Last news in Fakti

8 Септември, 2018 16:30 3 179 5

САЩ с мощна отбрана за Тайван

  • сащ-
  • дипломати-
  • тайван

Оттеглени са посланиците от страни, прекъснали отношения с острова

САЩ с мощна отбрана за Тайван - 1
Снимка: Shutterstock

Властите в САЩ отзоваха посланиците на страната в три държави от Централна Америка и Карибите, които са прекъснали дипломатически отношения с Тайван, съобщи Asia News.it.

САЩ изтеглят своите посланици от Доминканската република, Ел Салвадор и Панама. Те ще се върнат в страната, за да получат консултации след решението на страните да прекъснат дипломатически отношения с Тайван.

Панама прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайван през миналата година, за да сближат отношенията си с Китай. По-късно страната беше последвана от Ел Салвадор и Доминиканската република.

Китай е в постоянно обтегнати отношения с острова от 2016 г. Тогава изборите в Тайван бяха спечелени от лидера на Демократичната прогресивна партия Цай Ингвен. Новият президент отказва да признае принципа за единен Китай, а нейната партия търси независимост.

В Европа само Ватикана има дипломатически връзки с острова. Все пак много други държави имат икономически връзки с Тайван. Те обаче често са подложени под натиск от Китай.

На този етап САЩ са най-важният съюзник на Тайван. Американският президент Доналд Тръмп вече заяви, че е готов да признае страната, ако Китай не приключат с политиката си спрямо юана.

САЩ са и основен снабдител на острова. През последните 22 години Тайван е получил признание от 17 държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    10 13 Отговор
    Оризаджиите се задавиха нещо.
  • 2 1122

    15 12 Отговор
    САЩ станаха за смях. Всеки ден нова простотия. Ко да ги праишшшшшшш.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Груьо

    5 2 Отговор
    Браво, само така. Тайван е суверенна държава, откъде накъде, китайците ще я мачкат.
  • 5 един

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "1122":

    Представям си как се заливаш от смях. Смей се, смей се, само че не може да не знаеш, че най-добре е този, който се смее последен! Не подценявай САЩ, ако не са те, отдавна да сме започнали от първобитно-общинния. С лъжи и отричане на очевидни истини всичко се срива. Защото Господ забавя, но не забравя!