7 Юни, 2018 12:00 1 194 6

САЩ водят тиха дипломация за Македония

  • гърция-
  • македония-
  • име-
  • сащ-
  • тиха дипломация-
  • уес мичъл

Гърците блокират членството на Македония в ЕС

САЩ водят тиха дипломация за Македония - 1
Снимка: БТА/ AP

Американският помощник-държавен секретар за Европа и Евразия Уес Мичъл заяви, че САЩ продължават да водят "тиха дипломация" в процеса на решаване на македонско-гръцкия спор за името на Македония, предаде агенция МИА.

"Част от нашия екип в момента работи по този въпрос, а САЩ продължават да играят "тиха" роля заедно с ЕС, Германия и останалите, насърчавайки намирането на решение за името, за да видим Македония като членка на НАТО", каза Мичъл в реч, в която представи стратегията на президента Доналд Тръмп за Европа.

Мичъл изтъкна, че САЩ всеки ден изразходват време, енергия и ресурси за проблемите на Западните Балкани. Той посочи, че някои от проблемите в региона, които съществуват от години, не се очаква да се решат в близко бъдеще, но все пак се постига напредък.

По-рано постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчинсън заяви, че алиансът ще направи всичко възможно, за да защити Македония от руско влияние, въпреки че процедурата за приемане на страната в НАТО още не е започнала заради нерешения въпрос за името.

Гърция до този момент блокира опитите на Македония да влезе в ЕС и НАТО заради спор за името. Атина смята, че Скопие ще има териториални претенции към едноименната област в северната част на Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    7 1 Отговор
    Америте не мога да ги разбера, що не хванат да сметнат кой щат ще кордисат на кредиторите а се занимават с Македония!

    Коментиран от #2

  • 2 сарафин

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "НКВД":

    Шефовете на сащ не смятат да плащат на кредиторите, смятат да запалят света и така да изгорят и дълговете си. Пък те са се преместили, по-далеч от ТСВ, в Хонг Конг. Оттам ще гледат пожара, по сателита, докато си пият отлежалото.
  • 3 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:

    Мичъл изтъкна, че САЩ всеки ден ИЗРАЗХОДВАТ!!!!!ВРЕ,МЕ,ЕНЕРГИЯ , РЕСУРСИ!!!! енергия и ресурси за проблемите на Западните Балкани. Той посочи, че някои от проблемите в региона, които съществуват от години, не се очаква да се решат в близко бъдеще, но все пак се постига напредък.

    По-рано постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчинсън заяви, че алиансът ще направи всичко възможно, за да защити Македония от руско влияние, въпреки че процедурата за приемане на страната в НАТО още не е започнала заради нерешения въпрос за името.!!!!!Точноооо....ЕС ДА ПЛАТИ.ТОЧКА.Нали знаете -безплатен обяд няма ,нищо че НЕ сте го поръчали....
  • 4 код

    3 2 Отговор
    Американците водят тиха дипломация за целия балкански полуостров. Русия спи ли, безсилна ли е не знам. Сащ превзеха Черна Гора, сега взимат Македония, отдавна имат Словения, Хърватско, Босна, Косово Мосово Албания, нас, Гърция, Румъния, отново Турция, следва Сърбия, от балканите ще мине техен и западен газ, Русия ще губи огромни пари, а Путин стой и гледа, безмощен в всеки случай. АЕЦ Белене и Турски поток ли е отговорът му?? Слаб, двойка.
  • 5 onq s konq

    1 3 Отговор
    Като видя червени знамена като на снимката и се сещам единствено за 1000%-на девалвация,купони за хляб и категорично затръшнати Европейски врати за българите.
  • 6 Да да

    1 1 Отговор
    Не съм чул САЩ да са нападали Македония! Нито пък нас! Членове сме на НАТО за да се пазим от "миролюбивата" Русия на която все не и достига територия!
Новини по държави: