17 Август, 2018 20:20 2 577 9

Румънските управляващи: Това е опит за преврат

  • виорика дънчила-
  • румъния-
  • ливиу драгня

Премиерът Виорика Дънчила се оплака на Брюксел от "опит за сваляне на правителството със сила" 

Румънските управляващи: Това е опит за преврат - 1
Снимки: БТА/АР

Румънският премиер социалдемократ Виорика Дънчила осъди в писмо до Европейската комисия "опит за сваляне на правителството със сила" след бурни демонстрации на 10 август в Букурещ, предаде AFP.

Подобни опити за сваляне със сила на едно легитимно правителство могат да представляват опасен прецедент за демократичните държави, написа Дънчила.

Брюксел потвърди, че е получил писмото.

Близо 450 души, включително 30 представители на жандармерията, бяха ранени по време на тази антиправителствена демонстрация, в която участваха над 80 000 души. Силите на реда разпръснаха протестиращите със сълзотворен газ, водно оръдие и палки, след като няколкодесетки хулигани се опитаха да пробият полицейския кордон.

Над 200 души подадоха жалби срещу представителите на жандармерията, чиито действия бяха оценени като "диспропорционални".

Румънските управляващи: Това е опит за преврат

Дънчила обаче заяви, че силите на реда са действали законно, за да попречат на демонстранти "да проникнат в централата на правителството" и обвини дясноцентристката опозиция, че е подкрепила тези демонстранти.

Румъния е стабилна страна и правителството се подготвя да поеме ротационното председателство на ЕС през януари, посочи румънският премиер, въпреки че мнозина, включително членове на ЕП, изтъкнаха, че сегашната изпълнителна власт не е на висотата на тази задача.

Европейската комисия ще отговори "своевременно" на това писмо, адресирано до председателя и заместник-председателя на Европейската комисия - Жан-Клод Юнкер и Франс Тимерманс, съобщи говорител на ЕК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мдаа

    13 3 Отговор
    Нито е първият, нито е последният опит ... :-)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Анонимен

    7 10 Отговор
    Курнела сестраи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кикимора

    3 1 Отговор
    Моля , другарко ,те протестират! А за председателството , щом ние как да е се оправихме , ще успеете!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Усмивката

    8 8 Отговор
    Тоз път Сорос успя да събере само 80 000 агенти.Тогава преди 5 години в България 100 000 негови хора ,платени и обучени лично от Сорос... испълниха улици и площади и викаха долу.Колко жалки са Румънците.Заблудени.ццц
  • 9 стоян георгиев

    12 3 Отговор
    само да те питам.намираш ли за нормално в румъния да освободят политиците и бизнесмените хванати да крадат?и дали за теб е нормално да се премахнат антикорупционните закони които ги вкараха в затвора?
Новини по държави: