Last news in Fakti

11 Септември, 2018 09:20 1 884 7

Тръмп отново удари по палестинската неотстъпчивост (СНИМКИ)

  • сащ-
  • палестина-
  • вашингтон-
  • израел-
  • доналд тръмп-
  • ооп

САЩ затварят офиса на ООП във Вашингтон като част от натиска върху Палестина

Тръмп отново удари по палестинската неотстъпчивост (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп взе решение да затвори офиса на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон.

Тази мярка последва след серия от засягащи палестинците радикални решения, които затвърждават произраелската позиция на президента на САЩ. Вашингтон дълго се представяше като безпристрастен посредник в близкоизточния конфликт, но по време на управлението на Тръмп дипломатическите удари са насочени само към една от страните в конфликта, а бюджетните съкращения за палестинците се удвояват.

Тръмп отново удари по палестинската неотстъпчивост (СНИМКИ)

Решението на Държавния департамент на САЩ да затвори офиса на ООП във Вашингтон продължава дългата серия от мерки, целящи да принудят палестинското ръководство да промени курса си, след като палестинският президент Махмуд Абас прекъсна всички контакти с пратениците на Тръмп в знак на протест срещу преместването на американското посолство в Ерусалим.

Произраелската позиция на Вашингтон се засили през последните седмици, след като предложеният от САЩ мирен план беше отхвърлен за пореден път.

В края на август Държавният департамент на САЩ съобщи, че спира помощите си за агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток, докато тя не извърши "реформи". С други думи: да намали драстично броят на получателите на помощи, за да отслаби искането на палестинците за право на завръщане, в случай, че бъде сключено мирно споразумение.

Тръмп отново удари по палестинската неотстъпчивост (СНИМКИ)

Тръмп отново удари по палестинската неотстъпчивост (СНИМКИ)

Съдържанието на мирния план на администрацията на Тръмп, целящ да прекрати постоянния конфликт между Израел и палестинците, е една от малкото тайни, които все още не са изтекли в медиите. Ясно е обаче, че на много арабски лидери, включително на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, е дотегнал постоянният отказ на палестинците да сключат мир, дори когато Израел предложи много добри условия.

Взетото от администрацията на Тръмп решение да се спре финансирането на агенцията на ООН трябваше да бъде взето много отдавна и може да принуди палестинците най-после да сключат мир, смятат експерти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ротшилд

    23 4 Отговор
    САЩ скоро официално ще се прекръстят на Израел.
  • 3 плевен

    11 10 Отговор
    Така трябва да бъде. То до сега какво беще? Храни куче да те лае. Помните ли как танцуваха по улиците на 11-ти септември? Да ги храни ЕС щом ги обича толкова. И да си ги прибира в Европа.
  • 4 Кой иска да е бежанец

    5 4 Отговор
    Тея бежанци стана 50години ли колко и още са бежанци нищо че почти всички оригинали са починали и сега са наследниците на доброволците бежанци по професия това никъде го няма
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 SSовец

    4 2 Отговор
    САЩ са еврейска държава от 1913г.
  • 7 onq s konq

    0 2 Отговор
    САЩ ЕЖЕГОДНО ПРЕВЕЖДАШЕ НА ПАЛЕСТИНА ПО 100 МИЛИОНА ДОЛАРА..."за да не са бедни".Палестинците обаче ядосаха Тръмп с действията си и той им спря "мандрата".Те пък го намразиха за това на макс!