2 Септември, 2018 13:18 2 790 5

Косово: Време е за историческо споразумение със Сърбия

  • косово-
  • сърбия-
  • хашим тачи-
  • александър вучич-
  • ес-
  • нато

Историята на отношенията между Белград и Прищина е "трагична", заяви Хашим Тачи

Косово: Време е за историческо споразумение със Сърбия - 1
Снимки: БТА/АР

Косовският президент Хашим Тачи заяви пред дипломати в Прищина, че е време за голямо историческо споразумение между Белград и Прищина, предаде Танюг.

На среща с посланиците на САЩ и страните от ЕС и ръководителите на мисиите КейФОР, ОССЕ и ЕУЛЕКС Тачи каза, че "не можем да се връщаме назад", тъй като историята на отношенията между Белград и Прищина е "трагична".

"Не можем да стоим на място или в пат позиция, няма и какво да чакаме", каза Тачи, като добави, че отлагането на решението в отношенията със Сърбия води до напрежение, дестабилизация, и големи проблеми не само между двете страни, но и в целия регион.

Тачи каза, че Косово се е изморило от изоставането в процеса на вътрешна и международна консолидация, отчасти заради намесата на Сърбия в държавните работи на Косово, отчасти защото ЕС не успя да постигне консенсус за признаване на Косово, или пък защото мнозина са смятали, че нещата в Косово и около Косово ще се решат от само себе си.

Президентът подчерта, че Прищина се стреми към трайно споразумение с Белград, а не към още едно временно споразумение, което ще оправи нещата само за няколко години напред. Според Тачи пълното нормализиране на отношенията със Сърбия означава "официално взаимно признаване между държавата Сърбия и държавата Косово", което ще даде възможност за членство на Косово в ООН, ОССЕ и НАТО и ще му открие перспективи за членство в ЕС.

По думите на Тачи, взаимното признаване между двете държави може да бъде съпроводено и от взаимно споразумение за корекция на границите помежду им.

Косово: Време е за историческо споразумение със Сърбия

"Знам, че ще бъде много трудно да се постигне споразумение. То има ожесточени противници и тук, в Косово, и в Сърбия. Знам, че целият този процес носи в себе си неизвестни и многобройни рискове. Но за Косово няма по-голям риск от това да продължи да бъде в тази пат позиция като държава", заяви косовският президент.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хроно граф

    4 2 Отговор
    ВРЕМЕННО, "споразумение". Докато се обърне палачинката.
  • 2 евродебил

    9 2 Отговор
    Ред е на Хашим Тачи за нобелова награда. След Обонго. Че и ал Багдади и той чака и се надява.
  • 3 соросоидни кърлежи

    11 2 Отговор
    Досега след 2СВ, нато помага най много на чалми за сметка на христьяни. С какво албанци -бандити, заслужили такова внимания от Запада? може би защото доставят им на далавера жени,наркотици...

    Коментиран от #5

  • 4 Dorian

    3 5 Отговор
    Някой открито подхранва стремежите на въображаемата албанска нация. Хубавото радвайте се, че взеха от Сърбия, националисти сте. Но ако имахте малко мозък, щеше да предвидите, че следващата хапка е Македония. Нали сте националисти и държите на българските интереси? Как тогава изразяване подкрепа за мюсюлманската напаст, която открито работи срещу нашите национални интереси?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.