Last news in Fakti

12 Октомври, 2018 15:50 2 155 10

Ражданията секцио са се превърнали в „епидемия“

  • секцио-
  • епидемия-
  • раждания-
  • деца-
  • жени-
  • сечение-
  • медицина

Расте броят на жените, които раждат чрез цезарово сечение

Ражданията секцио са се превърнали в „епидемия“ - 1
Снимка: Shutterstock

Прибягването до цезарово сечение (секцио) в света почти се е удвоило за последните две десетилетия и е достигнало "епидемични" размери в някои държави, предупреждават лекари и подчертават за огромна пропаст в родилната грижа между богатите и бедните майки, информира АФП.

Лекарите подчертават, че милиони жени всяка година вероятно са поставяни, както и техните бебета, пред ненужен риск, подлагайки се на цезарово сечение. Данни от 2015 г. показват, че лекарите са извършили секцио 29,7 милиона пъти по света - 21% от всички раждания. За сравнение през 2000 г. са регистрирани 16 милиона пъти или 12% от всички раждания, разкрива научно изследване, публикувано в журнала The Lancet. Установено е, че операцията - жизненоважна хирургическа процедура, когато настъпят усложнения по време на раждане - е била необходима само при 10-15% от случаите.

Но учените са открили, че има сериозни разлики в различните държави, което често е свързано с икономическия статут: в най-малко 15 държави повече от 40% от ражданията са извършени с прибягване до секцио, съобщи News.bg. В Бразилия, Египет и Турция повече от половината от всички раждания са станали чрез секцио.

Авторите подчертават, че докато процедурата се използва прекомерно при родилки със среден и висок доход, жените в долните прослойки нямат необходимия достъп до животоспасяващата процедура. В изследването се предупреждава, че много млади лекари се превръщат в "експерти" по секцио, а в същото време губят увереност във възможностите си да асистират при естествено раждане. В САЩ повече от една четвърт от всички раждания са извършени чрез секцио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубенов

    17 2 Отговор
    Не разсте броя на жените които раждат секцио, а лакомията на лекарите които ги плашат в последния момент, че има усложнения. Все пак разликата е между 400 и 600лв в повече!!!!!
  • 2 deadman1488

    8 3 Отговор
    е нали искат им режат корема затва е по лесно да не им се увреди пиздето за извесно време за тва е тая мания
  • 3 Пища Хуфангел

    9 4 Отговор
    И после стават торбести отпред! Един мускул срежеш ли го пиши го бегал!
  • 4 qqqqqq

    6 5 Отговор
    Една от причините е секса. След всяко естествено раждане жените стават по широки и удоволствието се губи. Все пак мъжете искат да правят секс, не да бият камбана. А и много от жените ги е страх да дадът бонуса.

    Коментиран от #5

  • 5 Курягър

    8 3 Отговор

    До коментар #4 от "qqqqqq":

    Кой си има инструмент тия работи не го притесняват, ти ходи със Шублера и си търси!

    Коментиран от #8

  • 6 гост

    3 7 Отговор
    Ако сте минавали през тези неща и сте съпровождали родилка няма да говорите толкова против секциото и избора на жените да раждат по този начин. Това е най-щадящ вариант за тях и най-вече за бебето, намаляват се много рисковете от увреждане на плода.
  • 7 Пища Хуфангел

    6 1 Отговор
    Дебелите жени раждат със секцио, защото не могат да напъват! а най- лошото от цялата работа е че си насрочват и дати и променят съдбата на човека!!! Природата си знае работата обаче хората почнаха много да и се бъркат!!!
  • 8 qqqqqq

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Курягър":

    Такива като теб с 20 куб. парафин ги знаем. Като нямаш пари за Титан гел.
  • 9 Kcaniba

    2 0 Отговор
    Всичко е за пари
  • 10 един

    0 0 Отговор
    У нас, да, така е. Пък и повечето жени считат, че могат да си спестят болките при раждането. Не сме се прославили с успехи и добро отношение в нито един клон на медицината. При всички опити за промяна на здравната система водещо правило е интересите на лекарите да бъдат защитавани до дупка. Пациентите - в зависимост от социалното положение, близки лекари, някакви привилегии на тази основа и така нататък. Колкото до оперативните раждания, в Щатите и цивилизацията това се прилага само в краен случай. Не зная по какъв начин им е внушено, но жените изпадат в ужас, ако им кажат, че ще се наложи операция. Така че твърденията на авторката просто не са верни. Оперативното раждане е присъщо на нашата практика и то точно поради ниската ни култура и ламтежите на лекарите за големи заплащания. Да не говорим, че се планира по-рано от необходимите 9 месеца с цел запазване на фигурата на жената, което понякога води до смърт на новороденото поради недоразвити органи и невъзможност нашата медицина да се справи с това.