11 Юли, 2018 20:11 4 104 51

Румен Радев: Тръмп иска 4% от БВП за НАТО

  • румен радев-
  • нато-
  • доналд тръмп

Засега въпросите стават повече от отговорите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел.

Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя, коментира българският държавен глава.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 трол

    81 7 Отговор
    а НАТО какво ще даде в замяна, освен че ни накараха да си нарежем ракетите?

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Хи хи хи

    14 50 Отговор
    Руменчо нещо не е разбрал. Да си ходи при Деса,че е смешен
  • 3 JPower

    65 7 Отговор

    До коментар #1 от "трол":

    нАТО НИЩО НЕ ДАВА, САМО ВЗЕМА. и сигурността ни е ""гаранция франция"". Съсипахме си армията, ся наново как се възтановява...
  • 4 Кибик

    66 6 Отговор
    Големите губещи ще са тези които ще купуват въоръжение от САЩ.
  • 5 гнида

    50 5 Отговор

    До коментар #1 от "трол":

    Ще ни накара да си плащаме за охрана на небето ! Евроатлантически ценности , какво да ти обяснявам , само тиквата , плевела и пинокио са толкова дораснали , за да ги разберат !

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Морук

    13 5 Отговор
    Димек,,народе ще продължавате да мизерстват е,ние дадохме вашите гузове под наем
  • 8 до сега радев

    35 4 Отговор
    биваше но тука се издъни !! що не обясни как целите са общи в нато когато тръмп каза америка над всичко...на първо място ??? бе наистина военните не са особено интелигентни или го е страх да каже истината а тя е , че ЕВРОПА НЯМА НУЖДА ОТ НАТО а от собствена европейска армия която да не харчи грешни пари из авганистан,сирия и където по света трябва да се защитят американските интереси. ами то ако ес отдели 4 % за отбрана за какво са ни щатите да ни изнудват
  • 9 Ганчо

    6 5 Отговор
    Тъпак

    Коментиран от #17

  • 10 ник

    4 13 Отговор
    Нека увеличим средствата, това ще мобилизира държавата, което ще се отрази и на обществото. По-добре въоръжени. Да не говорим, че доста оръжие и ние можем да си произвеждаме, а дори и разработим. На нас ни трябва предимно за сухопътни войски.
  • 11 охранителен рекет

    19 2 Отговор
    чудих се нашите мутри откъде са изкопирали рекета, а той имал демократичен произход.
  • 12 българина

    18 3 Отговор
    аз пък искам сащ да дават толкова пари за нато колкото на израел, която НЕ Е ЧЛЕН, германия не е зависима от Русия, но сащ от евреите ДА!

    Коментиран от #16

  • 13 JPower

    16 4 Отговор
    Радев не може на срещата на НАТО да се репчи. България отделя 5 милиарда лева, т.е. 10% от БВП ,ЗА ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ЦИГАНИ,... Ако пуснем цялата си военна индустрия, поне каквото е останало, можем да си произвеждаме много от нужното ни оръжие. Ще се намали и безработицата. Само Боко тиквата, НЯМА да си заработи процента от чуждестранните ни""партньори"" . Нямаме нужда, по точно, няма никой да ни даде да имаме примерно 300 изтребителя, 20подводници и т.н.""сериозни" оръжия. Не че можем да ги купим. Трябва да се готвим за ""партизанска"" война. Имаме нужда от модерна пехота и артилерия.... другото е загуба на пари.

    Коментиран от #25

  • 14 Ганчо

    22 4 Отговор
    Само обединена европейска армия и на НАТО и САЩ ШУТ от Европа
  • 15 Ганчо

    27 4 Отговор
    Закриване на всички натовски и американски бази в Европа. По далеч- по добре. Да се обучават в Мексико и Канада.
  • 16 Orthodox

    17 4 Отговор

    До коментар #12 от "българина":

    Не само са зависими, а и тотално управлявани от племето сионово. Държавата Израел дърпа конците на Щатите чрез щатската еврейска върхушка, която обаче е в сянка и на свой ред управлява марионетките в официалната политика. На практика САЩ е Велика Юдея.
  • 17 Миро

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "Ганчо":

    Този тиквеник на снимката е прост като гъдулка!
    Освен това прилича на бай Тошо като млад.
    Или с две думи:ПРАЗНА ОПАКОВКА.

    Коментиран от #21

  • 18 POPF

    21 6 Отговор
    4 % от ВБП за въоръжаване. Кой е врагът - Русия и Китай ли? Смешно и срамно. Целта е да се купува оръжие от САЩ. А не дай си боже да стане Трета световна - никой жив и нищо живо няма да остане.
  • 19 Ганчо

    20 2 Отговор
    Държавата с най-голям външен дълг, се опитва да командва света, да създава правила, да слага мита и т.н. Мита за вноса на стомана и алуминий за Европа, за Китай, за Канада. Икономически санкции за Русия... Сдухания Тръмп се оплете в калчищата, ще яде Мазния.
  • 20 Eee

    15 1 Отговор
    Ами ще иска като има балами да му дават!
  • 21 Ганчо

    8 7 Отговор

    До коментар #17 от "Миро":

    Пич, аз да ти кажа:- Къв е Румен Радев- военен. Военните нямат идеи, те са свикнали някои отгоре да им нарежда кво да правят. Ако никой не им заповяда- не правят нищо.
  • 22 Булава

    9 4 Отговор
    Андрешко на БСП.
  • 23 СссереМ

    4 17 Отговор

    До коментар #5 от "гнида":

    Ами при бай тошо давахме 14 процента,къв е проблема сега?

    Коментиран от #24, #36, #46

  • 24 Армеец

    18 2 Отговор

    До коментар #23 от "СссереМ":

    Сега проблема е, че нямаме армия!

    Коментиран от #28

  • 25 Пешо

    15 4 Отговор

    До коментар #13 от "JPower":

    Имаме нужда от Ракетни войски, но нашите продажни политици ни нарязаха ракетите СС 23 и никога няма да ни позволят да имаме отново такова оръжие.

    Коментиран от #27

  • 26 Румяна Костова

    12 1 Отговор
    Кой ли ще плаща тези 4 процента?Досегашните 2 внасят само САЩ,Англия, Естония,Полша и Гърция.Испанците са заявили,че нищо няма да дават.Меркел е казала,че няма дори 2 процента да отделя.Достатъчно било ,че осигурявала войници.Колко плащаме ние ,не ми е известно.Нека някой информиран да подскаже.

    Коментиран от #30, #47

  • 27 Ганчо

    0 8 Отговор

    До коментар #25 от "Пешо":

    Година и половина пазих една такава, с ак47 на рамото. 220 наряда. Общо взето, напразно...
  • 28 JKL

    11 3 Отговор

    До коментар #24 от "Армеец":

    Освен това преди имахме силно икономика и мъншни пазари и можеше да си го позволим. Сега никаква икономика, нула чужди инвестиции, беднотия, за външни пазари даже вече не се и говори. Най бедната страна в ЕС / благодарение и на ЕС / с 4% от ВБП за отбрана? какво ще остане за здрвеопазване , за пенсии и заплати. Все бедни ли ще бъдем?
  • 29 Иванов

    6 3 Отговор
    Никакво въоръжаване. Тези 4% са такса "спокойствие", а за въоръгаване отделно. Като джавелините дето ги набутаха отзад на украинците, пълен скрап! Те затова купуваха българско оръжие за ИД, защото с американско, отдавна да сме забравили за тях. Този Тръмп само, че не знае едно нещо, не знае, че от крадец трудно се краде. Бая рушвети трябват и молитвени закуски на мозъко Цвъ, та наш Боеко да им хариже 4% от БВП. Що да им го даде, като може да си го вземе? Тръмп бая боб има да яде, честна комсомолска!
  • 30 Ганчо

    5 1 Отговор

    До коментар #26 от "Румяна Костова":

    Руме, ние като процъфтяваща държава в икономически аспект и номер 1 в Европейския съюз, можем да поемем на 100% бюджета на НАТО, стига цар Бойко да каже!
  • 31 Румяна Костова

    13 3 Отговор
    Увеличението вероятно е освен заради паническата страх от руска агресия и заради новата сграда на НАТО.И увеличението на канцеларски бюрократи.От 6000 на 8000.Дали в тези нови бройки влизат и достатъчно психолози и психиатри ,да гонят страха от най-лабилните членки-прибалтийските републики и Полша,не се знае.
  • 32 ГОСТ

    5 7 Отговор
    Каква работа имат Фуражката и Простакесата му в Брюксел? От него нищо, ама НИЩО не зависи. Само харчи държавни (нашите) пари!

    Коментиран от #33

  • 33 без мозък

    4 3 Отговор

    До коментар #32 от "ГОСТ":

    Не дишай, пет минути, и ще бъдеш в полза на обществото! Така и така, нищо не зависи от теб!
  • 34 Ганчо

    15 3 Отговор
    НАТО- ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БЕЗПОЛЕЗНА ОРГАНИЗАЦИЯ, ОБСЛУЖВАЩА ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 гнида

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "СссереМ":

    Тогава имахме самолети и ракети ! Сега нямаме нищо !

    Коментиран от #39

  • 37 Filo

    5 5 Отговор
    Руменчо, чеп за зеле не става от тебе, военен несретник
  • 38 Male mila

    3 2 Отговор
    Той хубо казва и иска ,ама да беше поискал да ти подари и едно самолетче с него да са върнеш,на Бойко пък едно хеликоптер че или яхта да мое си ходи до островчето
  • 39 Морук

    1 2 Отговор

    До коментар #36 от "гнида":

    Как бе ,имаме борчове малко ли е
  • 40 шампиона

    3 4 Отговор
    Цялата работа е там, че Тръмп осъзнава, че така наречения алианс Нато, не е боено способен да воюва с Русия и от там идва тази "мотивация" да се подсилят, за да могат да започнат войната..
  • 41 ХанкоБрат

    8 3 Отговор
    Замразяваме членството в НАТО. Взема се решение вместо за отглеждане на роми, да се харчат парите 5 г. за превъоръжаване. Така с едни 30 милиарда се прави боеспособна армия. Оръжията се купеват от Русия, щото след като ни е главна заплаха с американските ще ядем бахура. С руски поне имаме шанс :)
  • 42 Стамат

    8 2 Отговор
    4% от бюджета само на Германия е стотици млр. евро при това на година. Цялата работа е тези пари да отиват при краварите за оръжие което е абсолютно неефективно срещу руското и китайското и само с цел да пълни джобовете на алчните кравари.И ако не дай Боже стане конфликт НАТО ще каже много е спорно за това оправяйте се сами . Селският кравар Трумпета е решил наистина да връща ФАЩ на челното място .Само че греши по начина по който го иска и ще се наиграе.Преди време ФАЩ имаха производство технология и ресурси и работещи хора .Имаха продукт освен оръжие.Сега икономиката им се крепи на услугите и земеделие . Даже оръжието им никой вече не го иска Долара няма стойност защото федералния резерв отдавна не го гарантира със злато.А само за пример китайският юан до последния е гарантиран със злато.ФАЩ е най задлъжнялата държава в света.Ами тръмпе сори крав няма как да стане.

    Коментиран от #43

  • 43 ГосТ

    7 0 Отговор

    До коментар #42 от "Стамат":

    в момента тръмпи изнудва по най глупавият и нахален начин,Европа да купува скъпи и неефективни оръжия и да внася газ от края на света. Както каза Меркел,това е ясно на всички. Затова окей, аз съм твърдо против да се харчат пари за оръжие вместо социални придобивки,но щом има директна заплаха от фащ,тогава нека се увеличи бюджета но тези оръжия да бъдат произведени в ЕС. 100% съвместното производство между Германия, Франция, Италия и Швеция, ще даде по добър резултат от оръжията произведени във фермата.
    И нещо друго, много съществено. Защо никой не казва колко пари се дават за бежанците от конфликтите направени от фащ ? Какво очаква този анимационен герой от Европа, да потапя корабите с цивилни и да ги оставя да се давят ? Сори батка,но ние не сме австралопитеци.
  • 44 Владо Черноземски

    1 4 Отговор
    Каквото и да каже простия комунист,,,,,,,,
    торта няма да стане........

    Коментиран от #45

  • 45 любопитен

    5 0 Отговор

    До коментар #44 от "Владо Черноземски":

    Що обиждаш Винету бе?
  • 46 Морук

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "СссереМ":

    Проблема е че сега тези 14 процента крадат от останалите 86 като 43 -то пък бягат навън
  • 47 JPower

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Румяна Костова":

    България отделя само 1,51% от своя БВП за отбрана. Това сочи мащабен доклад на консултантите от PricewaterhouseCoopers (PWhC). Изследването представлява "глобална карта" по отношение на отбраната, уточняват от компанията.
    Според данните на експертите, през 2016 година България е похарчила само 800 млн. долара за отбрана. А за периода 2012 – 2016 година разходите ни за отбрана са намалели с 1,30%. PWhC обаче очаква да увеличим с 0,9% разходите за отбрана в периода 2017 – 2021 година.
    Интересен факт е, че на Балканския полуостров Гърция, Турция и Черна гора са преди нас по военни харчове като процент от БВП. За Гърция процентът е 2,57 на сто, докато за Турция е 1,99 на сто, а за Черна гора – 1,58 на сто. Военният бюджет на Гърция за миналата година е бил 5 млрд. долара, като южните ни съседи са намалили разходите за отбрана за периода 2012 – 2016 година с 3,40%, но за следващите пет години прогнозата е, че ще го увеличат с 0,7%. Военният бюджет на Турция е 14,8 млрд. долара, като за периода 2012 – 2016 година Анкара е харчила 3,80% по-малко за отбрана, но през следващите пет години прогнозата е за 0,3% увеличение. Черна гора пък има военен бюджет от 100 млн. долара, но ще го увеличи с 2% през следващите 5 години, гласи прогнозата.
    Припомняме, че военните харчове за страните-членки на НАТО трябва да са 2%, съгласно вътрешното споразумение в рамките на Алианса.
    Най-много за отбрана
    На първо място в света като процент от БВП по разходи за отбрана е Оман. Ц

    Коментиран от #50

  • 48 JPower

    2 0 Отговор
    Най-много за отбрана
    На първо място в света като процент от БВП по разходи за отбрана е Оман. Цели 16,75% от техния БВП отива за отбрана, което, в абсолютно число за 2016 година е 9,1 млрд. долара. Очакванията на PWhC са, че през следващите пет години Оман ще увеличи с 0,2% харченето за отбрана.
    Доста по-назад като процент от БВП за отбрана дава Саудитска Арабия – 10,41% или 63,7 млрд. долара през миналата година. Рияд, обаче, ще вдигне разходите в следващите пет години с 4,30%, казват от PWhC. На трето място е Сирия – 8,49% от сирийския БВП отиват за военните, което представлява 1,8 млрд. долара. Интересното е, че PWhC прогнозира намаление от 2,6% в разходите за отбрана за периода 2017 – 2021 година.
    От Великите сили, първа е Русия – на седмо място в света. Руският военен бюджет е 5,32% от БВП, което, в абсолютна стойност, е съизмеримо с бюджета на Саудитска Арабия – 69,2 млрд. долара. PWhC посочва, че през периода 2012 – 2016 година Москва е намалила харчовете за отбрана с 3,2%, а през периода 2017 – 2021 година се очаква да има ново намаление, от 0,2%. Но в периода 2014 - 2016 година Русия е увеличила разходите за военно дело т.е. не специално за отбрана с 1 млрд. долара!
    На второ място сред големите държави по военен бюджет като съотношение на БВП и на седемнадесето е САЩ – 3,29% от американския БВП се харчат за отбрана. В абсолютни цифри обаче това са цели 611,2 млрд. долара за миналата година – най-големият военен бюджет в света. За догодина се ч
  • 49 JPower

    2 0 Отговор
    За догодина се чака подобен бюджет, като засега рамката е от 700 млрд. долара. Американците ще увеличат военните харчове с 2,20% за следващите пет години, прогнозира PwhC.
    Най-малко за отбрана дава Исландия - само 0,14% от БВП, като даже не е посочено абсолютно число.


    Данните са за 2017год.
  • 50 селфи

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "JPower":

    Ние и така отделяме предостатъчно средства, за отбрана. И тя пак е неефективна. Имало 28000 военни, 58000 полицаи и при толкова охрана, да не могат да спрат Винету и банда да асфалтират за 6 цени горе всеки километър и то фушащ се асфалт? Колко катастрофи и смърт станаха зарсди тия дупки. А тия 86000 въоръжени войници не успяха да ни опазят от Федоска, Пасси, Гоце, Боце, Сокола, Мастан, Станишоглу, и хиляди джедаи каро тях??? И 50% от БВП да им се заделя, пак няма смисъл, те просто не искат да ни опазят от мафиогк тук. А, щом от тези тук не могат ни опази, как ще ни опазят от армия? Ти чаткаш ли как???
  • 51 арджентата

    1 0 Отговор
    Съвременно робство! Явно ЕС доброволно се превръща в роби на САЩ! И ТО ЗАРАДИ ВЪОБРАЖАЕМ ВРАГ - РУСИЯ! Това е всичко друго, но не е ПАРТНЬОРСТВО! Последиците ще са много негативни за ЕС ! Жалко ! В ЕС никой не мисли за бъдещето и последледствията!
    - До кога американците ще ни обират златото в Родопите? Контролира ли се количеството или рушвети отиват в определени джобове, за да се прави разсеяно правителството...
Новини по държави: