13 Юни, 2018 13:01 1 541 4

Пентагонът успокоява съюзниците

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • пентагонът-
  • съюзници-
  • южна корея-
  • ким чен-ун

Тръмп отмени ученията на САЩ и Южна Корея

Пентагонът успокоява съюзниците - 1
Снимка: БТА/ AP

Пентагонът увери съюзниците си в „железните“ ангажименти в областта на сигурността, след като президентът Доналд Тръмп отмени ученията на САЩ и Южна Корея, предаде Би Би Си.

Президентът съобщи новината след историческата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Сингапур във вторник. Отменените маневри се смятат за голяма отстъпка към Северна Корея и изглежда изненадаха съюзниците на САЩ в региона.

Междувременно севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА съобщи, че Тръмп и Ким Чен-ун са приели взаимните си покани всеки от тях да посети страната на другия. Изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, че американската армия ще прекрати военните учения с Южна Корея, изглежда предизвика недоумение в Сеул. Говорител на южнокорейския президент Мун Дже-ин заяви, че е необходимо да бъде изяснено „значението и целта“ на изказването на Тръмп.

Япония изрази безпокойство от решението. Министърът на отбраната Ицунори Онодера заяви, че тези учения са играли „важна роля за сигурността на Източна Азия“ и добави, че Токио ще продължи да упражнява натиск над Пхенян заради ядрената му програма. Часове след разговорите с Ким в Сингапур Тръмп заяви пред репортери, че ученията - насочени срещу Северна Корея - ще спрат. Той допълни, че те засилват напрежението и ако бъдат спрени, „ще се спестят огромни финансови средства“.

Президентът на САЩ изрази и готовност да изтегли военните на САЩ от Южна Корея, но каза, че „точно сега това не е част от уравнението“, защото той и Ким се съсредоточили върху премахването на ядрените оръжия и постигането на мир на Корейския полуостров, предаде БНР. Тръмп каза по-късно в интервю за Фокс нюз, че САЩ няма да водят съвместни военни учения с Южна Корея, докато Северна Корея добросъвестно преговаря по денуклеаризацията си, предаде Ройтерс.

Снощи американските медии съобщиха, че преустановяването на военните учения е предизвикало объркване и в Републиканската партия на Тръмп. Говорителите на вицепрезидента Майк Пенс бяха принудени да опровергават съобщения за негови изказвания по въпроса, противоречащи на тези на президента.

Американското командване в Южна Корея заяви, че не е получавало „никакви нови указания“ за редовните военни учения в региона. Това се отнася и за планираното за есента учение „Улчи - бранител на свободата“. САЩ имат 28 500 войници в Южна Корея, която е един от най-близките им съюзници в региона. Пхенян нееднократно е обвинявал Вашингтон, че използва ученията като подготовка за война.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 патриотъ

    11 1 Отговор
    Май САЩ привърши с печатането на доларите!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.