Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 08:50 766 5

Захариева и Болтън обсъдиха Западните Балкани

  • сащ-
  • джон болтън-
  • екатерина захариева

Българският външен министър на посещение в САЩ

Западните Балкани, сътрудничеството и енергетиката обсъдиха вицепремиерът Екатерина Захариева от съветника по националната сигурност на американския президент и член на кабинета му посланик Джон Болтън, с когото разговаря вчера в Белия дом.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Не забравяйте нашия регион. България полага много усилия в подкрепа на евро-атлантическата перспектива на Западните Балкани и ще продължим да подкрепяме нашите съседи и приятели. Радвам се да чуя от вас, че и САЩ ще продължат да бъдат ангажирани с тази тема", подчерта първият ни дипломат пред своя домакин.

Захариева и Болтън обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и САЩ, за да продължи регионът по пътя на реформите и евро-атлантическата интеграция.

"Успехът на България като лидер в региона е важен за нас", заяви посланик Болтън. Той допълни, че от реализирането на евро-атлантическата перспектива на страните от Западните Балкани и решаването на някои съществуващи отворени въпроси между тях пряко зависи и интересът на чуждестранните инвеститори към региона.

В продължилата много над предвиденото среща двамата обмениха мнения и по Близкия изток с акцент върху Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Сирия и Либия.

Захариева и Болтън обсъдиха и други важни за страната ни теми, сред които диверсификацията на енергийните доставки. Първият ни дипломат представи плановете на българското правителство в тази област.

Захариева благодари на Болтън за трайния ангажимент на САЩ в подкрепа на процеса на модернизация на българската армия.

"Поканих моя домакин в България", коментира първият ни дипломат пред журналисти след края на срещата с Болтън.

Припомняме, че Захариева се срещна и с американския държавен секретар Майк Помпео. По време на срещата обсъдиха падането на визите за българи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еба ти държавата

    7 0 Отговор
    И какво като са ги обсъдили?!?Протоколни вежливости и лафове "на кафе".Затова ли плащаме данъци?
  • 2 666

    2 0 Отговор
    Евро-Атлантически сатанизъм
  • 3 12345

    2 0 Отговор
    По време на европредседателството ни заливаха с темата за западните балкани. В крайна сметка нищо не се случи. САЩ нямат интерес западните балкани да бъдат "погълнати" от ЕС. За тях е много по-добре там да има тлеещ конфликт и напрежение. Така много по-лесно диктуват нещата и прокарват своята политика.
  • 4 Емил

    3 0 Отговор
    Обикаля си света-забавлява се-вие се•възмущавайте зад компютрите -извънземните ще ви оправят живота-жалки страхливци

    Коментиран от #5

  • 5 Бах

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Емил":

    За зла участ Сте прав.Обикаля нашата,целта е една-инструкции.Не виждам какво печелим.Нищо.Нашите в момента политици нямат никакво достойнство,просто са едни смешници,които продължават да унижават нашият народ.На На ония отвъд океана им все тая,дали сме Българи,Руснаци или аборигени.А ние се мазним,угодничим и все ни е в аналното отверствие,та дори им плащаме да ни шибат.