17 Юни, 2018 20:10 3 457 4

Мини война за петрол в Либия

  • либия-
  • нефт-
  • петрол

Интензивни боеве се водят край нефтени обекти в североизточната част на страната

Мини война за петрол в Либия - 1
Снимка: БТА/АР

Самопровъзгласилата се Либийската национална армия (ЛНА), командвана от Халифа Хафтар - най-влиятелната фигура в Източна Либия, обяви "голямо настъпление" за прогонване на съпернически групировки от петролни обекти в североизточните части на Либия, предаде AFP.

В четвъртък въоръжените групировки атакуваха петролните терминали в Рас Лануф и Ал Седра (в сърцето на т.нар. "Петролен полумесец" на Либия), на около 650 км източно от столицата Триполи, вече повредени от подобни действия през 2016 и 2017 г.

Президентът на либийската Национална петролна компания (НПК) Мустафа Санала предупреди преди няколко дни за опасност от "национално бедствие", ако прекъсването на износа в резултат на атаките продължи.

"Предприехме голяма офанзива с подкрепата на военновъздушните сили за прогонване на милициите на Ибрахим Джадран и съюзниците им", заяви говорителят на ЛНА генерал Ахмед ал Месмари.

Джадран, който в миналото командваше корпуса Охранители на петролните инсталации, отговарящ за сигурността в Петролния пълумесец, редовно отправя предизвикателства както към властите в Триполи, така и към тези в Източна Либия. Той успя да блокира износа на петрол от района в течение на две години, преди да бъде прогонен от ЛНА през септември 2016 г.

В четвъртък Джадран обяви във видео, че е сформирал съюз, с който смята да си върне контрола над петролните обекти.

Националната петролна компания предупреди вчера за риск от екологична катастрофа заради пожар в петролен резервоар, засегнат от боевете при терминала в Рас Лануф.

В четвъртък НПК съобщи, че спира износа от Рас Лануф и Ал Седра заради насилието и призова за незабавно и безусловно изтегляне на милициите на Ибрахим Джадран.

В петък шефът на компанията каза, че дневното производството на петрол може да спадне до 400 000 барела.

Преди падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия, за която петролът е жизненоважен, произвеждаше по 1,6 милиона барела на ден. След рухването на режима производството на суров петрол намаля до една пета от някогашното количество, преди в края на 2017 г. отново да се засили и да надхвърли един милион барела дневно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Член

    21 3 Отговор
    Д Е М О К Р А Ц И Я.....ааааа ха ха хаа
  • 2 гост

    12 2 Отговор
    Много добре се живееше в Джамахирията на Кадафи. Клинтънката издаде заповедта за убийството му. И Европа пазеше от нашественици.
    Положителните му качества превишаваха отрицателните.
  • 3 Свалиха рапторче

    9 2 Отговор
    Троловете на сащисаните да обяснят защо след Кадафи демокрацията цъфти в Либия?!

    Коментиран от #4

  • 4 Д'мин

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "Свалиха рапторче":

    Сащианските тролове няма да ги видиш тук. Те дебнат тема за Русия!