29 Октомври, 2018 10:46 3 423 19

Американската армия успокоява Европа

  • ракети-
  • сащ-
  • европа-
  • армия-
  • джим матис-
  • нато

Матис се срещна с премиера на Чехия Андрей Бабиш

Американската армия успокоява Европа - 1
Снимка: БТА/ AP

Министърът на отбраната на САЩ Джим Матис каза, че страната му води консултации с европейски съюзници по договор за контрол на въоръженията, тъй както членовете на НАТО настоятелно призовават Вашингтон не да излиза от споразумението, а да накара Русия да го спазва, предаде Ройтерс.

Президентът Доналд Тръмп заяви на 20 октомври, че Съединените щати планират да излязат от Договора за ликвидиране на ядрените оръжия със среден и малък обсег, който Михаил Горбачов, последният съветски лидер, и Роналд Рейгън подписаха през 1987 година в американската столица Вашингтон.

САЩ се мотивираха с това, че Русия нарушавала договора – нещо, което Кремъл отрича и обвинява Вашингтон, че той е нарушил пакта. "Ние сме в консултации с нашите европейски колеги. Разговарях по темата предишния ден с германския министър на отбраната и както вече казах, консултациите продължават", допълни Матис пред журналисти в Прага.

Матис се срещна с премиера на Чехия Андрей Бабиш, който предупреди, че евентуално спиране на действието на договора може да означава връщане към времето на Студената война. "Със сигурност това е лоша новина, ние съжаляваме за това", каза Бабиш. "Американско-руските отношения не са идеални, връщаме се към времето на Студената война", допълни чешкият премиер. "Трябва да общуваме с Русия", подчерта ръководителят на чешкото правителство.

Малко по-рано Матис каза, че министрите от НАТО ще се срещнат в Брюксел през декември и тогава той ще придобие представа за общата позиция. Американският министър на отбраната присъства на най-големия парад в чешката история по случай 100-годишнината от създаването на бивша Чехословакия. В него участваха 2151 войници и 236 военни машини, съобщи ТАСС. Чехословакия е създадена на 28 октомври 1918 година и става независима държава след поражението на Австро-Унгария през Първата световна война. Единната държава на чехите и словаците (с изключение на периода на Втората световна война) съществува до 1993 година, а след това по взаимно съгласие двете страни се разделят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    24 2 Отговор
    Страшно успокоение - пращаме ви войници да ви пазят от Русия, а пък вие си плащате за услугата.
  • 2 Словашкиии Чуваш

    16 2 Отговор
    Важно е да не си седят в САЩ амерските военни ами да харчат зелено от бюджета!
  • 3 Перър

    17 1 Отговор
    Най ще съм спокоен ако и американци и руснаци стоят далече от нашата граница
  • 4 Усмивката

    5 15 Отговор
    Най ще съм спокоен ако руснаците изтеглят своите шпиони от държавата ни ,щото след това американските нема да има кво да правят тука.

    Коментиран от #7, #14

  • 5 Kcaniba

    10 0 Отговор
    Окупацията е спокойна
  • 6 Borislav Popov

    14 1 Отговор
    На европейците взе да им пари под краката . Усетиха че те ще са театъра на военните действия и никой няма да ги пита !
  • 7 Borislav Popov

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Усмивката":

    Нещо теория на конспирацията те тресе ? Май забравяш за аферата с турските шпиони и как после всичко се потули . Ама нали сте техни хора си траете .

    Коментиран от #9

  • 8 Националист

    6 1 Отговор
    Оххх успокоих се, слава богу!
  • 9 Усмивката

    1 8 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    Разполагам с неопровержими доказателства .И на само .Между другото ти подкана ли чакаш за да напуснеш......

    Коментиран от #10

  • 10 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Усмивката":

    С какви неоспорими доказателства разполагаш и за какво ? Нещо май ти е крива усмивката днес ? Да не си хванал хемороиди ?

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Усмивката

    2 7 Отговор

    До коментар #10 от "Borislav Popov":

    Че Русия не е изтеглила шпионите си от България

    Коментиран от #12

  • 12 Borislav Popov

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "Усмивката":

    Дай нещо черно на бяло . Иначе за турските шпиони имаше информация в българската преса. За тия от обора няма нужда да говорим.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пешо

    12 1 Отговор

    До коментар #4 от "Усмивката":

    Как така американците да няма какво повече да правят тук - има, ще ни до съсипят държавата.
  • 15 Borislav Popov

    6 1 Отговор

    До коментар #13 от "Edin eb...x i toi ymria":

    Като научиш Български - тогава давай оценки.
  • 16 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Бе тези що нее си мерят пишките през Беринговия проток?По пазрна логика...по-евтино ще излезе,и няма 400 милиона да треперят и да дават постоянно софра на говеда.
  • 17 ХанкоБрат

    5 1 Отговор
    Айде да не не успокоявате! Нещем никаква чужда армия на наша територия, нито турската да ни пази!
  • 18 Барчо

    5 0 Отговор
    Не мога да разбера европейските държави какви точно членове са на НАТО!!! Има ли глас изобщо там или са някакви марионетки. Всички членки на НАТО казват, че не трябва да се излиза от договора, който така или иначе е в полза на натото и все пак кравария ще излезе от договора. Ми като иска да излиза, да излиза. Да си се надпреварва сама и да си се въоръжава сама срещу измисления враг. Тук ракети не ни трябват от този сорт. Да си ги слагат там у техните щати.
  • 19 боцмана

    3 0 Отговор
    Те ли ще ни пазят или ние тях? Защо не мога да си спомня тези "супер войници" да са спечелили някаква война , голямата работа , поиграят си на войници и като им подпалят задника опашката между краката и на бегом у дома. Най голяма полза от тях ще имат проститутките.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания