30 Октомври, 2018 14:15 2 633 8

НАТО: Алиансът и Русия да се държат подобаващо

  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • русия-
  • учение-
  • трайдънт джънкчър

Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че ученията "Трайдънт джънкчър" не са провокация към Москва

НАТО: Алиансът и Русия да се държат подобаващо - 1
Снимки: БТА/АР

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази надежда алиансът и Русия "да се държат подобаващо", въпреки че и двете страни провеждат учения в един и същи район, предаде АР.

Столтенберг е в родната си Норвегия, където наблюдава ученията на НАТО "Трайдънт джънкчър". Генералният секретар на алианса подчерта, че "това не е ситуация от Студената война" и че ученията имат за цел превенция, а не провокация.

Руските власти бяха известени от НАТО за "Трайдънт джънкчър" и бяха поканени да ги наблюдават, но провеждането им в разположената близо до Русия Норвегия ядоса руснаците. Москва предупреди, че е в състояние да отговори на засилващата се военна активност на НАТО и заяви, че военноморският й флот ще извърши изпитания на ракети в международни води близо до района на провеждане на "Трайдънт джънкчър".

НАТО: Алиансът и Русия да се държат подобаващо

НАТО: Алиансът и Русия да се държат подобаващо

Йенс Столтенберг заяви също, че разполагането в Европа на нови руски ракети, способни да носят ядрени заряди, застрашава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

Американският президент Доналд Тръмп заяви на 20 октомври, че Вашингтон планира да се изтегли от подписания през 1987 г. договор заради нарушения от страна на Москва.

НАТО: Алиансът и Русия да се държат подобаващо

"Проблемът е разполагането на нови руски ракети. Няма американски ракети в Европа, но се създават все повече руски ракети, на които може да се поставят ядрени бойни глави, което застрашава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. По тази причина призоваваме Русия да гарантира, че спазва договора изцяло и по прозрачен начин", подчерта Столтенберг.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а нато

    3 15 Отговор
    А НАТО отговорило, че от изстреляните ракети половината сами ще си паднат, а останалите нямало да излетят... Всъщност няколко щели да бъдат пренасочени към москва
  • 2 Kcaniba

    20 3 Отговор
    Трайдънт Джендър пълнят памперси край руската граница

    Коментиран от #5

  • 3 гнида

    21 2 Отговор
    Ученията около Русия не са провокация , а са какво ? Вместо да слушате краварите си ловете треската - по-добре ще сте !

    Коментиран от #4

  • 4 Само питам

    3 20 Отговор

    До коментар #3 от "гнида":

    На 500 километра около руската кочина ли е?

    Коментиран от #6

  • 5 Бай Натю

    2 14 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    А руснаците вместо памперси използвали русофили. Те прекрасно вършели същата работа и им излизали без пари.

    Коментиран от #7

  • 6 Мммм

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Само питам":

    Ами като си неук и само питаш,да ти отговоря ,за един горещ конфликт това разстояние е прекалено малко.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Граф Монте Христо

    13 0 Отговор
    Така, така смачкайте тази Комуна ЕС!!! Стига с тоя нео-комунизъм наречен ЕС. Всички тарикати се набутаха там за заплати с по 6-7 нули отзад за да налагат безмислени и тъпи неокомунистически глупости. Само ядрените оръжия с руските ракети ще ви оправят неокомунистчета хитри. Аз съм мноого далече в Австралия и ми дреме на дедо.ия за ядрените ви проблеми:):)
Новини по държави: