Last news in Fakti

4 Юни, 2018 16:26 3 954 22

Висока инфлация застигна Турция

  • турция-
  • инфлация-
  • реджеп ердоган

Централната банка иска да повиши лихвите

В Турция се наблюдава повишена инфлация през май, съобщи France 24.

Това показват официалните статистически данни. Това става няколко седмици преди извънредните президентски избори в страната на 24-ти юни. От 2017 г. насам потребителските цени в страната са нараснали с 12.15%.

Според инвеститорите местното правителство не прави достатъчно, за да се бори с инфлацията. В момента турската лира е поевтиняла с близо 20%. През миналия месец централната банка се опита да подкрепи местната валута.

Възможно е рейтинговата агенция „Мудис“ да понижи кредитния рейтинг на страната. Турският премиер Мехмет Химшек и гуверньорът на Централната банка Мурат Четинкая увериха чуждестранните инвеститори в Лондон, че страната е поела ангажимент за борба с инфлацията и осъществяване на реформи.

Очаква се Централната банка да повиши лихвите, но според икономисти от Лондон с оглед на повишаващата се инфлация това трудно може да стане.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jo hustan

    14 13 Отговор
    на комунягите побратимите потъват нещо....айде докови мантички отивайте да помагате хахахаха
  • 2 Грантаджийче

    24 11 Отговор
    Ами нормално, всички финансови спекуланти са задокеански говеда. Разиграват курсовете, защото големите банки правят пари чрез тях. Колкото по- далеч от задокеанската кочина, толкова по- спокоен живот.
  • 3 СссереМ

    20 17 Отговор
    Вървят по пътя на братушките си.

    Коментиран от #4

  • 4 Грантаджийче

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Че къде те биха?

    Коментиран от #5

  • 5 юрист

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Грантаджийче":

    През 1998г. беше пикът на руската хиперинфлация. Тогава 8000 руски рубли са се обменяли за 1 долар. След това и при тях е имало деноминация на националната им валута- руската рубла. Та- ясно е накъде са се запътили турците - към скоростна инфлационна спирала...
  • 6 Всички грешите

    17 14 Отговор
    Заядоха се с Израел,ето евреите не квичат,а действат Поискат ли ще ги сринат напълно,както и да го извъртате циглета,си е точно така.
  • 7 Mehmed

    18 14 Отговор
    Османският параход е на потъване,няма вече ,,кюмюр" в мазето!!! HA,HA,HA....
  • 8 sniper

    24 17 Отговор
    турците,те с нищо не са напреднали в своето развитие,държави като нея са обречени на изчезване,от средновековието до сега паразитират в ЕВРОПА.Посочете ми едно нещо с което са допринесли за човечество.Винаги са носили смърт зарази и разруха.

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Голям прос

    22 4 Отговор
    Не може да е вярно това! Хасан разправяше, а и още един преди него, че турците имат велика икономика, произвеждат всичко до което са се докопали от германци и американци. Строежи, военна техника. А сега някаква си банка ще им се бърка в работите. Я Ердогана да ги провери тия да не са Гюленисти, нещо мен ме съмняват. Ама той си знае работата, не му се меся. Народа му процъфтява и при 20% и при 50% инфлация. Те са корави пичове и пички, не се притеснявам за тях
  • 12 Yavuz

    17 15 Отговор
    Ердоган утрои златния резерв на Турция, цялото злато съхранявано в САЩ го прибра в страната си.БВП от 250млрд. $ вече е един трилион$,следващите 5 години ще достигне към два трилиона $.Фабриките работят стоката се пласира по цял свят. Средната възраст на населението е 28 години, за разлика от ЕС и САЩ където е над 45. За миналата година беше най бързо развиваща се страна. Тази година частично ще открият новото летище в Истанбул, понеже другите летища не смогват, а като бъде завършен ще е най голямото в света. Канал Истанбул след пускането в експлоатация ще носи 8млрд.$ на година, новите тунели,мостове, летища -всичко това ще носят приходи в хазната. Между доста държави като Китай, Русия, Иран, Турция, Бразилия търговията се извършва с местни валути. Не е далеч времето когато чичо Сам ще остане само с хартийките.

    Коментиран от #13, #16, #18

  • 13 московчанин

    14 10 Отговор

    До коментар #12 от "Yavuz":

    Да, доста е далеч времето, в което Чичо Сам ще остане само с хартийките. Той държи почти цялото злато във Федералния Резерв и няма как един мустакат примат, да му направи нещо. Доста трябва да се напънете за да направите нещо по въпроса за щатските хартийки. Все пак сте само групичка козарчета и овчарчета! Това да не ви е да правите сирене и тенекий за него!?!

    Коментиран от #14, #17

  • 14 ivan4o

    7 8 Отговор

    До коментар #13 от "московчанин":

    Оня ден писах защо в щатите държавния резерв в долари е 45млрд. Напраи сметка после пиши
  • 15 FOMC

    4 2 Отговор
    Слушайте ся..
    Доларът е валутата, която се търси, когато на пазарите се предизвика ликвидна криза....През 2008 г. с краха на Леман Брадърс
    Това е така, защото това е най-разпространената валута, за да си набавят свободни средства бързо инвеститорите разпродаваха активи и единствено долара може да се намери в най-големи количества
  • 16 Голям прос

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Yavuz":

    Поклон пред великия фюрер!
  • 17 Yavuz

    8 9 Отговор

    До коментар #13 от "московчанин":

    Дългът на САЩ е по голям от целият световен дълг,Ердоган само си защитава интересите на страната си. Ти вместо да критикуваш Ердоган погледни първо България- цялата в мизерия, развалина .До 1-2 години спират парите от ЕС и вместо да се зареждаш с омраза към турците вземи да учиш турски език-ще ти трябва. В Германия е пълно с бездомни българи, но бездомни турци няма. Подсещам те да знаеш кой е козар и кой е клошар.

    Коментиран от #19

  • 18 Да да

    3 7 Отговор

    До коментар #12 от "Yavuz":

    Русофилите пият Новичок с бояришник и затова пишат глупости! Ти какво пиеш или мозъка ти се е размътил от удряне на челото в земята! Днес лирата е 36 ст. МРЗ в пуйкиланд 468 лв.! Беше над 900 лв. До два месеца ще се изравни с руската МРЗ- 260 лв.! Два трилиона може да стане БВП на пуйките но в местна валута! Добре че си в България та си на МРЗ 510 лв.и ти е рахат!
  • 19 Да да

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Yavuz":

    Бегай в Анадола да видиш какво е мизерия! България е член на ЕС,а пуйките само въртят отсрани! Германците ви разбраха какви лай.а сте и скоро ще ви върнат в мечтания Деарбекир! Дано да изберат Ернасран,та да фалирате до 2 месеца! После ще ви вземем на работа за 510 лв.да чукате камъни! И в пуйкиленд ще сте барвци!

    Коментиран от #20

  • 20 Yavuz

    8 5 Отговор

    До коментар #19 от "Да да":

    Ти вземи прочети Доклада на ЦРУ за България-ще ти подейства като разхлабително. До 10-15 години вероятността България да бъде изключена от ЕС е доста голяма. Не берете грижи за Велика Турция, а мислете за малката изнемощяла България.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ник

    0 1 Отговор
    Тук коментари вярно пишат кой каквото му дойде , без да си сверяват часовниците!!! Поне като ги чете човек има доста над какво да се посмее
Новини по държави: