5 Ноември, 2018 09:11 2 065 10

Тръмп наложи тежки санкции на Иран

  • иран-
  • сащ-
  • санкции-
  • доналд тръмп-
  • петрол

Напрежение между Вашингтон и Техеран

Тръмп наложи тежки санкции на Иран - 1
Снимка: БТА/ AP

От днес влизат в сила „най-суровите“ американски санкции срещу Иран, предаде Би Би Си. Администрацията на Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран, въпреки призивите на своите съюзници и партньори да не го прави.

Предмет на тези мерки са износът на ирански петрол и финансовите трансакции с Иран. Лицата или компаниите, които имат бизнес с Иран, са принудени да избират между иранските си инвестиции и достъпа до американския пазар. Така на практика Вашингтон възстановява всички санкции, вдигнати по силата на ядреното споразумение от 2015 г.

На 2 ноември държавният секретар Майк Помпео обяви, че САЩ временно ще освободят осем страни, без да уточнява кои, от действието на петролните санкции. Помпео е убеден, че влизащите в сила американки санкции ще принудят Техеран да промени поведението си на международната сцена. Според администрацията на Тръмп Иран е заплаха за регионалната и международна сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    8 10 Отговор
    И на тия като им изгладнеят чаветата ще обърнат палачинката като ердогрух.
  • 2 Анализатор

    7 4 Отговор
    Ротшилдите и американския им бардак ще духнат иранската супа за 2738737 път. К. за израел.
  • 3 Бойно поле Земя

    7 6 Отговор
    Трябват санкции на всички ислямски страни да се прекъсне всякаква връзка с тях докато не съборят всички джамии и забравят за исляма веднъж за винаги , да ги видиме тогава колко е могъщ Аллах и как по точно ще ги спаси

    Коментиран от #5

  • 4 Borislav Popov

    7 1 Отговор
    Няма смисъл да се сключват договори с краварника. Те не спазват никакви договори. Колко договора и споразумения развалиха от как бай дони дойде на власт ?
  • 5 ivan4o

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Бойно поле Земя":

    70е Вайсал кът тръгна да налага амбарго на сащ, квиченето на америка се чу чак от марс! Глей някой ден само са не стане пак!

    Коментиран от #6

  • 6 onq s konq

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "ivan4o":

    Тъпият Рохани още не е разбрал,че СВЕТЪТ ВЕЧЕ Е МНОГОПОЛЮСЕН и спокойно може да си контактува и търгува с ОСТАНАЛИТЕ ПОЛЮСИ.Интерестото в случая обаче е,че НИТО ТОЙ ТЪРСИ ИНФО ПО "ВЪПРОСА С ПОЛЮСИТЕ",НИТО ПЪК НЯКОЙ МУ ОБЯСНЯВА?!

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Borislav Popov

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Цялата дандания е заради това че Иран се отказа от петродолара !!! В краварника мучене до небесата. Защото откаже ли се един - няма гаранция че и другите няма да направят същото . Нали за това смазаха Кадафи и Либия !!!
  • 8 ivan4o

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    Скоро кът се съюзят мюсюлманските страни, ще видим кой на кого налага амбарго!хахахах

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "ivan4o":

    Абсолютна истина е че НАДЕЖДАТА КРЕПИ СВЕТА...а не това което пророкуваш:)Не че принципно подобно "обединение" на мюсулманските страни не е възможно теоретично,но на практика ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НЕ СА И НИКОГА НЯМА ДА ИМ ГО РАЗРЕШАТ.А те затова са "велики" - защото ВСИЧКО МОГАТ!

    Коментиран от #10

  • 10 ivan4o

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Щот им позволяват! Толково мно продажници има, и западняците се възползват от тва!