Факти.БГ

Британците не могат да санкционират Русия за Скрипал

Не и преди Брекзит

Снимка: БТА/ AP
Снимка: БТА/ AP

Денис Джамбазов

Великобритания заяви, че не може да приеме самостоятелни санкции срещу Русия до Брекзит, съобщи ТАСС. Лондон няма да бъде в състояние до Брекзит да наложи санкции на Русия заради отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Това заяви заместник-министърът на британското външно министерство по въпросите на сигурността Бен Уолъс, който се обърна към депутатите в парламента.

Това е изменението „Магнитски“, което парламентът прие през май тази година. Както беше обяснено от Уолъс, изменението няма да бъде въведено в сила "докато Великобритания не напусне ЕС". Причината за това се крие във факта, че британският закон за санкции, част от който е изменението „Магнитски“, позволи на Лондон да създаде изцяло нов режим на санкции, които ще сработят след излизането на страната от Европейския съюз.

Уолъс не може да уточни кога изменението „Магнитски“ може да се приложи на практика, тъй като формално Великобритания излиза от ЕС на 29 март 2019 година, но след тази дата идва преходен период, който ще продължи до 31 декември 2020 година. По този начин практическото прилагане на механизма за санкции може да се отложи за период от две години, което е причинило недоволство в редиците на управляващата Консервативна партия, чиито членове активно се застъпваха за приемането му.

Аферата „Скрипал“ предизвика дипломатическа криза между Лондон и Москва. Бившият руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени на британска земя с „Новичок“, но оцеляха нападението. Британските служби обвиниха руското разузнаване за атаката и изгониха руски дипломати от страната. Кремъл отрича.

Великобритания