Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 17:40 3 928 52

Русия: Приоритет е "Турски поток" да минава през България

  • русия-
  • турски поток-
  • българия

Има два варианта за маршрути на тръбопровода

Турски поток ще започне да доставя природен газ по две тръби до 1-ви януари 2020 г. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от агенция „Анадола“.

Милик уточни, че в момента се провеждат преговори за маршрута на тръбата. Пред Русия има различни варианти по въпроса.

„Имаме различни варианти, като единият е маршрут през Гърция до Италия. Вторият вариант е тръбата да стигне до Сърбия, Унгария и Австрия през България“, заяви Новак.

Според него приоритетът е втората тръба да минава през България до Австрия. Очаква се капацитетът на двете тръби да бъде 31.5 млрд. куб. метра. Очаква се първият етап на строителството да бъде завършен до два месеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Начо

    12 40 Отговор
    Не ви щел патиците,заврете си го и г...
  • 2 гост

    16 28 Отговор
    Ще им се на каскетите ама умре тая ...
  • 3 Пища Хуфангел

    19 12 Отговор
    Ще скачиме русофоби като тръба и ще пуснеме по нея газта за З. ЕВРОПА.
  • 4 СССРБарета

    46 26 Отговор
    напред Русия! България е с вас! забелязва се че и Европа е с вас! надеждата за промяна също е с вас! Дано да убиете американския тоталитарен световен ред!

    Коментиран от #7

  • 5 933

    14 6 Отговор
    Нещо не ми се вярва много! - След 2 години има план да тръгне газта, а пътна карта и строеж тук няма.
  • 6 ГосТ

    24 15 Отговор
    Хах плюят,ли плюят троловете,а не виждат че и Ципрасчо и Салвини ще се счупват да се подмазват на Путин. Акъл за две стотинки нямате.

    Коментиран от #11

  • 7 CrossFire

    10 16 Отговор

    До коментар #4 от "СССРБарета":

    Да бе. За това се строят из цяла Европа терминали за втечнен газ. Защото само на руските тръби се надяват...
  • 8 ЗЕВС

    41 3 Отговор
    Приоритета на Русия е да продава газ и да си пълни хазната! Откъде ще мине тръба 1,2 или 3, зависи с кой ще се договори за по- ниска цена на транзита. Колкото и да се делим на русофили русофоби, работата опира до пари! Няма приятели, няма врагове, има интереси!
  • 9 руските помияри

    10 37 Отговор
    Руските помияри искат за пореден път да ни извъртат ,ама тоя филм сме го гледали вече.Да си прекарват тръбите през Азия ако искат ,но тук място нямат тея нищожества.

    Коментиран от #10

  • 10 ivan4o

    25 8 Отговор

    До коментар #9 от "руските помияри":

    Зимата дълга мой, и украйна така викаше! Но сеа купуват на 3на цена! Балъци
  • 11 Ихтамнет

    10 18 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Как точно ципрасчо се подмаза на безсмъртния бог путин като му изгони дипломатите преди месец!!!
  • 12 954

    11 3 Отговор
    Лошо нема, но да си плащат и тръбите и таксите, не ние да се ръсим и след 20-30 години да си избием инвестицията някак, ако изобщо! Пък и да понамалят цената за нас така, като за "братя", нали...
  • 13 onq s konq

    13 21 Отговор
    Крайно време е да престане да се подценява ГЕОГРАФСКОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ И НЕЗАОБИКОЛИМОСТТА Й КАТО ТЕРИТОРИЯ,свързваща Европа с Бизкия изток.И ако Путин си позволява чрез ПОЛИТИЧЕСКИ ИГРИ И НАТИСК да налага на БГ НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ,би трябвало вече да си е научил урока и много да внимава при дадения му от България ВТОРИ ШАНС!

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 коня на оня

    8 8 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    ..браво..тури ги всичките по местата им..👍👍👍👍👍👍👍👍👍..почваш да ми харесваш...
  • 15 Клинт Истууд

    7 10 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Така,така и само така. Руските ВРЕДИТЕЛИ-ПАРАЗИТИ далеч от България! Изведнъж и на мен започваш да ми харесваш!!!
  • 16 Реалист

    6 6 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Най - интересното е че сега ПАК ЩЕ ИМА ТРАНЗИТНИ ТАКСИ а тука орда русороби се плюнчеха че България ще я закъса. И какво се оказа - пак през България трябва да минат щат не щат. Защото другото трасе е ПЛАНИНИТЕ В АЛБАНИЯ.

    Коментиран от #19

  • 17 Batushka

    7 2 Отговор
    Не знам, аз гледах преди време един енергиен експерт български каза че това нещо газ по дъното на черно и балтийско море не може да мине няма технология да го избута ... ха-ха-ха ама американския втечнен шистов бил на шест...

    Коментиран от #18

  • 18 ЗЕВС

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Batushka":

    Експерта се казва Васил Филипов, а това е част от интервюто:
    “За непосветените трябва да е ясно, че поради дълбочината на Черно море в Източната му част е неудачно решението да се спуска газ на дълбочина 2200 метра при температура на водата 3 градуса. И след това да се изтласква на 1000 км. За това трябва да се създава налягане от 350 атмосфери, което не е постигнато никъде по света. Най-голямото налягане, което Русия е постигнала на Син поток е 154 атмосфери. Тоест има си икономическа логика.За Турски поток, който толкова го предлагат и рекламират, трябва да се каже, че тръбите за него, до миналата година, бяха обявени за скрап. И понеже никой не ги купи, те решиха да ги погребат в Черно море и да правят Турски поток. Дали ще тръгне или ще си остане този скрап на дъното на Черно море, времето ще покаже. Аз не съм много убеден, че ще има Турски поток, тъй като няма от него потребност.”
    Чакам с нетърпение пускането на газопровода, и дали “експертът” ще си скъса публично дипломата!

    Коментиран от #20, #26

  • 19 гост

    5 3 Отговор

    До коментар #16 от "Реалист":

    Друго трасе просто вече НЯМА !!! Тая беше преди 6-7 години , но оттогава много вода изтече !! Италианците откриха огромни находища в Египет и Кипър , съдружници са с Израел в техните и съвсем прясно със белгийци и испанци купиха гръцкия оператор , барабар с тръбите и права за сондиране в Егейско море , където се очакват следващите големи находища !!! И вече се смятат за бъдещ голям ИЗНОСИТЕЛ за ЕС , а не получател , така че руски газ е последното което им трябва , даже са на път да откажат и азерския , който при това положение ще мине изцяло през България за Украйна и Полша !! Така че "турския паток" вече си е български , ама дано някой евтин продажник пак не сключи някой договор ала Р.Овч. !!!

    Коментиран от #25, #34

  • 20 На Зевса кукумявката

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "ЗЕВС":

    Начи викаш, че онея от Газпром, щот нямали кво да праят с тръбите, ги фърлят у морето.. браво бе!.. ти направо уби коня на оня с лопатата!.. браво! Засега водиш в класацията "тъпизъм на годината"!..

    Коментиран от #21

  • 21 ЗЕВС

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "На Зевса кукумявката":

    Прочети внимателно, какво е написано.

    Коментиран от #24

  • 22 Миналата седмица

    1 2 Отговор
    Газпром продаде и напусна Турция.

    Коментиран от #27

  • 23 922

    3 3 Отговор
    Който иска руски газ от Турция, иска да внесе война в страната.
  • 24 На Зевса кукумявката

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ЗЕВС":

    А ти, преди, по време и след четене на глупостите за "марЯла", се напъни малко да помислиш неутрално, без предразсъдъци и условности.. и след това цитирай, това което ти наливат в главата!...
  • 25 Реалист

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Сещаш ли се за оня "перезидент" с "големия шлем" параванов - е, сега имаме аватар номер 2 на решетников за президент. Пингвина, Курни и особено меди доган са винаги готови за комисионни. Тоя път обаче ще се излиза на улицата...
  • 26 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "ЗЕВС":

    Има някой за късане , ама не на диплома , а на задни части , а на Филипов даже да му лъснеш обувките не ставаш !!! Я кажи "експерте" като е толкова "добре" Синия ти поток , що им трябва на руснаците да го дублират с "турски" за милиарди , като само първия щеше "да задоволи ВСИЧКИ нужди" на Турция ??? И ВЪПРЕКИ "синия" поток , все още две трети от газа за Турция си върви по старата тръба през къде ?? През Украйна и България естествено !! И знаеш ли какво , и с "турския паток" ще е същото !!! Демек с двата горе долу ще стигнат това , дето трябваше да мине САМО по "синия" !!! А случайно ако не знаеш , България има договор до 2030 г !!! Пак повтарям , до 2030 г !!!!! И руснаците трябва да плащат за транзит 90% от капацитета на тръбата , пък ако искат хич газ да не пускат , хахахха !!!! И с "българския" поток ще е същото , плямпат за 15 млд кубика , ама ако докарат повече от 5 , ела се обади !!!! Щото ВСИЧКИ държави в централна Европа категорично казаха , че си искат газа през Украйна и Газпром не може да каже гък , щото и без това го грози глоба за милиарди !! Та колко работи още не знаеш бедна ти е фантазията и по-полека с късането !!!

    Коментиран от #30

  • 27 До "миналата седмица"

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Миналата седмица":

    Пак информация, поета от матрЯла! Прав си, ама нещата са не съвсем така, по-точно, съвсем не така! Става въпрос за компанията "Босфорус газ", която беше съвместно предприятие между Газпром и няколко турски фирми. Това е фирма за продажба на газ в страната. Освен това, Босфорус газ получи лиценз за внос на газ и %6 от обема на газта от Турски поток. И това, за което говориш, миналата седмица турците платиха на Газпром и изкупиха всички акции на Босфорус газ! Това стана! Газпром си остава големият играч, като продавач на суровината, а в самата Турция се появи още един продавач на едро, освен държавната компания Боташ! Така, че с повърхностни познания по даден въпрос, можеш да разказваш на аверите си у кръчмата приказки от хиляда и една нощ и то в случай, че няма, някой, който да знае истината..

    Коментиран от #28

  • 28 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "До "миналата седмица"":

    Аууу , големия играч , ти да видиш !!! И що така тоя "големия" допусна вече да има поне двама други "големи" конкурента , Азербайджан и Иран ?? И трети още по-голям чука на вратата , Туркменистан !! За двата терминала за втечнен газ на Турция да не говорим , а пък още повече за турските сондажи в Средиземно море , дето вече почнаха !!

    Коментиран от #32

  • 29 Пламен

    2 3 Отговор
    Абе няма къде да ходят! Пак тук ще дойдат!!! Решиха отново да се изтъргуват, ама са много гладни и им трябват пари!!!
  • 30 До гостенина

    2 1 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Момче, нямаш ли си елементарни понятия за мащаби? Синият поток е недостатъчен като капацитет, за държава като Турция с 81 милиона население и развиваща се икономика! Преди в Анкара например, който се намира в една котловина, като Софийското поле, заобиколено с хълмове, просто не се дишаше през зимата от пушека на комините!!.. Сега, 6 милионен град, дори и в гетата се отопляват с газ! И сега се диша там, без и следа от миризма на пушек от твърдо гориво! И това е само Анкара! И само домакинствата.. а индустрията.. включително и Тецовете на газ.. Син поток е проект на Газпром и италианската Ени на небезизвестния Берлускони.. от продажбата на газта печелят те, но и турската Боташ, която продава в страната си плюс данъци и акцизи, и не на последно място обикновеният гражданин, който получава енергия на добра цена и по-чист въздух в крайна сметка! И ето защо там са благодарни на държавата си, която е направила инвестициите в инфраструктурата и нещата там работят! За разлика от нас..
  • 31 956

    3 3 Отговор
    Русия експлоатира Турция по три причини. Първо за да продава на Турция газ, почти монополно. На второ място, за да изпрати газ чрез нея в Европа, защото спира маршрута от Украйна. И трето, за да причини трудности в Кипър-Израел-Египет, да забави или спре, продажбата на газ от тях в Европа. По същите причини има нужда от България, Македония, Сърбия. Турция иска да открадне кипърския газ за себе си и иска да контролира всички видове транспорт, включително на Египет и Израел.

    Коментиран от #33, #36

  • 32 Пак до гостенина

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Да, драги ми гостенино! Газпром е голям играч за Турция, така, както и азербайджанският Сокар, иранският Ширкати Миллие Газ, катарските Катар Газ и Рас Газ и кандидатите на опашката са още казахстанският КазМунайгаз, който между другото си купи Ромпетрол барабар с всички подразделения, включително и в България, и националната туркменска газова компания!... А ти ако беше ръководител на държава като Турция, щеше ли да се съгласиш да зависиш от един източник на енергия? Не вярвам!.. ето и комшиите си знаят работата..
  • 33 bye bye турция

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "956":

    Така, рано или късно, Русия и Турция ще се сблъскат. Ако Турция не се нуждае от руския газ, защото е откраднала кипърския, позволява египетският и израелският газ да минават през Турция за Европа и контролира потока на руския газ за Европа, това са причини за руско-турска война. И след това резултатът ще бъде Хавай 5-0.
  • 34 Санчо

    0 3 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Султана изгони американса сонда,после италианска. Затова основно се срина лирата.
    Вьзела на интереси може да се реши само с по-големият меч(като Александьр). Ситуацията не подлежи на анализиране.

    Коментиран от #38

  • 35 Клинт Истууд

    1 1 Отговор
    Къде е Borislav Popov сега? Липсват ми коментарите му!

    Коментиран от #37

  • 36 До цифрата

    2 3 Отговор

    До коментар #31 от "956":

    Цитирам те: "Русия експлоатира Турция.."
    Отговарям ти: "абе драги ми цифро, нека се експлоатират бе, купувачът съгласен, продавача съгласен, сеирджиите ли ще решават кво да се случва???!!!... Я си сипи още една ракийка и не си тормози нервите за неща, които не разбираш дори и като сеирджия..."
  • 37 До истууд-източното дърво

    0 2 Отговор

    До коментар #35 от "Клинт Истууд":

    Borislav Popov не е на кеф да пада на нивото ти..
  • 38 До Санчо

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Санчо":

    Аз ако бях на мястото на Дон Кихот, щях да те изритам и от горкото магаре, което си яхнал.. простодушие робско, тръгнало да се хвали с чужд меч... Ей, неразумний юроде!...
  • 39 Барчо

    2 1 Отговор
    Пак ще лапаме дедовия. Нищо няма да минава през нас. Ние сме само кенеф и нищо друго, благодарение на обичаните ни държавници.
  • 40 До Барчо

    0 0 Отговор
    Не, Барчо, има вероятност да си изиграем правилно картите и да вземем малко пример от комшиите, които си изиграват правилно картите! Ако "любимите ни ръководещи" се съгласят само на комисионни от местните ни газоразпределителни компании.. и комисионните им да не бият много тежко по джоба на крайните потребители!..
  • 41 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    тия не се отказват от партенката наречена турски поток.сега го редуцираха четири пъти ,но продължават.от 60 млрд.куб .слезнаха на 15,но не се отказват да обясняват как едва ли не им се молим за тая тръба.нека да я изградят щом им е зор ,но да не ни ангажират нито с обеми нито с инфраструктура.газ на българската граница е ок.трябва ли ни някога нека има.

    Коментиран от #42

  • 42 До Стоенчо

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "стоян георгиев":

    Стоенеее, Стоенеее... То не беше президента ни в Сочи , то не беше премиера ни в Москва да казва, големият брат да на извинява... а насреща чуха, абе защо аз да плащам... Направо си е анекдот на високо равнище.. па ти си тръгнало да говориш за ангажименти... за тъпизъм на годината се доближаваш до първата десетка..

    Коментиран от #43

  • 43 стоян георгиев

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "До Стоенчо":

    извиняват се сериозно със санкции.или тва си го пропуснал????на вас комунистите все някои трябва да ви се извинява!!!!за какво да се извиняваме бе другарю?кажи барем да знам за какво да ви се извиняваме?

    Коментиран от #44, #49

  • 44 Абе Стоене

    3 1 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    Я не си сипвай повече, че почна да ръсиш глупости! Аз ти напомням за фактите, които се случиха в в близкото минало! А ти тръгна да ме питаш що да ми се извиняваш!.. Лягай при жената и не ги мисли тия работи! ..

    Коментиран от #45

  • 45 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Абе Стоене":

    аз пък ти пиша че за нищо не сме се извинявали.щото е нямало за какво.напротив в моомента българия е солидарна със санкциите към русия наложени от европеиския съюз.
  • 46 Пак до Стенчо

    3 1 Отговор
    Аз пък ти казвам да потърсиш чичо ти гугъл и да видиш видеото от пресконференцията на нашият премиер и техният президент, на срещата в Москва преди няколко месеца!.. и още нещо! Да не си посмял повече да пишеш думата България с малка буква, защото ще те ошамаря преди баща ти!!!...

    Коментиран от #47

  • 47 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Пак до Стенчо":

    сега пък ще ме шамариш след като не си легнах при жената ...трудна работа да ме ошамариш ,но както ти писах българия не се е извинявала за нищо щото е нямало за какво да се извинява.борисов в свои селски стил се подмазваше на путин ,но тия работи тои ги прави на всички.тва обаче негово подмазване е лицемерно както всички знаем и не е свързано с някакво официално извинение.за сметка на това българия официално е част от санкциите срещу русия и гласува за всяко тяхно продължаване,което се прави на шест месеца.що се отнася до главните букви,аз не ползвам такива,тва обаче не ме прави по-малко патриот от тия като теб дето пишат българия с главна,а всячески се опитват да я принизят спрямо русия!
  • 48 Ох бе Стоене!

    2 0 Отговор
    Няма да те шамаря, защото не си легнал при жената! Ама внимавай, продължаваш да ме дразниш не с манталитета си, а с това, че продължаваш да пишеш България с малка буква! Не съм нито русофил, нито русофоб! А за моят патриотизъм, нямаш нито капацитета, нито манталитета, нито визията за да правиш каквото и да било умозаключение.. а що се отнася до твоето мислене, то засяга само теб, но все пак, България се пише с главна буква и това е аксиома, а не теорема! Дали ще го разбереш, си е твоя работа, но това не променя истината!..

    Коментиран от #50

  • 49 падналия ангел

    5 0 Отговор

    До коментар #43 от "стоян георгиев":

    “Към България бе проявено по-особено отношение. Ние сме най-дисциплинираната държава в ЕС и НАТО и ни заобиколиха всички потоци. Газопроводите минаха през натовските Турция и Гърция, а ние останахме без нищо, отказахме ги. Заради това
    благодаря на г-н
    Путин, че не ми
    държи карез. Но
    по-големият
    прощава”,
    каза Борисов. Руският президент пък му отговори, че се страхува от определения голям и малък, защото по-големият обикновено плащал." От туй ми се мене, че някой друг се е извинявам! Същевременно руснаците опростиха 800 млн. евро неустойка по Южен поток! Това са фактите!

    Коментиран от #51

  • 50 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #48 от "Ох бе Стоене!":

    няма как да внимавам спрямо такива като теб другарю,дето не сте путиноиди ама случанио защитавате само тази позиция и да ти кажа за да шамариш някои трябва да имаш опит в шамаренето ,а не в празните приказки за него.та се вижда къв си патриот ,щом за теб дали пиша българия с главна буква е основното ,а не кво пиша за самата българия.ти като я пишеш с главна ,но я понижаваш спрямо русия си за бои.
  • 51 стоян георгиев

    0 2 Отговор

    До коментар #49 от "падналия ангел":

    фактите са че русия реши да не прави южен поток и за това като наи-лесно обвини българия в неговия съботаж.трябва да си голям лаик за да смяташ че българия би имала куража да прецака международен проект като южния поток на своя глава,въпреки че самия проект бе финансово неизгоден за българия,което бе доказано безспорно дори от правителството на орешарски.и никви проекти не ни заобикалят напротив в последните две ,три години активно се работи към интерколерни връзки между българия и гърция и българия и турция ,които реално деференцират българските възможности за доставки на газ.въпросните връзки се правят с много малки инвестиции ,но с голям ефект.що се отнася до брътвежите на борисов те не са никакво извинение ,а по-скоро селско фамилиярничене,тои нарича натаняхо бени или с меркел фамилярничи като обяснява как решавали важни въпроси с ангела.пробва и с путин ,но не му се получи.извинението другарю е с декларация и признаване на вина .прави се официално и обикновенно се ратифицира и от парламента,но тия факти ти ги пропускаш удобно ,щото за теб е основно важно как се пише българия ,другото е без значение нали?а и не си фен на русия ,ти си български патриот с висок морал!!!!смях!

    Коментиран от #52

  • 52 Хи их хи

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "стоян георгиев":

    Ако си искал да кажеш, че саботажа е станал в събота с една дума-сЪботаж, получило ти се е!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания