31 Октомври, 2018 17:31 2 423 4

Британци бягат в Ирландия заради Брекзит

  • великобритания-
  • ирландия-
  • брекзит

Поданиците на кралицата, кандидатствали за ирландски паспорт, са почти два пъти повече след референдума

Британци бягат в Ирландия заради Брекзит - 1
Снимки: БТА/АР

Броят на британците кандидатстващи за ирландско гражданство се е увеличил почти двойно в сравнение с 2015 г. - годината преди референдума във Великобритания за излизането на страната от ЕС, предаде DPА.

През 2015 г. ирландско гражданство са поискали 46 229 британци, докато през 2017 г. те са били 80 752, а през първите шест месеца на 2018 г. - 44 962.

На състоялия се през юни 2016 г. референдум за членството в ЕС за напускане на политическия блок гласуваха 52 процента от британците. Оттогава Лондон се мъчи да се договори с ЕС за условията на развода. Мнозина политически лидери предупредиха, че кратките срокове затрудняват британските и останалите европейски граждани, както и компаниите, да правят планове.

Британците, чиито родители и прадеди са от Ирландия, която е член на ЕС, могат да кандидатстват за ирландски паспорт. Както Ирландия, така и Великобритания разрешават двойното гражданство.

Британци бягат в Ирландия заради Брекзит

Най-малко 10 процента от населението на Великобритания (без да се включва Северна Ирландия) имат право на ирландски паспорт, каза Ричмънд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    6 9 Отговор
    Великият Путин разби на пух и прах тъпият ЕС. Умните англичани излязоха от ЕС. А още ''по-умните'' англичани се опитват да влязат пак. Сещам се за ''най-умните'' - украинците и македонците:)

    Коментиран от #2

  • 2 Диди

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "onq s konq":

    ЯЯЯ??? да ти се неначуди човек:):) Взел си да поумняваш!!! Аз откога ти казвам че Путин не е глупав и знае какво прави, а че е велик няма спор:) А и че се разпада ЕС го виждам с просто око:) А и че украинците не са сред най-умните нации го забелязвам с другото просто око:)
  • 3 Онзи

    11 2 Отговор
    Ха ха ха. И кой ще остане при онзи Фараж дето ги излъга да напуснат ЕС, май само черните от африка и мюсюлманите от целия свят дето се натикаха там. Не и завиждам на кралицата какви поданици ще има. Ха ха ха.
  • 4 Брежнев

    0 10 Отговор
    Споко, Путкин няма да е вечен, като си отиде и света ще си отдъхне и всичко ще си дойде на мястото.
Новини по държави: