6 Септември, 2018 16:47 1 876 7

Щатски сенатори с нов законопроект в подкрепа на Тайван

  • сенатор-
  • тайван-
  • доларова дипломация-
  • китай-
  • съюзници-
  • законопроект

Четирима сенатори днес внесоха законопроект, имащ за цел да помогне на Тайван да запази съществуващите 17 дипломатически съюзника, след загубата на 5 такива за последните две години и половина.

Сенаторите Кори Гарднът, Ед Маркийм Марко Рубио и Боб Менедес представиха новия закон „Taiwan Allies International Protection and Enhancement Initiative” (TAIPEI), който ще засили позициите на Република Китай и идва в отговор на няколко нации, които скъсаха официалните си отношения със страната под натиска на Континентален Китай.

„Законът TAIPEI изисква от САЩ да се ангажира с правителства от целия свят с цел подпомагане на дипломатическото признаване на Тайван и укрепване на неофициалните връзки на страната“, заяви Гарднър.

Законът също така упълномощава Държавния департамент на САЩ да преразгледа отношенията си с всяко правителство, което предприема действия, неблагоприятни за Република Китай. Сред предвидените мерки са спиране на финансирания и друг вид помощ, оттегляне на подкрепа или дори окончателно прекратяване на отношенията.

По думи на сенаторите, подобен стратегически ход ще отправи ясно послание към всички страни, които обмислят да преминат на страната на Китай, поддавайки под натиска на „доларовата му дипломация“. Пекин разчита, че ще сведе съюзниците на Тайван от 17 до 0, примамвайки ги с обещания за финансова помощ и инвестиции.

Потърсен за коментар, говорителят на Министерство на външните работи на Тайван Андрю Лий изрази своята благодарност за дългосрочната подкрепа от страна на САЩ в този труден за страната момент.

Само за две години и половина, от встъпването в длъжност на президента Цай Ин-уен през май 2016 г., Република Китай загуби 5 свои съюзници, последният от които бе Ел Салвадор. От Държавния департамент на САЩ категорично осъдиха това решения с думите „Въпреки че признаваме суверенното право на всяка държава сама да избира дипломатическите си партньори, ние сме дълбоко разочаровани от решението на Ел Салвадор и ще преразгледаме своите отношения с него“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El comandante

    10 6 Отговор
    Евреиските боклуци много ги бива в радробяване на държави!!?
  • 2 Hhhhhhh

    6 2 Отговор
    Са дето китайците не ги бръснар за слива. Нв са само китайците и това е добре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 АВТОРА

    3 0 Отговор
    Я прочети внимателно творението си! Объркано е!
  • 6 Hhhhhhh

    4 0 Отговор
    Такъв закон ще им изковът че 100 години след това няма да се оправят. Ами да вземат да правят закони на ред за всяка държава както им отърва.
  • 7 11 22 китайските сенатори готвят нов зак

    2 0 Отговор
    И ще го направят.