5 Септември, 2018 12:36 1 123 2

Манфред Вебер иска стола на Юнкер

  • манфред вебер-
  • ек-
  • жан-клод юнкер-
  • европейска комисия-
  • енп

Германецът обяви официално готовността си да оглави Европейската комисия

Манфред Вебер иска стола на Юнкер - 1
Снимки: БТА/АР

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер обяви официално готовността си да се състезава за ръководител на Европейската комисия.

Той написа в Тwitter, че иска да бъде водещ кандидат на ЕНП и следващият председател на ЕК. Европа има нужда от ново начало и повече демокрация, добави той. Вебер обещава "да върне Европа на хората" и да възстанови връзката между гражданите и ЕС. По неговите думи оцеляването на ЕС е под въпрос, защото Общността е изправена пред вътрешни и външни изпитания.

ЕНП открива от утре (06.09.) процедурата за избор на водещия си кандидат за следващ председател на ЕК. Председателят на комисията се избира от Европейския съвет и от ЕП на основата на резултатите от изборите за евродепутати догодина.

Водещи кандидати бяха излъчени за пръв път на изборите за ЕП през 2015 г. и тогава най-голяма подкрепа събра Жан-Клод Юнкер (ЕНП). На 17 октомври изтича срокът за писмените заявки до ЕНП с други излъчени за вътрешнопартийната надпревара. На 8 ноември ЕНП с гласуване ще определи окончателния си състезател в съревнованието.

Манфред Вебер иска стола на Юнкер

В следващите седмици се очаква останалите политически групи в ЕП да започнат процеса по излъчването на водещи кандидати за председател на ЕК. Юнкер вече обяви, че не желае втори мандат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вес

    2 1 Отговор
    Ако Manfred Weber е новия председател на ЕК, то да ни е честит Das Vierte Reich 74 години по-късно. Heil Weber, Hello Hard Brexit
  • 2 Той щял

    2 0 Отговор
    Разправя,че в малко му дошла демокрацията......,че затова БИЛ щял да се кандидатира......
Новини по държави: