Last news in Fakti

6 Юни, 2018 13:45 2 837 29

НАТО: Отменяме санкциите, ако Русия промени поведението си

  • нато-
  • русия-
  • санкции-
  • йенс столтенберг

Санкциите са важни, защото стореното от Москва в Украйна води до последици, заяви Йенс Столтенберг

НАТО: Отменяме санкциите, ако Русия промени поведението си - 1
Снимка: БТА/АР

Русия трябва да промени поведението си, преди санкциите да бъдат отменени, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция преди двудневната среща на министрите на отбраната от алианса.

Санкциите са важни, защото стореното от Русия в Украйна води до последици. Не целим да изолираме Русия, приветствам подкрепата на Италия за диалога с Москва, добави той.

Столтенберг посочи, че НАТО възприема сериозно различията, възникнали между САЩ и ЕС покрай налагането на вносни мита от Вашингтон за европейския внос на алуминий и стомана. Вярвам, че е възможно да ограничим последиците, без да отслабваме НАТО, докато преодолеем тези различия, коментира той. По неговите думи трансатлантическата връзка се задълбочава с увеличеното северноамериканско военно присъствие в Европа.

Генералният секретар отбеляза, че последният танк на САЩ е напуснал Европа през 2013 г., а сега се завръщат цели танкови бригади и това показва истинска промяна след оттеглянето на американските сили с края на Студената война. Той обясни, че промяната се налага заради действията на Русия. Всичките ни действия са с отбранителна цел и са насочени към сдържане, така предотвратяваме конфликт, обобщи Столтенберг.

По неговите думи в НАТО неведнъж са възниквали различия - покрай търговията, опазването на природата и споразумението с Иран сега, а по-рано около Суецката криза, оттеглянето на Франция от военното командване на алианса, войната в Ирак преди 15 години. Всеки път сме успявали да се обединим около основната ни задача - да се защитаваме взаимно. Необходимо е да продължим по този път, призова Столтенберг.

НАТО: Отменяме санкциите, ако Русия промени поведението си
Снимка: Shutterstock

Той съобщи, че в следващите дни министрите на отбраната от пакта ще утвърдят изпращането на още 3000 военни инструктори в Афганистан. Трябва да убедим талибаните, че не могат да спечелят на бойното поле. Биха получили повече в мирни преговори, поясни генералният секретар. Столтенберг добави, че се предвижда разгръщането на нова обучителна мисия и за военните в Ирак.

Военните министри ще обсъдят също разходите за отбрана, съгласно първите данни за тази година. Движим се в правилната посока, но ни остава още много работа, посочи Столтенберг по повод целта за постигането на отбранителни разходи, равни на два процента от БВП на съюзниците до 2024 година.

Утре министрите ще приемат решение за назначаването на 1200 допълнителни служители в новите командни центрове на НАТО в САЩ и Германия, които ще ръководят силите за бързо реагиране. Ще бъде обсъден план до 2020 г. на разположение за задействане в срок до 30 дни да бъдат 30 съюзнически изтребителни ескадрили, 30 бойни кораба и 30 механизирани батальона. Става дума за укрепването на готовността на съществуващите, а не за нови сили, уточни Столтенберг.

НАТО: Отменяме санкциите, ако Русия промени поведението си
Снимка: Shutterstock

В отговор на въпрос той потвърди, че има различни виждания сред съюзниците по въпроса за разширяването на газопровода "Северен поток". Взимаме решенията с единодушие. Важна е сигурността на енергийните доставки, приветстваме усилията за разнообразяването на източниците на енергия, заяви генералният секретар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    42 6 Отговор
    Шубето че нато е пред разпад и сащ и юдеите губят контрол над европа, е голям страх! Късно е .....

    Коментиран от #4, #9

  • 2 балама

    57 4 Отговор
    Предполагам, че да "промени поведението си" означава да обърнат Русия на разграден двор, като България. И западните "демократи" да влачат злато, петрол, диаманти, алуминий... кой каквото свари, без пари, като в България както е. И тогава вече ще има "канграчулайшан" и за Путин, както за Боко.
    А! И да има гей парад.
    И циганите да са с привилегии.
    Тогава ще стане баш "демократична" държава

    Коментиран от #3

  • 3 Столтенберг

    39 1 Отговор

    До коментар #2 от "балама":

    Правилно, обаче, първата стъпка е да си нареже ракетите за скраб, а пък армията да я обърнат на охранители мутри.
  • 4 Умен

    8 54 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Какъв българин си ти бе, руска подметко? Ти разбра ли какво казва Стлтенберг - че санкцииет срещу матушката ви никога няма да бъдат отменени, защото тя никога няма да промени болшевишкото си поведение. Не само, че ще има санкции а и ще стават все по тежки. Ето онзи ден на путинов олигарх му блокираха 800 милиона евро в швейцарски банки. Това е само началото, комундета.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 пъпак

    40 5 Отговор
    Смешник . Кой го интересува за вашите санкции бе. Видя се ,че смешните ви санкции не вършат никаква работа ,още по малко пък руския народ се интересува от тях.

    Коментиран от #6

  • 6 Умен

    4 30 Отговор

    До коментар #5 от "пъпак":

    Тъй ли, а защо тогава Бащицата ви реве в Австрия, че санкциите им вредяли?
  • 7 ГосТ

    0 14 Отговор
    Прекрасно, бях забравил за Италия.
    Германия, Австрия, Италия. ...Франция малко по късно. Още един два разговора между Макрон и тръмпито. Вярвам все пак в него, че ще се вразуми. Образовано момче е.
  • 8 гост

    39 5 Отговор

    До коментар #4 от "Умен":

    Може да си заврете санкцийте където слънцето не огрява. Русия се развива със всяка година в положителна посока ,а смешната европа затъва с емигрантската си политика. Никой не го интересува за санкциите ви.

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Руснак

    6 17 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    Мен пък много ме е страх вече...няма какво да ям освен малко туршия и сурова риба. Спирта също не го продават вече....но иначе живота ми харесва, като при вас е положението - много бедни и много богати...

    Коментиран от #18, #20

  • 10 юрист

    3 31 Отговор

    До коментар #4 от "Умен":

    И аз мисля точно като Вас. НАТО казва буквално следното- санкциите към русия ще паднат, когато русия върне Крим и Севастопол на законният им собственик- украинската държава. Това разбирам лично аз от изказването в статията.

    Коментиран от #26

  • 11 ГосТ

    4 19 Отговор

    До коментар #8 от "гост":

    Ти, да не си руснак ?
    Това не харесвам на руснаците, самозабравят се понякога. Забравят че са обикаляли Европа да видят как се живее.
  • 12 империализъм

    27 0 Отговор
    НАТО е на пряко подчинение на САЩ. Другите са само за оправдаване на решенията....
  • 13 съболезнования

    24 3 Отговор
    кой го чува тоя смотаняк и що се е взел за важен?

    нато умря, да помълчим за него няколко минути )))

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хикс игрек

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "съболезнования":

    Амин
  • 16 патриотъ

    22 1 Отговор
    Според Столтенберг излиза ,че най добрата отбрана е нападението!Странно твърдение!Ами тогава излиза,че според него,най доброто нападение е отбраната!Аз ли съм тъп или Столтенберг се опитва да ни прави на тъпи?!Тогава излиза,че Русия напада,а нато се отбранява!По-голям идиотизъм едва ли някой може да измисли!Тоя господин трябва да му се даде нобелова награда за мир,заради огромните старания!Дебилизма завладя света!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 goni

    15 2 Отговор

    До коментар #9 от "Руснак":

    Руснаците не знаят, какво е това туршия! Не съществува такава дума в езика им!;) За сметка на това влез в които и да е хранителен магазин в Русия и ще се шашнеш, колко вида риба и на какви достъпни цени се продава! Ти си толкова руснак, колкото аз марсианец!:)

    Коментиран от #24

  • 19 Толераст

    18 4 Отговор
    НАТО ще проведе своя джендар -парад в София на 9 Юни . Джендъррусофобчетата са добре дошли ! Вазелина е осигурен от US посолството .

    Коментиран от #23

  • 20 Сталин

    13 4 Отговор

    До коментар #9 от "Руснак":

    Спокойно руснаците и с по малко могат да карат ама няма да се дадат на евро джендърчетата и говедарите докато има и един жив няма да дадат заден а ония могат само да се тъпчат с чипс и сладолед и да тлъстеят от яд че няма на тяхното да стане

    Коментиран от #25

  • 21 ****

    15 1 Отговор
    Тези до кога ще се опитват да баламосват хората,че видиш ли нато се доближава до Русия,с цел да я въздържа.Тези за толкова прости ли мислят хората,ами защо не пробвате да влезете в Русия направо,по лесно ще ви бъде за здържане !
  • 22 Реално

    12 1 Отговор
    ЗАБЕЛЕЖЕТЕ...нито дума да бъде върнат Крим...Тоя яко ме разочарова-каква е тая задна скорост бе натовски джендър? Като сте толкова велики и милеете за справедливостта-навлизайте в Русия-и без това сте им на границите. Влизайте и ги почвайте-нали според нашите джендър-соросоиди руснаците само пият..Ама не ви стиска..че и памперсите няма да ви свършат работа...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Руспляк

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "goni":

    А ти си толкова плитък, че дори иронията не долавяш. А инак, туршията си я има и там. Точно същата, от която църпеш и ти ЗИМЪСКА !!!
  • 25 Руспляк

    2 6 Отговор

    До коментар #20 от "Сталин":

    И какво печелиш ти, от това, че някой може да търпи яденето на кубинки докато умре безславно от студ за името на човек, за който е само продукт. Дано поняш поне малко...макар, че се съмнявам.
  • 26 ГосТ

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "юрист":

    Полуостровът има богата история от най-древни времена. Бил е част от елинската култура, Римската империя, Византия. През XV-XVIII век е център на Кримското ханство, васално на Османската империя. През 1783 г. е присъединено от Екатерина Велика към Руската империя, от 1921 г. е в състава на СССР. През 1991 г. територията и акваторията на полуострова стават част от независима Украйна, чрез административните единици Автономна република Крим и град Севастопол.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Истината

    7 0 Отговор
    Първо НАТО да се върни в старите си граници и тогава да иска нещо от Русия.Факт. Агресора е единствено НАТО.
  • 29 Суйо

    0 2 Отговор
    Не чета статии за оръжие и война. Сорри...
Новини по държави: