Факти.БГ

Пробват експеримент на ученията „Изток-2018“

Грандиозни военни маневри

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP

Мария Атанасова

На маневрите „Изток-2018“ ще бъдат показани принципно нови съединения на въздушно-десантните войски (ВДВ), съобщиха от Департамента за информация и масови комуникации на руското Министерство на отбраната, предава РИА Новости.

„В хода на маневрите „Изток-2018“ с личния състав на една от десантно-щурмовите бригади на ВДВ ще бъде проведен експеримент по използването на десантно-щурмови подразделения от ‚нов тип‘“, уточни командващият ВДВ генерал-полковник Андрей Сердюков, съобщи „Фокус“.

Основният етап на практическите действия на войските ще се проведе на полигон „Цугол“. Именно там се планира да бъдат отработени аеромобилните действия в състава на новото десантно-щурмово съединение. То има експериментална организационна структура и е снабдено с интегрирани автоматизирани системи за управления на войските, най-съвременно въоръжение и техника.

Командващият ВДВ отбеляза, че експериментът се провежда за първи път и „ще бъде определящ за бъдещото усъвършенстване на тактиката на действие на личния състав и развитието на ВДВ, като цяло“. РИА отбелязва, че на ученията „Изток-2018“ ВДВ ще бъдат представени от оперативно-тактическа групировка, в чийто състав влизат подразделенията на три десантно-щурмови съединения – от Уляновск, Бурятия и Приморието. Освен това в маневрите ще вземе участие личният състав и специалната техника на отделния свързочен полк на ВДВ от Подмосковието.

Русия