМИ- разбра ли? ТАКИВА СМЕ НИЕ- БЪЛГАРИТЕ, авие- руснаците- ако щете!
  • 71 юрист

    4 7 Отговор

    До коментар #67 от "Монгомъри":

    “...Публикувано във факти.бг: .А ти САМ что умееш?...“ Ми аз съм бг. адвокат- това не е малко, понял?
  • 72 юрист

    5 4 Отговор

    До коментар #67 от "Монгомъри":

    „...Публикувано във факти.бг: .А ти САМ что умееш?...“ КОЙ ПОБЕДИ В СРЪБСКО БЪЛГАРСКАТА ВОЙНА ПРЕЗ 1885Г- СЪРБИЯ ИЛИ БЪЛГАРИЯ? ЗАЩО РУСИЯ ИЗТЕГЛИ УМИШЛЕНО ВСИЧКИТЕ СИ ОФИЦЕРИ? ЗА ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ БЕЗ НЕЙНИТЕ ОФИЦЕРИ БЪЛГАРИЯ Е НИЩО ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ! ОБАЧЕ ЯДЕЦ- БЪЛГАРСКИТЕ КАПИТАНИ СПЕЧЕЛИХА БЕЗАПЕЛАЦИОННО ВОЙНАТА СРЕЩУ СРЪБСКОРУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ И ПРЕДИЗВИКАХА ШОК В СРЕДИТЕ НА РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ! АБСОЛЮТЕН ШАМАР ЗА ДИВАТА ТИ РУСКА ИМПЕРИЙКА:)
  • 73 патриотъ

    6 4 Отговор
    Юристке,я се избърши,че много се оля нещо!България подписа края на своя суверенитет и държавност през 1989 година и оттогава насам такава държава няма,има само името България!Жалко но факт!И на мен ми се иска нашата държава да я има и да е силна,но уви!И не знам за какви земи дърдориш,ама ни прибраха и последното парче земя,което ни беше останало и не руснаците го прибраха!Или пак ще мелеш,че Русия виновна?Тя Русия е виновна,че си се родила,ама нейсе!

    Коментиран от #76, #80

  • 74 Наблюдател

    6 5 Отговор
    Щом и на "Батя" Лукашенко му е писнало от руското високомерие и наглост, какво остава за другите народи от бившия СССР? Изобщо ресноците при Путин се превърнаха в изключително гадна, солна, високомерна и нагла нация, която иска от другите народи са се съобразяват единствено с руските интереси и да им слугуват и лижат задниците. Нещо, което задунайските русофили правят от век и половина насам. Затова те боготворят джуджето и страната, в която то царува.
  • 75 ВАГ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Точно така е , а минусите дето са ти нацъкали доказва твърдението на Боко за лошия матриал.
  • 76 Рубладжийче

    3 6 Отговор

    До коментар #73 от "патриотъ":

    Замълчи, бе джендър русофилски. Лижи си руските задници и си кротувай!
  • 77 ВАГ

    3 6 Отговор
    Аз си мислих ,че Лукашенко е най-голямата руска подлога ,но .... не е ,Радев е .
  • 78 Random

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "История":

    Каква загуба срещу Япония?
    Джапанките губят 58000
    Рйснаците - 43300

    Коментиран от #81

  • 79 Владо Вр

    5 2 Отговор
    "юристе", подчертавам! Областите са загубени заради дивотиите на Фердинанд 1913-1918г.ЩЯХА, да са наши при неутралитет през ПСВ. Южна Добруджа е наша, заради действията на Сталин(можеше и Северна да си вземем, но Борис 3ти се изплашва. А, след ВСВ губим беломорска Тракия - наша след м/съюзническата и ПСВ. Тоест, подлъгани(по - точно излъгани) от Фердинанд. Колкото до руското участие във ВСВ, тогава се казва съветски гражданин, като се избягват отделн ите народности. До 1989г не казваха аз съм украинец, руснак, казах, татарин и т.н.Всички казваха - аз съм съветски гражданин(това не ви ли напомня аз съм римски гражданин?).

    Коментиран от #83, #86

  • 80 юрист

    3 6 Отговор

    До коментар #73 от "патриотъ":

    “...Публикувано във факти.бг: !България подписа края на своя суверенитет и държавност през 1989 година...“ Абсолютни лъжи! Ако цитатът беше верен, защо съм БЪЛГАРСКИ адвокат, а не американски, германски или т.н., а?:) Защо в личната ми карта и в паспорта ми пише“ БЪЛГАРСКА гражданка“, а? Според теб- след 1989 г. не съществува държавата България, а?:) Имам новина за теб- България СЪЩЕСТВУВА като суверенна държава И В МОМЕНТА- ако не беше така, защо руснаците идвате в България С ВИЗА, а не свободно- като в “задунайска руска губерния“, а?:)
  • 81 Българин

    3 6 Отговор

    До коментар #78 от "Random":

    1905 година, след тази загуба започва разпада на руската империя. Ама за вас, руските гниди тя още съществува.
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 юрист

    3 4 Отговор

    До коментар #79 от "Владо Вр":

    “...Публикувано във факти.бг: А, след ВСВ губим беломорска Тракия - наша след м/съюзническата и ПСВ....“ Тцъ- губим ги, защото хитлер е победен, а не защото БЪЛГАРИЯ е направила нещо друго, за да ги загуби! НО! колкото и да ненавиждам нацизма, хитлер си е изпълнил обещанието към Царство България и ни е дал във владение Беломорска Тракия- това не може да му се отрече, защото това са историческите факти! ПРЕДИ 1941 г. България НЕ Е ВЛАДЯЛА Беломорска Тракия и това също е исторически факт. Даже в тъпото уики вече си го пишат- “...Българско управление в Македония, Поморавието и Западна Тракия (1941 – 1944)
    от Уикипедия, свободната енциклопедия

    България и земите под български контрол по време на Втората световна война
    Българското управление във Вардарска и Егейска Македония, Поморавието и Западна Тракия (1941 – 1944) се отнася за управлението на новоприсъединените области към Царство България по време на участието на страната във Втората световна война. С едностранно анексираните територии, България придобива 39 756,6 km2 както следва: Западни покрайнини – 2968 km2, Македония – 23807 km2, Беломорска Тракия – 12363 km2, остров Тасос – 443 km2 и остров Самотраки – 184 km2 и общата площ на държавата става 150 668,1 km2.[1][2][3]“
  • 84 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #57 от "гост":

    Грешки! Решаващата битка за ВСВ е Курската дъга. Лятото на '43! И това е признато и адмирирано от всички западни капацитети. Впрочем тази битка е номинирана за решаваща, относно пътя на развитие на човечеството!!! Сталинград: просто най-най-най кървавата и безсмислена! Не ми се обяснява защо. Много дълго ще стане! Същите тези западни коментатори обявяват Червената армия за един вид най-профи и основоположник на съвременните методи в армейските части. След манджурската операция. Милион руснаци срещу милион японци. Перфектен блицкриг (жалко, че Фюрера не е бил жив вече. Щеше да види, че планът му може да работи). 8 хил.съветски, срещу 30 хил. японски жертви. Гладко, чисто и относително безкръвно на фона на числеността, и тоталната месомелачка допреди половин год. в Европа! Истината е, че СССР(ето) щеше да се справи и без Съюзници с Германия, но на жестока червена цена за цяла Европа! Ето затова се стига до D-day! С трагичните и в съвремието ни последствия. Жалко. Фюрерът вместо да ни изрисува вежди, ни избоде очите! Масово. Защо не изчака с "еврейския въпрос"?! Защо... Мисля, че А.Х. ще започне да "набира" все повече и повече фенове за напред. На фона на случващото се в Света. Май той, политиците и генералитета му са виждали Стратегическата дълбочина! Но средствата, средстватааа... Жалко! Националсоциализмът и Холокоста са тотално сгрешени и недопустими. Обвързването на "светлото бъдеще" с човешките раси е сбъркано мислене - в това е проблема! И съвременните
  • 85 Приватизация на Победата

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да уж":

    Наистина има такива опити за приватизация на Победата, но те са от страна на англосаксонските джендъри. Като четеш английските и американски медии излиза че те свършили цялата работа, а Русия все едно не е съществувала. Така, че най Лукашенко да погледне по внимателно. А най- вероятно някой англосаксонски джендър е пуснал тази партенка от името на Лукашенко.

    Коментиран от #87

  • 86 юрист

    1 2 Отговор

    До коментар #79 от "Владо Вр":

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%B2_%D0%9C%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F,_%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE_%D0%B8_%D0%97%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4%D0%BD%D0%B0_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%8F_(1941_%E2%80%93_1944)#/media/File:Map_of_Bulgaria_during_WWII-BG.png Това е картата на България и земите под български контрол по време на Втората световна война. Тогава територията ни е 150 668,1 km2, а сега- 2018 г.- е 110 993,6 km.
  • 87 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #85 от "Приватизация на Победата":

    Ти пък кога си чел английски или американски медии, бе илитерат русофилски? Дори и руски не знаете.
  • 88 патриотъ

    2 1 Отговор
    Абсолютната загуба на суверенитет е загубена през 2007 година,когато влизаме в Европейския съюз и България е само наименование!

    Коментиран от #89

  • 89 Само питам

    5 2 Отговор

    До коментар #88 от "патриотъ":

    От 1944 до 1989 какъв суверенитет имахме бе русофреник?
  • 90 Иван4о е джендър

    1 3 Отговор

    До коментар #9 от "Атакист и патриотъ":

    Скоро не бях чел такива глупости! Над един милион български войници и офицери вземат участие в освободителните за България войни. Обаче кой ще тръгне на 2-3 хиляди километра от дома си, за да се пердаши с руските войски? Русофилски народ като нашия?! Отделно, съпостави въоръжението на българския войник и това на съветския от този период, липсата на танкове, достатъчно артилерия, военни автомобили и камиони, продоволствие, боеприпаси, топли дрехи, полеви лазарети и походни болници, кухни... Кой щеше да финансира тези дейности? СССР загуби в този конфликт неофициално към 50 млн. души, с този предполагаем един милион български войници нямаше да се церемони въобще.

    Да не споменаваме, че един милион български мъже е на практика цялата мъжка половина на нацията от онези години.

    Коментиран от #91

  • 91 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #90 от "Иван4о е джендър":

    Достатъчно е било един единствен руски снаряд да падне на българска земя, за да може един "русофилски" народ като нашия да пердаши руските агресори, българофобче!

    Коментиран от #93

  • 92 Иван4о е джендър

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "юрист":

    Ето, че пак дрънкаш глупости! На базата на какъв документ България получава нови земи, т.е. старите ни етнически землища, като Беломорие и Македония?! Аз не съм видял и чул да съществува юридическо основание тези земи да се наричат български, след като военната администрация по тези места остава германска, всички по-важни решения се вземат от германците и по същество на България е обещано мъглявото "Ще видим след войната!".

    Другата ти простотия, ама откровена простотия - Русия водела по 1-2 конфликта за Проливите с Османската империя на столетие, но преди 20 век. Предишните войни са в Крим, Севастопол. Къде е Севастопол и Одеса, къде е Истанбул. Да има стремеж на Русия към Босфора и Дарданелите, но не си спомням кога напоследък са падали руски бомби над Истанбул, ще ми кажеш ли?

    Не ме занимавай, да помоля, с глупавите си инфантилни емоции, с които се характеризираш и с нещастния вой за суперобучението по правни науки в СУ. Отговори конкретно и по същество...

    Коментиран от #94, #95

  • 93 Иван4о е джендър

    1 3 Отговор

    До коментар #91 от "Българин":

    Ето, че не внимаваш! В България българският войник има кауза защо да се бие! Коментарът ми беше адресиран, гнидо, до онзи тъпунгер, който твърди, че сме могли да изпратим един милион български войници на съветския фронт. Наистина ли сме могли, малоумнико? Сам Борис Трети отказва да изпрати войски там, защото българинът няма да разбере за какво се бие. Ами, прочети внимателно за какво се отнася коментара, на какво отговор и тогава дрънкай простотии. И един руски снаряд... С какво ще спреш съветската армия от онова време, бе, келеш, която разполага с десетки хиляди танкове, артилерия, милиони войници?!

    Коментиран от #98

  • 94 юрист

    1 2 Отговор

    До коментар #92 от "Иван4о е джендър":

    „...Публикувано във факти.бг: Аз не съм видял и чул да съществува юридическо основание тези земи да се наричат български...“ Нима? И от какъв зор България ще влиза на страната на германия във ВСВ, ако тези територии не са били ВПИСАНИ в международен двустранен писмен договор, а? Който търси- намира! „...На 19 април Пета българска армия влиза в областта спрямо решенията на Временните директиви за подялба на Югославия от 3 април. ... На 13 април Адолф Хитлер издава директива No. 27, която предвижда бъдещата окупация на Гърция. На 20 април 1941 година Втора българска армия влиза в Беломорието в Източна Егейска Македония и Западна Тракия.“Както написах- търси историческите извори във вид на официални писмени документи, наречени “Временните директиви за подялба на Югославия от 3 април“ и “директива No. 27“ на хитлер, както и държавните граници на България, очертани в прелиминарния Санстефански договор. Дадох ти юридически сламки, а сега САМ си намери отговора на собственият ти въпрос!

    Коментиран от #96

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Иван4о е джендър

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "юрист":

    Ха-ха, двустранният договор не е точно международен договор. Това е едно споразумение между съвоюващи страни как ще разпределят плячката от успешната война. Да се обърнем към Уикипедия:

    - "Присъединяването към България на Вардарска Македония, Беломорието и Поморавието не е санкционирано от специален акт на българския праламент. На 14 май 1941 г. Народното събрание... министър-председателят Филов произнася реч в която обявява за присъединени Новоосвободените земи. Тази анексия не е призната официално нито от Италия, нито от Германия. Въпреки това, през войната България се опитва да представи това като свършен факт. Докато присъединяването на Добруджа става с международен договор, който влиза в сила, то териториалните промени през 1941 г. са оставени за окончателно решаване след войната."

    За да има правна сила такъв договор на международно ниво, той трябва да е признат от мнозинството страни. Няма такова нещо!

    Колкото до Санстефанския мир, там се посочва изрично руската окупация на новоосвободените земи. България като субект въобще не съществува. Струва ми се, че приемаш желаното за действително. Етнически граници и държавни граници са две различни неща. Моралното право на "собственост" не е като законно установеното право на собственост.

    Не може да издигаме моралното основание над разпоредбите на закона, който оставя тези етнически български земи под чужда власт и управление.

    Коментиран от #97, #100

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #93 от "Иван4о е джендър":

    Руските гниди са най-опасните Иванушка. По опасно от тях е подменянета и фалшифициране то на историята. А именно те го правят.

    Коментиран от #103, #128

  • 99 Иван4о е джендър

    1 1 Отговор

    До коментар #95 от "юрист":

    Това са причините, съгласен съм:
    "обеспечить более благоприятный судоходный режим Черноморских проливов для русских военных и торговых кораблей...".

    Само че споменаването на по 1-2 военни конфликта между Русия и Османската империя на столетие за указаната причина "контрол над Проливите" не е вярно. Между двете империи се водят 14 войни, т.е. нещата са от над 350 години и не може за тези 350 години да се е воювало само за контрол над Проливите.

    Т.е. твърдението, че Русия води по две войни на столетие с Турция за контрол над Проливите не е вярно. Също в посочения цитат става дума за благоприятни условия за корабоплаване в региона, което не е точно задължителен контрол.

    Коментиран от #102

  • 100 юрист

    2 2 Отговор

    До коментар #96 от "Иван4о е джендър":

    “...Публикувано във факти.бг: Моралното право на "собственост" не е като законно установеното право на собственост....“ Ми кажи го на сърби, румънци и т.н.! Аз го написах, защото един МУХЬО твърдеше, защото , че българите сме се извъртали като фурнаджийска лопата “по принцип“ и че сме били лош народ, а с коментарите си му доказах, че тезата му е невярна и че по принцип България има много сериозни доводи да влезе във всв на страната на хитлер - т.е. на онзи, който предлага разширение на бг. държавна територия с част от земите от бг. етническо землище от 1876г. Онзи твърдеше, че бг, народ е смотан и тъп, а аз му доказах, че написаното от него е абсолютна лъжа, защото прост, тъп и смотан народ няма да поиска от хитлер увеличаване на бг, държавна територия в замяна на участието си във всв на хитлеровата страна. Всички руски тролове твърдят, че и във всв, и сега- 2018г, България извършвала “предателство“ към русия, като не ляга на русия и след като още не е станала руски федерален субект. Това е гавра с българската държавност и българският народ!
  • 101 Иван4о е джендър

    0 1 Отговор

    До коментар #97 от "юрист":

    Е, кой от нас двамата е смешен, зеленчукопродавачке? Нали ТИ пишеш за ДВУСТРАНЕН МЕЖДУНАРОДЕН ДОГОВОР. Кое прави двустранните споразумения международни договори, овцо некадърна?

    А за едностранната анексия от страна на България на новоприсъединените земи защо не квичиш? Кой признава тази анексия?! Нито Германия, нито Италия! Кво ми дрънкаш тогава глупости от ТКЗС-о?
  • 102 юрист

    1 2 Отговор

    До коментар #99 от "Иван4о е джендър":

    “...Публикувано във факти.бг: Между двете империи се водят 14 войни, т.е. нещата са от над 350 години...“ ДА- за това съм съгласна. И щом русия води 14 войни за 30 години, по каква точно логика България не може и не трябва да се включва на страната на хитлерова германия, след като хитлер й е обещал увеличаване на бг, държавна територия не с чужди земи, а със земи, включени в бг. етническо землище от 1876г. и с това се изпълни българският национален идеал- да се възстанови бг, държавност върху всички географски области, населени с над 95% българско население на територията на Балканския полуостров? Ето го българското етнически землище от 1876г.- http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Karta_SAN_STEFANSKA_I_ETNICHESKA_BG.PNG

    Коментиран от #105

  • 103 Иван4о е джендър

    0 4 Отговор

    До коментар #98 от "Българин":

    Много си тъп, Саше! Каква история ти подменят сега?! Не четеш коментари, но "анализираш". Интересно, СССР всъщност даже обстрелва Варна с корабна артилерия, май имаше и бомбардировки, а край българския бряг дежурят съветски подводници. Но ти го удряш уж на патриотизъм как сме щели да се справим с могъщия враг. Да се справим с една-две дивизии пряко сили - сигурно е възможно, независимо, че съветската страна има неизмеримо превъзходство в жива сила, техника /България не е притежавала и един танк/, логистика. С цели армии и дори фронтове обаче как да се справим?!

    Не искам да защитавам руснаците или който и там да е, но и глупостите на полуграмотното племе, което нещо е чувало оттук-оттам, но по същество нищо не знае, не ми харесват.

    Коментиран от #104, #106

  • 104 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #103 от "Иван4о е джендър":

    Не СССР, а Русия, чети преди да пишеш глупости и да тиражираш подменена и фалшифициране от руснаците история. На всичкото отгоре лъжеш повече и от дърт русофил, какъвто отричаше да си. Или за теб няма разлика между ПСВ и ВСВ?

    Коментиран от #108

  • 105 Иван4о е джендър

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "юрист":

    Що се отнася до националния идеал - обединение на всички български етнически земи съм съгласен с теб и не споря. Струва ми се, това е идеал за всички ни.

    И аз бих искал България да беше 170 хил. кв. км., с широк беломорски бряг и с граница на 30 км. от Истанбул. Но ще ни се наложи да издигаме престижа на страната по друг начин - не със сълзи и вопли за загубена територия, която и не ни е била признавана, а с правилна икономическа политика и отстояване на изконно българските интереси. Така или иначе благосъстоянието на българските граждани в последните години се увеличава, само трябва да се прави по-бързичко.

    Коментиран от #107

  • 106 Само питам

    2 3 Отговор

    До коментар #103 от "Иван4о е джендър":

    Отричаш да си русофил, българин е ясно, че не си, тогава си или полурусначе или жена ти е рускиня, та с такъв хъс защитаваш руската джавахирия.

    Коментиран от #110

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Иван4о е джендър

    2 3 Отговор

    До коментар #104 от "Българин":

    Как от ВСВ стигнахме до ПСВ?! Но дори да вземем за начало ПСВ... Сериозно ли мислиш, че могъща империя като Русия от онези години, ако воюваше единствено срещу България и нашата изстрадала държавичка щеше да има шанс? Ген. Колев разбива сравнително малки руски отряди, ако бяха големи войскови формирования - дивизии, корпуси, армии, колко щяхме да издържим?

    Твоето не е патриотизъм, брат"чед! Твоето е някаква болест, която ти пречи да видиш картинката в цялост и проумееш фактите. Ама само си представи как към България тръгват войските, които са на фронта срещу немците - добре, ще спреш 10,000, ще спреш 20,000, ама всичко си има граници, нашите не са бъзсмъртни...
    Да си патриот не значи да си фантазьор и идиот...

    Коментиран от #109, #111, #112

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Иван4о е джендър

    1 2 Отговор

    До коментар #106 от "Само питам":

    Имаше един с еднотипни коментари: "за един приятел питам", "за жената питам" и т.н. Признавам, първият път беше смешно. Оттам-нататък е банално...

    За руска джамахирия не съм чувал, но България е НА ПЪРВО МЯСТО В ЕВРОПА ПО БРОЙ МЮСЮЛМАНИ КАТО % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО. Как патриот и отявлен българин като теб допусна сънародниците му масово да приемат исляма? Можеше да ги убеждаваш в изповядването на християнството.

    Да вземем мерки и да си оправим страната, какво ще кажеш, а после да плюем останалите - били те американци, холандци / че не ни вземат в Шенген/, руснаци...

    Коментиран от #113

  • 111 Само питам

    2 1 Отговор

    До коментар #108 от "Иван4о е джендър":

    Защо поставяш България 1:1 срещу Русия. Не българите са нападнали Русия а точно обратното! И то няколко пъти след 1878 г.
  • 112 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #108 от "Иван4о е джендър":

    “...Публикувано във факти.бг: ? Ген. Колев разбива сравнително малки руски отряди...“ Нима? Тук пише друго- https://bulgarianhistory.org/general-ivan-kolev/ “...
    Както признават разбитите казаци: „Ние мислехме, че българите няма да стрелят по нас. Между това, обаче, те се хвърлят като кучета… и десет човека атакуват четиридесет.”...“ Какво ти говори ТОВА за съотношение на силите български спрямо руски войници, м? “...Няма случай в Южна Добруджа, в който българската конница да не приеме сражение, обикновено срещу превъзхождащ по численост противник. Но не само това – няма случай да не победи..За четири месеца непрекъснати бойни действия Първа конна дивизия изминава над 1000 км., помитайки всичко по пътя си. Тя дава 189 убити, а пленява 490 офицери, над 6000 войника, 1 знаме, 14 оръдия, много коне и коли. Заслугата е преди всичко на генерал Иван Колев...“ и още “..На 30 септември 1916 г. генерал Колев е награден с германски железен кръст „За храброст“ лично от германския фелдмаршал Аугуст фон Макензен - главнокомандващ войските на Балканите. При награждаването той изтъква: Досега се беше наложило убеждението, че атаката на конница срещу пехота е невъзможна. Вие с няколко действия го опровергахте. Много висши кавалерийски началници Ви завиждат и не мога да ги убедя в писма, че това, което Вие направихте, се е случило наистина!“ http://bnr.bg/post/100898607 И това е само ЕДИН български генерал! САМО ЕДИН! А ТАКИВА КАТО НЕГО СА БИЛИ НАД 50-60% ОТ ЦЕЛИЯТ НИ ГЕ

    Коментиран от #114, #119

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 юрист

    2 1 Отговор

    До коментар #112 от "юрист":

    ГЕНЕРАЛИТЕТ ПРЕЗ ПСВ!
  • 115 Владо

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Атакист и патриотъ":

    Прочети добре историята. Кога америка се намесва. Не пред москва,а доса по късно,когато нещата стават по ясни.
  • 116 Историк

    3 5 Отговор
    Цял свят ще се смее на Италия ако всяка година прави грандиозни паради по повод превземането на Картаген и се бие в гърдите, че тази победа е постигната единствено благодарение на италианците.

    Коментиран от #118

  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 падналия ангел

    5 1 Отговор

    До коментар #116 от "Историк":

    Ми ще се смее, Италия не е превзела Картаген.Нещо бъркаш сегашните италианци с римляните. При падането на Римската империя какви племена са я населели? А уж се пишеш историк.

    Коментиран от #122

  • 119 Иван4о е джендър

    4 3 Отговор

    До коментар #112 от "юрист":

    Не споря за българския героизъм, чест и доблест, проявени в тази военна кампания. Но да бъдем обективни!

    Силите на Руската империя в ПСВ са 15,378,000. България може да мобилизира и е мобилизирала 1,200,000 души. По същество - ген. Колев разбива няколко отряда на една от руските армии. Какво щеше да стане, ако руснаците бяха сключили сепаративен мир с германците и австро-унгарците и бяха вкарали 3-милионна войска в България?!

    Едно е да спреш 10-хиляден отряд и вземеш пленници, друго е да воюваш срещу 2-3-милионни войскови съединения. Щяхме ли да ги победим? Това е опасно надценяване на собствените възможности. Ако атлетът в спорт като вдигане на тежести се надцени с такъв процент тежестта ще падне и ще му смачка пръстите или потроши крак.

    Коментиран от #125

  • 120 Иван4о е джендър

    2 3 Отговор

    До коментар #109 от "Българин":

    Какво точно бъркам, селски тъпанарино /човек с тъпан/ на мегдана у некое забутано Горно Жабокреково?

    И през двете световни войни България е бомбардирана и обстрелвана от руска артилерия и самолети. Единствената неточност е, че през ВСВ СССР не бомбардирал Варна, но за сметка на това "гостували" в Добрич, Русе, Оряхово и обстрелвали половината северночерноморски български градове и села... При големите разстояния в тази част на страната е толкова далече от Добрич до Варна, цели 41 км.

    Е..х ма"а му, половин час път с автомобил при средна скорост 80 км/ч...

    Коментиран от #124

  • 121 Владо Вр

    1 3 Отговор
    Ех, "юристе"! Явно не разбираш, или не искаш да разбереш(а, може би, толкова ти е капацитета). С такива" умни " мисли и действия до стигнахме дъното. Къде е беломорска Тракия сега? Кой я владее? И, ЗАЩО? А беше наша до 1939,българска територия. То и Белград и Браничево, са били български някога, Румъния също,но преди векове. Заради фамилията Сакс Кобург-гола, губим одринска и беломорска Тракия, както и Македония и Западните покрайнини. За съжаление, историята е такава. Но, ти явно си продукт на съвременното училище, или някъде, където не са преподавали история на България като общообразователен предмет.

    Коментиран от #123

  • 122 Историк

    1 3 Отговор

    До коментар #118 от "падналия ангел":

    Е не е ли същото с Русия, която се прави наследница на руската империя?

    Коментиран от #126

  • 123 юрист

    3 2 Отговор

    До коментар #121 от "Владо Вр":

    “...Публикувано във факти.бг: А беше наша до 1939,българска територия....“ Абе ти нормален ли си или си руснак, че не познаваш българската история?! На- дори и в уикито го пише! “...Първо гръцко управление (1920 – 1941) и съпротива срещу него

    Устав и Правилник на ВТРО

    Първа страница на устава на ВТРО

    Административно деление на България 1941 – 44 г.
    На проведената през втората половина на април 1920 г. в Сан Ремо конференция на премиерите на Главните съюзни сили от Антантата (без САЩ, които отказват да участват) „Междусъюзническа Тракия“ е дадена на Гърция, с аргумента да има териториална връзка с Източна Тракия, която също предстои да ѝ бъде преотстъпена по Севърския мирен договор с Турция от 10 август 1920 г....Второ българско управление (1941 – 1944)
    Димитър Йончев ясно посочва, че: "В гръцката историография се прокарва и продължава да се обосновава становището, че България е „окупирала“ Беломорието. Така българското присъствие се изопачава, като се идентифицира с германските и италианските окупатори и тяхната политика."[9] За разлика от Белградската област на Сърбия, която наистина е окупирана от български войски, то също като Южна Добруджа, Македония и Западните покрайнини така и Беломорската област на България става регулярна, интегрална и равноправна част от държавата. Единствено италианци, немци, други чужденци и еврейската част от населението остава с предишното си гражданство и е под немска юрисдикция. Възстановяването и осъществяванет
  • 124 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #120 от "Иван4о е джендър":

    Бъркаш, защото си много под нивото на средния русофил. А той е символ на неграмотност, злоба и простотия.
  • 125 юрист

    3 5 Отговор

    До коментар #119 от "Иван4о е джендър":

    “...Публикувано във факти.бг: Какво щеше да стане, ако руснаците бяха сключили сепаративен мир с германците и австро-унгарците и бяха вкарали 3-милионна войска в България?!...“ КЛАНЕ НА ВСИЧКИ ОКУПАТОРИ НА НАШАТА ЗЕМЯ ОТ БЪЛГАРИТЕ ! Това щеше да стане! ЗАЩОТО ТОВА Е КЛАНЕ ЗА ЗАЩИТА НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА и личено аз ОПРАВДАВАМ токова клане, особено при нападение на чужди армии над България! И СЕГА същото ще стане, ако путлер се пробва да окупира Варна, Бургас, Каварна и Балчик! И понеже всички ЧУЖДЕНЦИ са зинали да упрекват нас, българите, че сме били “стадо“ , като им се резнат тиквите на техните войници- окупатори, много бързо ще им просветне защо върху българският герб има три изправени разярени лъва и какво точно символизират те!
  • 126 падналия ангел

    1 0 Отговор

    До коментар #122 от "Историк":

    Много си зле, искай репарации от Италия, че римската империя през 46г.пр.н.е. е направила Одриското царство, римска провинция! То бива серсемлък, ама при теб е патология!
  • 127 Уж де

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Да уж":

    Коя война спечели СССР сам,че нещо взех да забравям?
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Маршал Жуков

    4 2 Отговор
    Всеки нормален човек знае че Русия сама печели воината с Хитлер.И точно поради тази причина само те имаха право да влезат сами в Берлин.Това доказва всички.Спрете да се излагате Българи не срамете България.

    Коментиран от #132

  • 130 РУСОМАХА

    3 1 Отговор
    Българите сме наи гнилото семе на светъ.Доно бог ни затрие.Китаи до ден днешен се прекланят на Русия за свободата си от Япония.Иперията има оважение на Русия а ние черкезите не.Та какви българи сме ние след 500 год.изнасилваня от османците.

    Коментиран от #131

  • 131 Българин

    1 5 Отговор

    До коментар #130 от "РУСОМАХА":

    Грешиш, не българите, а русофилите, сте това, за което пишеш и това, което желаеш да нас ще се случи с вас, българофобите.
  • 132 Българин

    1 4 Отговор

    До коментар #129 от "Маршал Жуков":

    Русофилите никога не са покривали критериите за нормалност. А нормалните хора знаят, че Германия бе победена от антихитлеристката коалиция. Знаят също така, че докато половината свят се бореше с нацистка Германия, Русия бе неин боен другар и я снабдяваше със стратегически суровини.
  • 133 Българин

    1 6 Отговор

    До коментар #128 от "Омбре":

    Путинистите и техните симпатизанти сте днешните фашисти.

    Коментиран от #137

  • 134 Размисли и страсти

    2 2 Отговор

    До коментар #56 от "юрист":

    Юристке -то хубуу това с териториите , националният идеал Мизия ,Тракия ,Македония, но какво става ,ако не успеем , и някой наркоманизиран главоч вземе та нападне 3 империи наведнъж, после ще дойдат да те е.ат едновременно от трите страни. Прилича на изтеглянето на голям кредит който няма как да върнеш . Изтеглянето на необслужваем кредит , е като да се изпикаеш посред зима в гащите- в началото ти е топло и приятно , но после ти става студено и тягостно на гъ.за.

    Коментиран от #136

  • 135 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Атакист и патриотъ":

    До атакиста Объркал си се не беле почти милион бяхме въоръжили почти сто милиона ама Хитлер не ни пусна срещу руснаците каза че сам щял да се справи престави си какво щеше са стане с рашките ако ги бяхме поспукали с наща сто милиона армия А на 8 . 9. 44г рашките като влезнаха в България милионата ни армия вече беше емигрирала в европеиския съюз и щатите А ти като се събуди целия беше плувнал в пот едната ти ръка в контакта адругата цялата бешв си я наврял в задника нали сега джендарството ви е новата религия
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 До свините

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Руските свине":

    Да ти припомня че тук не се толерира обиди на верска и расова основа,освен ако сайта не го позволява,разбира се.искренно се надявам модератора да не работи само около 21.00часа и да прочете простотията ти.
Новини по държави: