11 Септември, 2018 21:00 8 563 72

Руснаците сменят Черно море с Турция

  • турция-
  • черно море-
  • руснаци-
  • туристи-
  • българия-
  • георги рачев

Шумът и алкохолният туризъм пречат на българския туризъм

Руснаците сменят Черно море с Турция - 1
Снимка: Shutterstock

Поне половин милион посетители са летували у нас. Сезонът е успешен, но на този фон се наблюдава лек отлив на руски туристи. Като предпочитана от тях дестинация скорост набира южната ни съседка Турция. Темата заяви пред Novini.bg зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) проф. Георги Рачев. Според него условията до края на месеца се очертават благоприятни за почивка.

„Аз бях дал една прогноза, че водата на Черно море ще остане топла до 15 септември - поне 25 градуса. Това се изпълнява поне до този момент. Остава още една седмица и аз смятам, че тя ще се запази. Много са благоприятни условията за туризъм“, обясни проф. Рачев. По думите му сезонът е хубав и нормален.

„Увеличението е от няколко процента. От 4% до 5% - това са предварителните прогнози. Сега ще излезе за август месец и ще се види до каква степен се компенсира това малко изоставане, което се наблюдаваше през юни и началото на юли месец“, обясни експертът. Според него очакванията в началото на сезона напълно се оправдават. „Малко по-малко руски туристи - това е нормално във връзка с обстановката, с икономическата ситуация в Русия. Мощно се навлезе отново на турския пазар“, обясни още проф. Георги Рачев.

По думите му запазените места по хотелите у нас са в рамките на поносимото „Българинът пътува доста и аз продължавам да съветвам моите колеги от хотелиерския бранш да обръщат все по-голямо внимание на българския турист“, категоричен бе експертът. Проф. Рачев посочи и проблемите по морето. Според него това са шумът, пренаселеността и алкохолният туризъм. „Просто държавата трябва да поеме сектора в ръцете си и да не го изпуска нито за секунда“, обясни той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    51 88 Отговор
    Много добре че орките се измитат от България. Бедни, претенциозни, вечно намусени и мърморещи рускини, като ги питаш всичките "от масква"... Пожелавам им приятно летуване по курортите в Кюрдистан "ол инклузив" барабар с бомбите и престрелките. Имаме 7% увеличение на туристите в сравнение с миналата година и даже е по-малко от действителното. Такива "хотелиери" като ветко/вълчо и гергов продължават да крият нощувки и да не отчитат данъци. Прав е професора че държавата трябва да затегне данъчната си политика за хотелите. Не може да има 1млн(примерно) кацнали на летището и отчетени 2млн нощувки. Яко се крият данъци и обороти по хотелите.

    Коментиран от #36

  • 2 999

    78 17 Отговор
    По последни данни в Турция : почти 6 милиона руски туристи са в Турция в момента, почти колкото населението на България.

    Коментиран от #6

  • 3 Без име

    42 34 Отговор
    Русия и Турция за заедно винаги! Евала на руско-турската дружба!

    Коментиран от #18, #61

  • 4 Синан

    54 24 Отговор
    Koгaтo cтaвa въпpoc зa тypизъм, Typция e бeзcпopният шaмпиoн в Югoизтoчнa Eвpoпa и Близĸия изтoĸ. Cтpaнaтa eжeгoднo пpиeмa дeceтĸи милиoни пoceтитeли oт цял cвят, пpeдлaгaйĸи им paзнooбpaзнa пpиpoдa, мнoгoбpoйни иcтopичecĸи зaбeлeжитeлнocти и дocтъпни цeни. Typцитe ca извecтни c гocтoпpиeмcтвoтo cи, a ĸypopтитe им - c дoбpитe ycлoвия, ĸaчecтвeнoтo oбcлyжвaнe и вĸycнитe cпeциaлитeти. Cтpaнaтa пocтeпeннo ce пpeвъpнa в пoпyляpнa дecтинaция зa ĸyлтypeн, cпa и здpaвeн тypизъм.Πpeз 2017 г. Typция ce въpнa нa ycпeшния път - cтpaнaтa бe пoceтeнa oт 38.6 млн. дyши, ĸoeтo e c нaд 23% пoвeчe oт пpeдишнaтa гoдинa. Πpeoблaдaвaщaтa чacт oт пoceтитeлитe (83.1%) ca чyждeнци, a 16.9% - тypcĸи гpaждaни, пpeбивaвaщи в чyжбинa. Caмo пpeз дeĸeмвpи чyждитe тypиcти ca ce yвeличили c 30%. Cлeд зaтoплянeтo нa oтнoшeниятa мeждy Mocĸвa и Aнĸapa, ce въpнaxa и pycĸитe тypиcти. Pycнaцитe, ĸoитo ca нaй-гoлямa гpyпa чyжди пoceтитeли в Typция пpeз изминaлaтa гoдинa, ce yвeличиxa пoвeчe oт 5 пъти дo 4.72 млн. дyши. Cлeд тяx нaй-гoлям бpoй ca пoceтитeлитe oт Гepмaния и Иpaн. Турция очаква през 2018 г. да бъде посетена и от 500 000 китайски туристи.

    Коментиран от #8, #10

  • 5 Бойков

    73 6 Отговор
    АНГЕЛКОВА и алчните мутри прецакаха и сложиха край на качественият български туризъм. Сега идват предимно алкохолици и наркомани да се киснат един на друг във фекалите.

    Коментиран от #50

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Реалист

    25 35 Отговор

    До коментар #4 от "Синан":

    Ей фес не ми препечатвай рекламни брошурки от агенцийките край Босфора. 36 милиона са ви посетили ако броите транзитните пътници по летищата дето само преминават. А това за иранските туристи е "гоуем смех"... Вай вай баш йалънджи излезе бе.

    Коментиран от #9, #44

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бай хой

    36 10 Отговор

    До коментар #4 от "Синан":

    Само че културно-историческите ценности там са от преди появата на селджуците по тези земи. След това времето там е спряло за векове. За съжаление най цивилизованите общества тогава са заробени от примитивни племема. Иначе може би цивилизацията тук щеше да е много над съвременната западна.

    Коментиран от #46

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Колев

    36 19 Отговор
    Чак сега разбрахме колко сме зависими от руснаците в туризма.Руснака е истинския турист . Един руснак консумира колкото цяла група немци.Американец турист още не съм виждал.Слава на братска Русия и винаги ДОБРЕ ДОШЛИ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 onq s konq

    6 24 Отговор
    Оптимистът казва че чашата е ПЪЛНА НАПОЛОВИНА.Песимистът-че чашата е ПРАЗНА НАПОЛОВИНА.В тоя ред на мисли спокойно можем да отчетем,че заглавието може да бъде заменено със "ЧЕРНО МОРЕ СМЕНЯ РУСНАЦИТЕ С ЕВРОПЕЙЦИ".Всъщност не заглавията на статиите имат значение,а ПОРЕДНИЯ ПОЛОЖИТЕЛЕН ПРИРАСТ В РОДНИЯ НИ ТУРИСТИЧЕСКИ СЕЗОН,или с други думи "Когато парите говорят и философите мълчат"!
  • 15 Айде довиждане

    11 19 Отговор
    Досвидание товарищи!
    Прощай Григорий!

    Коментиран от #17

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Реалист

    6 10 Отговор

    До коментар #15 от "Айде довиждане":

    Разсмя ме с това "Прашчай Григорий" - не беше ли от един полски филм "Четиримата танкисти и кучето"? :):):)

    Коментиран от #20, #21, #22

  • 18 табсо

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "Без име":

    То Турция махна визите на руснаците..а в хотелите и ресторантите,приемат и рубли,а до година като пристигнат С-500..Ердоган и Путин са обещали да поемат 50% от билетите на руснаците до Турция,та да закръглат цифрата на 10 милиона,руски туристи в Турция-летовници..Мармарис и сие чакат да ги хапнат.
  • 19 гнида

    29 5 Отговор
    Е , ние си имаме пиени и дрогирани еврогейци , да ни ритат в главите ! Пак е нещо !
  • 20 Айде довиждане

    12 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Не:)
    Всъщност това е в превод името на един филм - “Сбогом гринго”.
    Ако добре помня, с Джулиано Джема от “Един пробит долар”.

    Коментиран от #24

  • 21 табсо

    3 3 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    Тва беше Янек..от Капитан Клос.
  • 22 Айде довиждане

    3 4 Отговор

    До коментар #17 от "Реалист":

    ...и, бога ми повярвай, това не е шега:))
    Гледал съм го с руски превод и така го бяха превели:))

    Коментиран от #29

  • 23 Истината боли много

    21 11 Отговор

    До коментар #16 от "Синан":

    След като толкова ти харесва Турция,прав ти път,но не забравяй да си хвърлиш и БЪЛГАРСКИЯТ паспорт!!!

    Коментиран от #30

  • 24 табсо

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "Айде довиждане":

    Не..грешка в превода,на краварски е,,За няколко долара повече,,с Монтгомери Удд.

    Коментиран от #26

  • 25 Реалист

    20 15 Отговор

    До коментар #16 от "Синан":

    Не се и старая да ти обясня, само те попитах - ТИ КОЛКО ПЪТИ СИ СТЪПВАЛ В АНАДОЛА БЕ? Там е такъв средновековен "рай" че се надпреварвате като башибозук на юруш да бягате към европейската част. Със тая пропадаща лира след 2 години пак ще я сменяте с поредната "супер дупер лира". Докато висите по кафенетата и слушате на ер-домуз глупостите ще си останете вечно в средните векове. Нямате собствени суровини за 5 гроша, тръгнали самолетоносач да правят. Моля се ер-домуз да почне още 10 да строи че по-бързо ще ви загроби. Чакай, той и канал до Босфора се кани да дълбае. Айде почвайте го и него че и там да наливате в каца без дъно. Цялата ви икономика се крепи на търговията с Европа и ако ви отрежат ще подсмърчате като циганетата зимата в Истанбул. Реджеп Иведик ако ви управляваше по-добра работа щеше да ви свърши от ер-домуз.
  • 26 Айде довиждане

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "табсо":

    Не, колега.
    Това е друг филм
  • 27 Гост

    18 13 Отговор

    До коментар #9 от "Синан":

    Ти не бери грижа за България.Турция в момента се е засилила по надолнището към говната.Каква икономика имате? Всички автомибилострители отвориха заводи в Турция,да,но ако си изтеглят производството по някакви причини сте загинали.Нямате нищо.Ако Турция се прави на интересна и не събира имигрантите от Сирия ще ви спрат кранчето.Вие сте зависими от Европа и САЩ , но те ви броят за слива.На 100% съм сигурен ,че ако случайно,но много случайно някой ви покани в Европа,то веднага ще има референдум в България за приемането ви. Познай какъв ще е отговора ?????
  • 28 456

    6 6 Отговор
    Ще сменят, защо да не сменят. Я кажете как родното ни черноморие може да се мери с това??? https://www.youtube.com/watch?v=mfdH88-EcmM
  • 29 Реалист

    0 5 Отговор

    До коментар #22 от "Айде довиждане":

    Наистина е смешно!!! Благодаря за инфото - ще потърся в нета за да се посмея от сърце.

    Коментиран от #32

  • 30 Гост

    27 5 Отговор

    До коментар #23 от "Истината боли много":

    Как ще хвърли българския паспорт??? Как ще излиза от тази дупка наречена Турция??? Знаеш ли колко пъти съм бил свидетел на такива случки по летищатата??? Каца нашия резак в Европа и вади български паспорт. Защо не вади турския,зсщото няма да го пуснат да помирише цивилизования свят , а ще си стои в Анадола в 15 век. Ще спи с козите заедно в одаята.

    Коментиран от #48

  • 31 456

    6 6 Отговор

    До коментар #9 от "Синан":

    Тъжно, но факт. И никакви минуси не могат да го скрият...
  • 32 Айде довиждане

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Ако искаш да се посмееш, и разбира се имаш съответния политически мироглед, ето ти да прочетеш и това:
    http://www.extremecentrepoint.com/archives/15017
  • 33 Дреме ми на сайдера

    9 7 Отговор
    ..за руснаците. Всеки да оди дет си иска,пък било и в Турция. Важното е ние да вървим напред,както и го правим тъй че другите държави не ме вълнуват
  • 34 NLO

    15 3 Отговор
    Ще бягат защото нашите хотели искат да "ограбят" туриста без да мислят за следващият сезон дали ще се върне!
    В нашите хотели има капацитет има потенциал но неможе с краставици и наденици за закуска
    + лошо обслужване и алчни собственици

    Коментиран от #37

  • 35 Бонбон

    10 10 Отговор
    Русия-Турция шапка им свалям евала
  • 36 Барчо

    22 9 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Явно не си бил там и не знаеш, че много много отдавна турските курорти са ни надминали и като услуги и като условия. Даже се чудя как все още има балъци да идват тук да си развалят почивката. Факта че повечето българи почиват или в Гърция или в Турция вече трябва да ти говори нещо.
  • 37 Фен на Бг

    1 3 Отговор

    До коментар #34 от "NLO":

    Приятелю, абе хубаво казваш “нашите хотели”, ми че знаеш ли колко хотели по Черноморието ни са построени с руски капитал? Хе хе, направиха (ТЕ) хотели по пясъчни дюни и защитени скали по Синеморец по техния си начин.
    А сега не искали да идват... ако щат бе. Дори не ме интересува защо. Големи хора са, могат сами да решават.... за тях си.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 сменяй плочата

    14 4 Отговор

    До коментар #16 от "Синан":

    Стига си писал едно и също по 1000 пъти. Разбрахме, че Турция е много велика. Евала. Машала. Аферим. Ашколсун. Чок гюзел, кардашъм. Чувствай се свободен да заминеш за Турция, какво ни повтаряш всеки ден едно и също като развалена грамофонна плоча? Вече си мисля, че дори не си човек, а някакъв бот който е програмиран всеки ден под всяка статия за Турция да пише едно и също.
  • 41 Гост

    18 7 Отговор

    До коментар #38 от "KIRDJALISTAN":

    Най-бедната в Европа,но в Европа. Можем да ходим и работим където си искаме. Вие ще си останете в Анадола и Европа ще видите през крив макарон.г

    Коментиран от #43

  • 42 Баш гост

    18 6 Отговор

    До коментар #38 от "KIRDJALISTAN":

    Не ми пука колко сме били под турско.Бълария винаги е имало и винаги ще я има. Когато България е била държава и империя, Турция не е съществувала. Били сте диви племена от Арабския полуостров и такива ще си останете.Каквото и да се открие в Турция се оказва,че е гръцко или българско. Вие нямате история. Нищо не сте оставили на тази Земя.

    Коментиран от #47, #63

  • 43 гост

    15 8 Отговор

    До коментар #41 от "Гост":

    Тоя може само да си мечтае да е в Анадола. Кой го знае от кое кърджалийско село е, през живота си е ходил най-много до съседното село, Турция е виждал само на снимка, ама иначе в Интернет е голяма работа и се хвали с чужди постижения. Ако ще и 100 милиона туристи да отидат в Турция, тия делиормански и кърджалийски селяни какво общо имат, че се хвалят? Не виждат ли, че техните райони са най-бедни и изостанали, където управлява ДПС мизерията е пълна, а тръгнал на нас мизерници да вика, хахаха.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 А къде са

    5 10 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    Културно историческите забележителности в България от преди идването на османците тук? Защо всичките културно исторически забележителности в България са от османският период?
    Аааа, сетих се, османците са ги унищожили. Интересно защо тогава не са ги унищожили никъде другаде където са господствали, а само в България....

    Коментиран от #56

  • 47 Дай пример за

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "Баш гост":

    Нещо българско открито в Турция. Без желязната църква открита от Ердоган наскоро.
  • 48 Хахаха

    9 0 Отговор

    До коментар #30 от "Гост":

    Ако изобщо си стъпвал в Европа щеше да знаеш, че там се стъпва само с лична карта, а не с паспорт.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бойков":

    Имам чувството че им харесва....
  • 51 Тост

    5 6 Отговор
    Да живее великата турска икономика!Слава на турската лира!

    Коментиран от #52

  • 52 Филип Кутев

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Тост":

    Не.
    Слава на българската гъдулка!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #7 от "Синан":

    Истината е една и тя е че Турците са преди всичко търговци докато те те карат сам да бъркаш дълбоко в джоба си ние се чудиме как да те ограбим от там и разликата в притока и отлива на туризъм
  • 55 Хрис

    5 2 Отговор
    С два месеца активен сезон морския туризъм не може да съществува.
    Къде са руснаците -в Крим -пет милиона до средата на август в т.ч. и 800 000 украинци.
  • 56 Д'мин

    15 7 Отговор

    До коментар #46 от "А къде са":

    И кои са историческите паметници от османско време? Търново ли, Асеновата крепост ли, Перперикон ли или няколко джамии построени върху основите на църкви? Дори в Гърция Акропола в момента е 80% съвременна възстановка, бил е склад за боеприпаси и е взривен! В Истанбул Св.София ли е от османско време, че са и тропнали няколко минарета? Там където е имало ислям преди да дойдат османците-Арабия, близкия Изток, Египет и др. да не би да тръгнат да бутат джамиите? Къщите от стария Пловдив ли са османска архитектура? Ми взаимствана е от персите, джамиите ви са копие на християнската катедрала в Истанбул! Това ви е историческото културно наследство! Добре, че сте стъпили в Европата та да ви се и облагороди малко и външния вид, че още щяхте да си бъдете дребни, кривокраки с плоски глави дивачета.

    Коментиран от #62, #65

  • 57 Хасан Манафов

    5 4 Отговор
    Ние турците сме първи приятели с рускините,първо идват те на почивка,после мъжете им и тях оправяме,накрая всички са доволни,да живее руско-турската мъжка любов.
  • 58 Аре бегай

    2 7 Отговор
    Болиме за руските варвари.И къде става дума за тях в статията?Чиста рустофилска пропаганда.
  • 59 Гого

    9 4 Отговор
    То Българите вече не ходят на Черно море камо ли Руснаците да не са бунаци.
  • 60 Манго

    2 9 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    sayısında rekor
    EKONOMİ
    17:00 06.06.2018
    (Güncellendi 12:12 07.06.2018)
    URL'yi kısaltın
    0 33
    Türkiye'nin gözde tatil noktası Antalya'yı, bu yılın ilk 5 ayında rekor seviye olan 1 milyondan fazla Rus turist ziyaret etti.

    Rusya Tur Operatörleri Birliği'nden (ATOR) yapılan açıklamada, bu yılın ocak-mayıs döneminde 2017'nin aynı dönemine göre yüzde 47'lik artışla 1 milyondan fazla turistin Antalya'yı ziyaret ettiği belirtildi.

    Türkiye'deki Rus turizm sektörü açısından söz konusu miktarın rekor seviye olduğuna işaret edilen açıklamada, sadece mayısta toplam 740 bin Rus turistin Antalya'yı ziyaret ettiği bildirildi.

    Rusların ardından Antalya'yı en çok 600 bin kişiyle en çok Almanların ziyaret ettiği kaydedilen açıklamada, Antalya'nın, Ukraynalı, İngiliz, Hollandalı, Polonyalı ve İsrailli turistlerin de gözde tatil noktalarından olduğu vurgulandı.

    Yetkililer, Türkiye'yi bu yıl yaklaşık 6 milyon Rus turistin ziyaret etmesini bekliyor.
  • 61 Помаците гнусни

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Без име":

    На всяка манджа мерудия слагат.
  • 62 Скункс

    10 5 Отговор

    До коментар #56 от "Д'мин":

    Амчи ти видял ли си някъде турчин с правилно оформена глава,всички са като кауни,а жените им дебели и трътлести и масово ходят с потури,отвратителна гледка ей и всички миришат на пот,отврат ти казвам.
  • 63 Некой си

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "Баш гост":

    Бре я ходи се лекувай ве изкуфелник.. Каква история имаш па ти недоклатен индивид
  • 64 Руски свине

    3 6 Отговор
    Много е умно руското простолюдие.

    Коментиран от #69, #71

  • 65 Хаха

    3 10 Отговор

    До коментар #56 от "Д'мин":

    Къщите от стария Пловдив ли са османска архитектура? ----
    Без да искаш позна. Къщите в Стария Пловдив са в стил стара османска къща. Така се нарича по-света. В Копривщица също ама ти от де да ги знаеш тия неща я....

    Коментиран от #66

  • 66 Д'мин

    7 1 Отговор

    До коментар #65 от "Хаха":

    Който е взаимстван от персийската архитектура! Ха ха ха, като не знаеш не се обаждай! Казах го директно, но, като за теб ще съм подробен! Османските къщи са взаимствани, като архитектура от персийските, от османците, ние ги взаимстваме! Така да обясня по-добре ли е? Като за малоумни!
  • 67 гост

    8 4 Отговор
    Съседка ходи на екскурзия до Одрин отвратена е, каза че повече и на картина не иска да види тази държава.
  • 68 местен

    2 7 Отговор
    по голяма напаст от руския турист няма
  • 69 фен

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Руски свине":

    Да. По-умно е от англосаксонската "аристокрация". Затова и аз го харесвам.
  • 70 доко

    0 0 Отговор
    че защо хотелиерите да отчитат всичко защо да пълнят хазната да може депутатите пак да си вдигнат заплатите и да имат 13-та и 14 - та заплатка ..пълненето на хазната радва самособствениците на същата а тни българино бачкай дакато ти дойде музата така че не обвинявайте бизнеса нека депутатите да си правят бизнес ида се издържат от нето и безувеличения на заплатите ...и да ги видим..паразити
  • 71 Карай

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "Руски свине":

    "Шумът и алкохолният туризъм пречат на българския туризъм "

    Голяма работа . Ще приемаме само дрогираните западняци . На тях не им пука .:-)
  • 72 реялист

    0 0 Отговор
    СИМЕОНОВ ще ги замени с тихи и скромни американци .
Новини по държави: