Last news in Fakti

11 Август, 2018 15:20 4 063 11

Той е следващият премиер на Великобритания

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • тереза мей-
  • брекзит
Той е следващият премиер на Великобритания - 1
Снимки: БТА/АР

Във водеща статия за в. The Independent журналистът Шон О‘Грейди изразява мнението, че бившият външен министър Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания, описвайки причините и предпоставките за този вариант, подлагайки на критика и самия Джонсън.

„Мисля, че можем да видим какъв е замисълът на консерваторите по отношение на Борис Джонсън. Също така мисля, че можем да видим какъв е и замисълът на Борис Джонсън по отношение на консерваторите. Имам и потъващото чувство, че, някак си, по това време следващата година, той ще бъде министър-председател. Трябва да се изправим пред тази перспектива“, пише О‘Грейди.

Отново се споменава за противоречивото изказване на Джонсън, който сравни мюсюлманските жени във Великобритания носещи бурки, с „пощенски кутии“ и „банкови обирджии“. Заради това изказване Консервативната партия е започнала „разследване“, но според автора това е заради напускането на Джонсън, който оставя партията си доста „хилава“. О‘Грейди все пак смята, че това разследване ще даде редица политически предимства на Консервативната партия.

Първо, това ще даде на Борис Джонсън процес, така че случаят да не бъде разглеждан накратко и замитан под масата. Второ, ще отнеме достатъчно дълго време, така че всички да забравят за изказването и то да не бъде на дневен ред. Трето, консерваторите могат да избегнат всякакви неудобни въпроси с удобното „е, нали знаете че коментарите на Борис са обект на вътрешно разследване, така че не мога наистина да коментирам повече или да добавя нещо към думите на министър-председателя, освен че трябва да сме внимателни с езика си“.

По някое удобно време в края на лятото това разследване тихомълком ще приключи със становище за това, че писанията на Джонсън са зле посъветвани, безвкусни и обидни и напълно цензурирани, но че няма да бъде изритан от партията, смята британският журналист.

„Ние знаем какво е замислил Борис (Джонсън). Той промени възгледите си върху практически всичко, от миграцията (либерал като кмет на Лондон, не толкова сега) до правата на „ЛГБТ“ обществото и климатичните промени. През последните години той се превърна от забавен евроскептик в твърдолинеен „ши*ан бизнес“ привърженик на напускането на ЕС. Причината за всички тези маневри, и другото, е че единственото нещо, в което Борис Джонсън наистина вярва, е Борис Джонсън и неговата ясна съдба да бъде министър-председател. Ако е подходящо за целите му и го приближи на стъпка по-близо до „Номер 10“, той ще предложи бурките да станат задължителни“, пише О‘Грейди.

Той е следващият премиер на Великобритания

Това, според него, прави Борис Джонсън толкова опасен – пластичността на вярванията му. Авторът на статията дори отива до там да го сравнява със знакови британски премиери като Дейвид Лойд Джордж и Уинстън Чърчил. Според него само отчаяни времена – и в двата случаи войни – могат да докарат подобни хора до върха. И сега е такова време.

О‘Грейди прогнозира, че при евентуален избор за нов лидер на Консервативната партия Джонсън ще се изправи срещу вътрешния министър Саджид Джавид и според него има всички шансове да спечели. Журналистът не смята, че престоят на Джонсън като премиер ще бъде дълъг заради Брекзит, описвайки го като „клоун, който ще управлява катастрофа“. Той го определя като „първия лидер на пост-Брекзит глобална Великобритания“.

Според автора на статията, цитиран от "Фокус", Джонсън, подобно на Доналд Тръмп, ще превърне една някога уважавана нация в жалко посмешище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перник

    22 2 Отговор
    луд с картечница
  • 2 Гербераси долни

    18 1 Отговор
    Има известна прилика с Тръмп, ако го изберат да не сменят поговорката: " вържи попа да е мирно селото" с "вържи премиера да е мирна държавата"
  • 3 Гост3

    4 2 Отговор
    I don't care
  • 4 НАТО ВЕЦ

    14 2 Отговор
    Тоя ще им е таман на нАгло-саксите.
  • 5 jambazina

    11 2 Отговор
    Пробва да се прави на Чърчил с лафчетата, но не му се получава, много несериозен вид и поведение има този човек.
  • 6 Ахаха

    9 1 Отговор
    Демокрация - системата , в която всяка откачалка може да стане лидер и да съсипва планетата с кукловодите зад гърба му
  • 7 Куку

    9 1 Отговор
    Вече се убеждавам ,че в Англия няма психодиспансери .
  • 8 Roller

    2 0 Отговор
    Toi e vunuk na predatel na osmanskata imperiq i sega vunuka mu 6te stane velik za angliq :) nai na kraq 6te se uspeq
  • 9 ежко бежко

    5 3 Отговор
    С него Англия ,ще стане още по силна!
  • 10 Бате Борко

    2 1 Отговор
    Айде адаш, с теб съм. Ти трябва да си следващия премиер за да изгониш всички мигранти и да пребъде Великобритания с твоето управление. Късмет Борко.
  • 11 Нострадамус

    2 0 Отговор
    Бъдещи премиери на Великобритания
    Борис Джонсън (2019-2021) консерватор
    Джеръми Корбин (2021-2023) лейбърист
    Садик Кхан (2023-2027) лейбърист
    Джордж Озбърд (2027-2030) консерватор
    Саджид Джавид (2030-2033) консерватор
Новини по държави: