4 Ноември, 2018 21:03 3 188 8

Нова Каледония не иска независимост от Франция

  • нова каледония-
  • независимост-
  • франция

Гражданите на островите гласуваха на референдум

Нова Каледония не иска независимост от Франция - 1
Снимка: БТА/AP

Тихоокеанските острови Нова Каледония гласуваха на референдум, засягащ тяхната независимост и оставането им в пределите на Франция, съобщи France 24.

Островите са разположени на 18 000 километра от сушата. Жителите на Нова Каледония подкрепиха своето оставане в рамките на Франция.

Островите са източник на големи запаси от никел. Те са и стратегическа отвъдморска територия за Франция в Пасифика.

59.7% от избирателите са отхвърлили възможността за отделянето на островите като отделна държава. Имащите право на глас са около 175 000 души. Франция присъединява островите към територията си през 1853 г,

Те са известни с прекрасните си плажове. Очакват се данните от 100% преброени бюлетини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зайко Байко многознайко

    12 11 Отговор
    Да не са луди да се отделят, не плащат отопление поради климата и франсетат ги даряват с дотажия, животът там е весел влак, ядеме, пиен и секс на корем.
  • 2 Зайко Байко многознайко

    7 7 Отговор
    Да не са луди да се отделят, не плащат отопление поради климата и франсетата ги даряват с дотации, животът там е весел влак, ядене, пиенр и секс на корем.
  • 3 Рос-е-не

    19 4 Отговор
    Кви 18000км от сушата драги ми писателю?!? Франция да не е единствената суша на земята? Нова Каледония е на около 1200 км източно от Австралия! А местните жители много много не обичат пришълците! Никела е сериозна причина французите да не оставят тези далечни острови! А резултатите от референдума е лесна работа.. Имах позната, която беше там с мъжа си и то повече от месец преди години...

    Коментиран от #6

  • 4 среднощен

    6 3 Отговор
    "Франция присъединява островите към територията си през 1853 г,.."!? Какво означава - "присъединява"..? Значи, референдумът върши работа...!? Няма логика на други места по земята да не върши..!?

    Коментиран от #5

  • 5 Историк

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "среднощен":

    По същия начин както кочината и присъединила Кавказ, Сибир и Далечния Изток. Проблеми с знанията по история ли имаш? Чети, не прави пропаганда.
  • 6 Borislav Popov

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Рос-е-не":

    За това, че резултатите от референдума са лесна работа съм съгласен и гледам по плюсовете ти, не само аз съм се съгласил с тебе. Но, когато вчера аз това същото го казах за кримския референдум, каскетнятя веднага вдигна вълчи вой, че това не било вярно и бла..) Двойни стандарти - значи, френските референдуми манипулирани, а руските честни, вие каво мислите по този въпрос !?

    Коментиран от #7

  • 7 Само питам

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Borislav Popov":

    Действително ли не виждаш никаква разлика, бе путиноид? Ако в Нова Каледония имаше американски войски и всички гласуваха за пресъединяване към САЩ как щеше да реагираш?

    Коментиран от #8

  • 8 sim4o

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "Само питам":

    Мани ги бе .. Лично аз реагирах негативно на референдума в Пуерто Рико например!
    Имаше ли там американски войски? Имаше!
    И? .. ами резултатът беше присъединяване към САЩ. Все си мисля, че ако пуерториканците бяха свободни, щяха да искат да са част от Украйна!..
    А и не само те.
    Ето още : "През ноември 1993 се провежда референдум, който одобрява статута на Република Палау като "държава, свободно асоциирана със САЩ". ...
    И Палау щеше да е част от Украйна, ама пусти чужди войски .. :(
Новини по държави: