30 Октомври, 2018 08:14 6 146 28

Мигрантският керван продължава уверено към САЩ (СНИМКИ)

  • мексико-
  • гватемала-
  • мигранти-
  • сащ-
  • граница

Втора група от централноамериканци влезе в Мексико от Гватемала

Мигрантският керван продължава уверено към САЩ (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Стотици централноамерикански мигранти, следващи по стъпките многохилядния керван, който вече е на мексиканска територия, напредва към границата със САЩ. Тълпата влезе през изминалата нощ в Мексико от Гватемала, като прекоси река Сучиате, предаде АР.

Докато хората се бореха с буйните води, полицейски хеликоптер кръжеше ниско над тях, очевидно опитвайки се с въздушната вълна от роторите да ги обезкуражи и да ги накара да се откажат. Според гватемалски телевизионен канал поне един мигрант се е удавил. На мексиканския бряг мигрантите бяха заобиколени и ескортирани от униформени полицаи.

Мигрантският керван продължава уверено към САЩ (СНИМКИ)

При преминаването на първата група в неделя вечер на моста над реката избухна насилие, при което мигрантите хвърляха камъни и други предмети по полицаите. Един мигрант почина от рана в главата, макар че причината не е установена.

Втората група, много по-малка от първата, която щурмува граничния мост в неделя, късно вчера се добра до мексиканския граничен град Сиудад Идалго, откъдето възнамерява да продължи похода си.

В същото време в Южно Мексико основният керван продължи да напредва към САЩ, докато Пентагонът обяви, че ще изпрати 5200 войници на действителна служба на границата. Там вече са разположени повече от 2000 военни от Националната гвардия. Сега керванът наброява около 4000 души, но броят им постепенно се топи. По-рано тази година само около 200 души от керван от 1000 мигранти стигнаха до границата между Тихуана и Сан Диего.

Мигрантският керван продължава уверено към САЩ (СНИМКИ)

Мигрантският керван продължава уверено към САЩ (СНИМКИ)

Вчера потокът от хора се точеше по шосето от град Тапанатепек към град Нилтепек, на около 50 км на северозапад. Патрулни коли на федералната мексиканска полиция бавно караха покрай тях. Стотина мигранти, наредени на опашка на паркинга пред бензиностанция, чакаха някой камион да ги вземе на стоп.

Кметът на градчето Санатепек заяви, че местните жители са организирали автобус и няколко камиона, които да возят жените и децата. На сборен пункт край града някои мигранти се събираха, за да молят за помощ да се върнат в Хондурас, откъдето са повечето от хората в кервана. Изтощени от многодневното ходене и обезкуражени от оставащия дълъг път и лошото поведение на някои от спътниците им, мнозина отпадат от кервана, който в началото наброяваше над 7000 човека.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ами сега

    67 11 Отговор
    Хм, интересно какво ще стане, да видим говедарите дали ще стрелят по тях като решат да влязат в страната. А нали се пишат големи човеколюбци и демократи!

    Коментиран от #6, #9, #22

  • 2 хамериканеца

    46 13 Отговор
    в сащ не искат повече латиноси щото са католици.В сащ приемат само турци със зелена карта , като зетя на Стоичков
  • 3 Фронтекс

    50 1 Отговор
    Интересно как така при положение, че е ясна позицията на държавата към която се е устремил керванът, при това че са взети и спрциални мерки за охрана, пак цари убеждението, че държавните граници са нещо, което може да бъде пресичано без съгласието на съответните държави. И тази позиция се защитава от тези които са уж за правова държава.
  • 4 Рене

    31 56 Отговор
    Защо към САЩ? Да отидат в русия. Там е пуркиновия рай. Всички мурзилки им потичат водите, като чуят русия. 😟

    Коментиран от #7

  • 5 гост

    40 7 Отговор
    Призовавам всички от Гватемала, Мексико и прочие да щурмуват границите . Заповядайте в кравария тук ще сте добре , има безплатна храна , помощи ,ще си лежите по цял ден и живот ще си живеете.
  • 6 един

    41 3 Отговор

    До коментар #1 от "ами сега":

    Ще стрелят и още как. Това да не ти е Европа и Меркел. Тръмп не ги е канил.Ще гръмнат няколко,другите сами ще се откажат.Така защищават американците от насилие и терор.

    Коментиран от #8

  • 7 IQ ZERO💡

    18 2 Отговор

    До коментар #4 от "Рене":

    Те за там са тръгнали,ама пътя минава през САЩ , Канада, Аляска после Чукотка и готово.
  • 8 ами сега

    27 7 Отговор

    До коментар #6 от "един":

    Да, но Европа и в частност Германия "покани" бежанците под краварски натиск........да не мислите че баба ви Меркел го е решила сама това........на нея отдавна й дърпат конците от Вашингтон, всеки знае че америте се разпореждат в западна, а отдавна вече и в централна и източна Европа. Значи на нас може да ни пращат безразборно някви орки, ама те в кочината не щат да приемат ей така!!!!!
  • 9 отпор

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "ами сега":

    На практика това е нашествие ! Позицията на сащ е ясна, границата също, който нахълта се счита за враг и толкоз ! А хората от цял свят вкл. и българи, които с години чакат да получат зелена карта за да отидат там да живеят, работят и плащат данъци, как да се чувстват !?!? Европа направи таьи грешка пускайки милиони примати да паразитират, изнасилват, крадат и убиват и какво постигна ? Развя някакви "ценности" и какво получи потупване порамото от организациите за защита на животните и Сорос ??!

    Коментиран от #13

  • 10 El comandante

    13 12 Отговор
    И преди и сега фащ е кочинаааа!!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Марадона

    1 11 Отговор

    До коментар #9 от "отпор":

    на леля Меркел и тряаше евтина работна ръка и си ги покани, дойдоха 1 милион и ще си оправи положението. А иначе по въпроса с престъпността на мигрантите съм убеден, че е в пъти по-малка от на останалите живеещи в Европа. Всяко тяхно прегрешение е в медиите по цял свят, ама като гледам им се случва по веднъж на няколко месеца, а местното туземно население се представя в пъти по-убедително...

    Коментиран от #20

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Браво!!!

    13 6 Отговор
    Влизайте в САЩ и унищожете тази страни с глаждански войни и епидемии!!! Империята на Злото трябва да бъде възможно най-бързо заличена!!!
  • 16 Хасан

    17 4 Отговор
    Американските мултинационални компании експлоатират Латинска Америка,ограбват им природните богатсва ,крадат им насъщния и бъдещето им и бежанците просто отиват подир заграбеното си богатсво

    Коментиран от #18

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Kohl

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хасан":

    Тогава да се настанят в офисите на мултинационалните фирми а не където си искат
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 отпор

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "Марадона":

    Меркел никакво положение не оправи и затова си отива от политиката ! Нейните "инженери" и "лекари" се оказаха най-обикновени паразити, които изсмукват социалната им система ! За сметка на това оък се подсилиха откъм кадри в наркотрафика, търговията, иьнасилванията и пр. Германистан цъфна и върза, чудно си "оправи положението" !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 ЪРП

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "ами сега":

    "ЧОВЕКОЛЮБИВИТЕ" "ХУМАНИСТИ"-ГОВЕДАРИ ЩЕ ГИ РАЗСТРЕЛЯТ НА ГРАНИЦАТА, ТОЧНО КАКТО НАЦИСТИТЕ СА РАЗСТРЕЛВАЛИ ЕВРЕИ БЕЗ ДА ИМ МИГНЕ ОКОТО!!!!!!
    МЕКАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА ........

    Коментиран от #23

  • 23 МЕРКЕЛ ГО ДОКАЗА

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "ЪРП":

    Така трябва,така е редно!!!!!!
  • 24 M. A. G. A.

    3 0 Отговор
    Нямат друг избор американците, ще направят всичко възможно да ги спрат. Ако ги пуснат след тях ще тръгнат милиони други латиноси.
  • 25 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Оборът си е привлекателно място...Има крави,мляко ,пък и фуража могат да похапнат....ИМа достатъчно и да не се стискат а да погледнат Европа на Меркел....След като и ,,препоръчаха отвореност,,, да направят същото.
  • 26 Хихи

    1 4 Отговор
    Абе защо всички са се втурнали към САЩ , ЕВРОПА ? Никой не иска в ушанкия ??? Само нашите предатели щракат на компа за копейки и постоянно говорят какъв рай е в Ушанкия. Рай,рай а никой не иска да ходи там,даже платените рубладжии!:-):-):-):-):-):-):-):-)

    Коментиран от #28

  • 27 МАТРОСОФФФ

    2 0 Отговор
    Ха да ги видим сега и тях ? А нас лесноли ни беше тук.
    Квото повикало, таквоз се е обадило.
    Ай честитоооо хамерииии ,нек и на вазе четири или пет милиона туристи сега.
  • 28 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хихи":

    Те и в България не искат, па нали е в Европа.