6 Ноември, 2018 08:24 934 6

Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ

  • екатерина захариева-
  • майк помпео-
  • сащ

Външният министър е на посещение във Вашингтон

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с държавния секретар на САЩ Майк Помпео във Вашингтон, съобщи NOVA Тв.

Сред основните теми на разговора е бил въпросът за включване на България в програмата на САЩ за безвизови пътувания. Вашингтон ще продължи да подпомага страната ни в процеса на намаляване на броя на отказаните американски визи за български граждани, който е един от критериите за включване в Програмата.

“Срещата беше отлична възможност да препотвърдим стратегическото си партньорство и отличните контакти между двете страни“, коментира министър Захариева пред журналисти след края на срещата.

Българският вицепремиер постави и въпроса за сключване на спогодба за социална защита. „САЩ имат социална спогодба с редица европейски страни, но не и с България“, припомни тя. „Подобна спогодба ще помогне много на живеещите в САЩ 400 000 българи. Работим последователно по въпроса и сме облекчили доста процедурите, но сега потвърдихме желанието на България да бъде включена в списъка със страни, с които да се преговаря приоритетно по сключването на спогодба“, посочи министърът.

Тя сподели получената от държавния секретар Помпео висока оценка за първото българско Председателство на Съвета на ЕС.

„Получих благодарности и поздравления за подкрепата на България към нашите съседи и приятели от Западните Балкани. Изразих убеждението ни, че мястото на онези страни от региона, които го искат, е в НАТО и ЕС. Имаме сходни виждания със САЩ по този въпрос“, каза министър Захариева пред журналистите.

Събеседниците обсъдиха също стратегическото партньорство в областта на отбраната и плановете за модернизация на българските въоръжени сили.

Сред темите бяха усилията на България за диверсификация на източниците и трасетата на енергийни доставки. „Говорихме за интерконектора с Гърция и за терминала за втечнен природен газ до Александруполис, както и за усилията ни по изграждане на газовия хъб „Балкан“, който ще доведе до конкуренция на доставките по отношение на маршрутите и източниците на доставка на природен газ“, посочи министърът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    7 2 Отговор
    Резидънт ивъл са сащ... А захариева пак поема ангажименти за наша сметка. Ако хората не спрат герб няма кой... Руснаците няма да дойдат, идат арабите обаче....
  • 2 ал бънди

    7 1 Отговор
    Фльор съ е ухилила,гаче ли шъ съ сгодява.На Помпееца му е през фара.А визи-нанайси.....
  • 3 куку руку ку

    3 1 Отговор
    Хайде, пак настройване на компаса за "вярната" посока...
  • 4 Македонец

    4 1 Отговор
    Не съм виждал Захариева по-усмихната и по-щастлива. Най-накрая срещна се с баш шефа. Предстои ни да търпим още повече.
  • 5 ЪРП

    4 1 Отговор
    СВИРИИИ..., СВИРИИИ... ЩУРЧЕ,...АХ ПОДЛУДЯВАЙМЕ НЕ СПИРАЙЙЙ...
  • 6 FRTSSMVSMNIVMNVLNS

    1 1 Отговор
    Въпроса с визите тея го дъвчат от години - десетки най - малко. Кой знае за какво е била тази жена там.