Факти.БГ

Отвлякоха най-младия милиардер в Африка

Богаташът е бил похитен, докато отива на фитнес

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock

Денис Джамбазов

Най-младият африкански милиардер беше отвлечен от град Дар ес Салаам в Танзания, предадоха световните агенции. Мохамед Девджи е бил похитен от въоръжен извършител, докато е отивал към фитнес залата на местен хотел.

Според списание „Форбс“ 43-годишният богаташ има състояние, което се оценява на $1.5 милиарда. Това го нарежда на 17-о място сред най-богатите хора в Африка, както и най-младият такъв. Полицията води разследване по случая.

Службите в Танзания са арестували трима души, за които предполагат, че имат връзка с отвличането. Мохамед Девджи, освен крупен бизнесмен, е бил и депутат в местния парламент от групата на управляващата партия. Той е бил в политиката в продължение на десет години, от 2005 до 2015 година. Не е ясен мотивът за отвличането.

Мохамед Девджи е спонсор и на един от най-големите футболни отбори в Танзания – Симба. Би Би Си съобщи, че двама от задържаните за отвличането са чужденци. Компанията на богаташа MeTL е една от големите фирми в региона, занимаващи се с текстил, производство на напитки и хранителни масла. Тя оперира в няколко африкански държави.

Танзания (Обединена Република)