Last news in Fakti

27 Октомври, 2018 14:18 2 182 3

Сепаратист номер 1 продължава войната

  • испания-
  • каталуния-
  • карлес пучдемон-
  • манреса-
  • ким тора-
  • мариано рахой

Карлес Пучдемон създава нова партия с цел да постигне мечтата си за независима Каталуния

Сепаратист номер 1 продължава войната - 1
Снимки: БТА/АР

Преди една година Карлес Пучдемон заплаши да наруши единството на Испания, обявявайки независимост на автономната област Каталуния. Сега бившият регионален премиер ще се опита да обедини всички сепаратисти, за да постигне мечтата си за независимост, информира AFP.

Мнозина от неговите някогашни съюзници, някои от които са в затвора, не са склонни да влязат в новата му партия "Крида" ("Призив"), чийто учредителен конгрес ще се проведен в Манреса, на 60 километра северно от Барселона.

Няма нищо случайно нито в датата, нито в мястото. Манреса се намира на едва 6 километра от затвора Ледонерс, където сепаратистки лидери очакват да бъдат съдени заради бунта си. А датата 27 октомври е точно една година, след като каталунският премиер обяви независима република Каталуния. В отговор на неговите действия централното правителство, тогава начело с консерватора Мариано Рахой, отмени автономията на този богат регион със 7,5 милиона жители и уволни правителството на Пучдемон.

И докато последователите на Карлес Пучдемон ще слушат речта му на голям екран, най-радикално настроените сепаратисти от Комитетите за защита на републиката насрочиха демонстрации в Барселона пред централата на регионалното правителство, ръководено от поддръжника на линията на Пучдемон - Ким Тора, за да го упрекнат, че е прекалено предпазлив.

Сепаратист номер 1 продължава войната

Новата партия, която Пучдемон иска да учреди и която е подкрепяна от Тора, вече има 50 000 симпатизанти, според инициаторите й. Тя цели да събере привържениците на идеята за независимост, които сега са разделени в три парламентарни групи.

Пучдемон в момента живее в изгнание в Белгия заради издадената от Мадрид заповед за арест по обвинения в бунт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Реалата

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "ПИКЕ":

    Кой е Пике!? :)
  • 3 Borislav Popov

    10 0 Отговор
    Сепаратист и соросоид № 1 е този Пучидемон !
Новини по държави: