Last news in Fakti

5 Ноември, 2018 08:20 2 908 21

Швейцарците гласуват да имат ли кравите рога

  • крави-
  • рога-
  • швейцария-
  • референдум-
  • кози-
  • ферми-
  • животни

Какво ще решат швейцарците?

Швейцарците гласуват да имат ли кравите рога - 1
Снимка: Shutterstock

На 25 ноември швейцарците ще гласуват на референдум да имат ли или да нямат кравите и козите им рога. За мнозина може да изглежда и комично свикването на национално допитване по този въпрос на фона на ставащото в света, но в случая става въпрос за проблем, свързан с 13 милиона евро. Това е така, защото трябва да се реши дали да бъдат дадени финансови стимули на селяните, които искат да оставят неотрязани рогата на говедата, кравите и козите си. Инициативата е на селянина Арим Капаул от зоната на Берн, който се грижи за малка ферма.

Според инициаторите на референдума рязането на рогата на животните е болезнен за тях процес. Освен това ги лишава от част от тялото им, която им служи за комуникация и за други функции. Днес само 10% от кравите, говедата и козите в Швейцария имат рога. Повечето от животновъдите режат рогата на животните си още от малки заради опасенията, че могат да се наранят помежду си, а освен това и за да не бъдат опасни за човека. Освен всичко друго оставянето на рогата на животните означава и затруднения от прагматичен характер – животните с рога се нуждаят от по-големи ферми, което значи и повече разходи.

Инициативата на групата, довела до свикването на референдума, не предвижда наказания за животновъдите, които решат да премахнат рогата на животните си, а финансови стимули за онези, които не го правят. За всяка крава собственикът й ще получи по 165 евро, а за коза – по 33 евро. Ако инициативата бъде одобрена на 25 ноември, ще е необходима промяна в швейцарската конституция.

Правителството и парламентът са против референдума. Според тях инициативата по-скоро би ощетила животните и благоденствието им. “Финансовите стимули за животните с рога могат да доведат до увеличаването на кравефермите, в които те се държат завързани, тъй като по този начин отглеждането на животни с рога е по-просто. Наличието на израстъци увеличава и риска от нараняването на животните”, смятат властите. Инициативата беше подкрепена от някои депутати, най-вече от левицата. Мнозинството обаче смята, че не съществуват научни доказателства за евентуални страдания на животните, които са лишени от рога. Според депутатите е и много трудно да се намерят пари за финансовите стимули, искани от референдума, предаде "24 часа".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кокото

    9 5 Отговор
    Куку
  • 2 Бисер

    30 1 Отговор
    Колко сложни неща решават швейцарците.А ние се чудим само как да преживеем
  • 3 Хихихихи

    20 3 Отговор
    Следващия път референдум да имат ли кочовете и биковете чурки!

    Коментиран от #8

  • 4 Иво

    13 2 Отговор
    В уредените държави се правят такива референдуми, та да е по-малко скучно! НО , каквито хората, такава държавата...
  • 5 Taurus

    17 4 Отговор
    Поредното доказателство, че на запад са тотално изкукали. И изобщо кои са те, че да решават да отнемат рогата на говедата, дали да има вълци или мечки в гората и т.н. Тези неща ги е имало много преди тях, но след тях май нищо естествено няма да остане.

    Коментиран от #14

  • 6 hmhmhm

    9 6 Отговор
    Имало и по-шматки от наште идиоти ..
  • 7 ПИШМАН ДЕМОКРАТ

    14 1 Отговор
    НА ФОНА НА ПРОБЛЕМА С РОГИТЕ, ХУМАНИТАРНАТА КРИЗА В ИЕМЕН Е ДЕТСКА ИГРА
  • 8 Бесен Язовец

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Хихихихи":

    Не хихикай като к..ва ! Не виждам нищо лошо, че управляващите в Швейцария се съобразяват с мнението на народа, което от своя страна доказва, че го уважават и се съветват с народа дори и по толкова не чак толкова важен повод. Ако е тук при нас никой за нищо не те пита, пускат указа с подпис на еди кой си и ти си длъжен да го изпълняваш, тоест никой не те бръсне за слива.

    Коментиран от #9

  • 9 Borislav Popov

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Че нали това е демокрацията - да ти спускат указа !! Нали по тоя начин влязохме в Европейския Съюз и нато !!!

    Коментиран от #12, #17

  • 10 Pompev

    3 1 Отговор
    Да имат рога уа,да мои да са бият,кат са бият по хубуу млякото,има адреналин в него.
  • 11 гост

    4 0 Отговор
    Ами хората там са се отказали от корупцията, имат си пре достатъчно средства в общинските каси и сега оправят детайлите. Защо да им пука за нашия парламент или гражданските войни в Арабските държави. Швейцария не ни е виновна, дори колонилна империя не е била. Докато сме се трепали в безмислените световни войни, те са градили общество.
  • 12 Бесен Язовец

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    Съгласен съм можеше и референдум да направят, но съм сигурен, че щяха да го нагласят и пак щнше да стане както им е изгодно на управляващите ! Пример : В тойта Русия за нула време скълапиха референдум за Крим ! Дали е манипулиран или не, това е друг въпрос.. Но, когато в Русия приеха закона за пенсионната реформа, никой не се "сети" да направи референдум и да узнае мнението на народа, макар че в постъпиха предложения да се организира такъв... Но, твоя Путен благодушно отказа референдума и слои подписа под указа за увеличаването на пенсионната възраст. Ко прайм ?

    Коментиран от #13

  • 13 Borislav Popov

    7 1 Отговор

    До коментар #12 от "Бесен Язовец":

    Че за нашата пенсионна реформа да не са правили референдум ? Или пък за здравната - която се точи вече над 10 години ? Дали ни питаха за застраховките и данъците ? Според очевидци - положението и живота в Албания в момента е по добре. С какво мръднахме напред за последните 30 години ?

    Коментиран от #16

  • 14 Пешо

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Taurus":

    Е, тук преди няколко години избиха на хората кравите, това лято избиха овцете и козите, сега гласят сатъра на свинете и никой не пита хората, дори напротив, ако хората не са съгласни срещу тях се хвърлят полицията и жандармерията. В тази територия референдуми няма, всичко се прави обратно на това, което иска народа.
  • 15 Селяк

    4 0 Отговор
    А моята крава в къщи е без рога , ама много ме дразни . Какво да и отрежа ?
  • 16 Бесен Язовец

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Ами нали и аз това ти разправям бе каскет, че както във България, така и в Русия, никой не те смята за човек и на никого от управляващите не му е интересно твоето или моето мнение ! Издават ти указ с подпис от царя (както едно време) и ти си длъжен да го изпълняваш, точка.
  • 17 Borislav Popov

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Borislav Popov":

    А ти бе, казмурин, на времето във Варшавския договор и в СИВ, чрез референдум ли влезна, пита ли те някой ??

    Коментиран от #18

  • 18 Дъртак

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Borislav Popov":

    А ти защо на референдума през 1946 г. гласува за премахване на монархията ? Видя ли после какво стана ?!

    Коментиран от #19

  • 19 Бесен Язовец

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Дъртак":

    Виж какво дъртьо, през 1946 година все съм нямал право на глас заради малката ми възраст, но през 1955 година, когато влезнахме във Варшавския договор, вече имах такова право, само, че мен никой не ме е и питал.

    Коментиран от #20

  • 20 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Ама ти наистина имаш ментални проблеми! Какво ме брига мен 1955г.?! Нали затова скачахме по площадите, за да има демокрация и да ни питат?! Да живеем по-добре! Аре престанете с тези тъпотии, какво било някога! Твоите "приятели" демократите вече са над 10 г. в управлението на държавата! Е, къде сме? Свободата и демокрацията се извоюват, не се дават даром! И ако очакваме от политиците да ни ги дадат, много жестоко се лъжем и е време да го проумеем!
  • 21 иван иванов

    0 0 Отговор
    Дай боже и ние да доживеем до тези проблеми.
Новини по държави: