Last news in Fakti

21 Август, 2018 07:30 2 316 15

21 август 1991 г. Край на пуча срещу Горбачов

  • горбачов-
  • ссср-
  • пуч

На 21 август 1991 г. Михаил Горбачов обявява, че контролира изцяло положението след 60-часовия Августовски пуч в Русия.

Августовският пуч в Русия от 1991 г. е опит за отстраняване на Михаил Горбачов от поста Президент на СССР, организиран от група консервативно настроени заговорници от ръководствата на ЦК на КПСС, правителството на СССР, армията и КГБ, в периода 19 август - 21 август 1991 г.

Водачите на преврата смятат, че реформистката политика на Горбачов е отишла твърде далеч и че новият Съюз на суверенните държави, който Горбачов започва да договаря, предоставя твърде много самостоятелност на републиките. Въпреки че превратът се проваля след два дни и Горбачов се завръща на власт, събитието трайно дестабилизира Съветския съюз и спомага за забраната на КПСС и разпадането на Съветския съюз.

Основната цел на заговорниците е „недопускане на разпад на СССР”, който според пучистите щял да започне на 20 август с.г., с подписването на първия документ от съюзния договор, превръщайки СССР в конфедерация на независими държави. Документът трябвало да бъде подписан на 20 август, между представители на РСФСР и Казахстан, а другите републики трябвало да се включат до 22 октомври 1991 г.

Съпротивата срещу опитващите се да превземат властта членове на Комитета, оглавява политическото ръководство на РСФСР, начело с президента Борис Елцин, вицепрезидента Александър Руцкой, министър-председателя Иван Силаев и председателя на Върховния съвет Руслан Хасбулатов. По призив на руските власти пред сградата на съюзния парламент, наречена Белия дом, се стича множество представители на различни социални групи - студенти, интелектуалци, ветерани от Войната в Афганистан, та дори и криминални елементи.

В края на пуча Елцин се изказва за защита на законната власт на Горбачов и защита на свободна Русия. Самият Горбачов се връща от Форос в Москва, заедно с Руцкой и Силаев, на борда на самолет Ту-134. Членовете на Комитета са арестувани. В директен ефир Елцин в присъствието на Горбачов подписва Указ за прекратяване действията на КПСС, на територията на РСФСР, по свой маниер изпълнява притесненията на пучистите, лишавайки Горбачов от власт, която му е предоставяла неговата партия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    28 7 Отговор
    Защо не беше застрелян предателя

    Коментиран от #8

  • 2 СссереМ

    8 15 Отговор
    Разпада продължава,вече има цели области в Русия където основния език е мандарин.

    Коментиран от #12

  • 3 българче

    12 26 Отговор
    Горбачов е един велик човек. Светът дължи много на него. Жалко, че не се появи някой като него по-рано,че да може руската кочина да се разпадне по-рано.

    Коментиран от #4

  • 4 Преци

    19 7 Отговор

    До коментар #3 от "българче":

    Горбачов е дъното на кенефа, вместо да оправи системата той се продаде и нас покрай него. Вижте Китай, май имат член 1 , а соросоидчета я кажете нещо за Китай ! И те ли са гадни комуняги.... Аре почвайте с плявата.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Сталин е бил прав

    16 8 Отговор
    Разстрел...само разстрел за предателите...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    СССР можеше да издържи още доста и никой нямаше да посмее да им донесе демокрация със сила, заради ядрения арсенал. Но резултата щеше да е, че цяла Източна Европа щяхме да живеем все по-зле и по-зле. Щяхме да се конкурираме със Северна Корея. Това на което в момента казваме бедност щеше да е мечта за нас.

    Коментиран от #11

  • 9 гост

    10 6 Отговор
    Лично аз не се сещам за по омразен човек от този който да е жив все още. 140 милиона да те ненавиждат.... Предател. Уж типично по руски присъдата за предателство е само една, ама този избяга и се укри в Германия и оцеля. За какво ли извърши това предателство? Пари? Колко ли струва подовна мерзост.
  • 10 БРАВО

    6 9 Отговор
    Браво - един велик и достоен човек който ще остане винаги в историята !

    Коментиран от #13

  • 11 Ич ми не е

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Morgoth":

    Зле да сме живели , колко да сме били зле? Имахме събрани пари за 5 големи жилища , и две вече построени, и не сме се лишавали от нищо за което да се сетя. Системата трябваше да се промени разбира се , трябваше да има сериозна частна инициатива , там където държавата издишаше. Но големите структороопределящи отрасли трябваше да си останат държавни , а крадците мафиоти първи тях разграбиха , и сега не може да се направи почти нищо с тези монополно високи цени на суровини и материали подадени към нещастната ни индустрия.

    Коментиран от #14

  • 12 Мандарин

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Защото юдеинът Путин ги продаде на Китай с мисълта за претопяване на славянското население в Русия. Това е модерен геноцид - без кланетата от времето на сви*ите Ленин и Сталин!
  • 13 Явор

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "БРАВО":

    Пол Пот също е част от историята! Чингис Хан, Хитлер, Сталин, Ханибал, Калигула...... И те ли са достойни.... Абе, измий си краката и си лягай.
  • 14 смърт за комунизма

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Ич ми не е":

    Публикувано във факти.бг: Зле да сме живели , колко да сме били зле?
    Много зле, освен ако не си бил партиен функционер или талмудист. Ти изглежда масовите убийства и лагерите ги нямаш за нищо. Да не си чифутин!? Цвета на Българската интелигенция и духовенство беше почти унищожена в полза на расистката ви идеология. Да ти покажали сводките на МВР от онова време да им видиш на рецидивистите етническият произход.... Мами*ата ви.....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания