Факти.БГ

Биха турци. Помислиха ги за македонци

Неприятен инцидент в големия гръцки град

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP

Денис Джамбазов

Турско семейство, пристигнало за почивните дни в Солун, е било нападнато от група гръцки ултранационалисти, които си помислили, че те са македонци, пише вестник „Хюриет“, предава македонският ежедневник „Вечер“.

Турският гражданин Мехмет Озерен пристигнал в Солун на 8 септември със съпругата и двете си деца. След като паркирал колата на улица „Цимиски“, тръгнал да се поразходи по брега и изведнъж се оказал по средата на протестен марш на пет хиляди ултранационалисти, които викали „Македония е гръцка“.

Групата, която започнала да троши близките коли и търговски обекти и се била с полицията, също така нападнала и турското семейство. Според Озерен, един от демонстрантите викнал „тези са от Скопие“ преди нападението, съобщи „Фокус“.

„Бягахме, за да си спасим живота“, е заявил Озерен, като обяснил, че семейството се скрило в сграда с охрана от преследващите ги националисти. Един от охранителите се противопоставил на нападателите, които се опитали да разбият вратата и отвел турското семейство в своята кабина, а по-късно и в турското консулство в Солун. Автомобилът на Озерен е изпотрошен в хода на нападението, но семейство напуска Гърция невредимо.

Гърция