Last news in Fakti

8 Ноември, 2018 14:19 1 818 7

ЕК с важен призив към България за въздуха

  • ек-
  • българия-
  • въздух-
  • мерки-
  • ес-
  • чехия

България има пропуски в законодателството

ЕК с важен призив към България за въздуха - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия призова днес настоятелно България и Чехия да приведат своето законодателство за качеството на въздуха в съответствие с европейските правила.

Двете държави показват пропуски във въвеждането на няколко разпоредби на директивата в своето законодателство, като някои важни принципни разпоредби не са отразени правилно в националното право. Съгласно общностното законодателство държавите от ЕС са длъжни да предприемат подходящи мерки за свеждане до минимум на продължителността на времето на превишаване на допустимите стойности. Комисията изразява загриженост за определението в законодателство на България, което не отговаря на това изискване.

България и Чехия получават официални уведомителни писма с двумесечен срок за отговор. Ако държавите не отговорят, ЕК може да реши да изпрати мотивирано становище, се посочва в съобщението.

Европейската комисия настоятелно призова България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г., когато съдът установи, че нашата страна е нарушила задълженията си по директивата за качеството на въздуха. Съдът отчете, че у нас не се спазват изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици в атмосферния въздух и за свеждане до минимум на продължителността на времето на превишаване на стойностите. Макар да отбелязва, че е постигнат известен напредък, ЕК е обезпокоена от бавните промени и от липсата на съгласуван подход между властите за опазване на околната среда и другите служби на национално и местно равнище.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    20 0 Отговор
    За това ли са тези спешни мерки с данъците на колите. Нашите послушковци бързат да сложат тенекията на задника. Макар , че не виждам как увеличения данък ще оправи въздуха. Интересно ми е и друго , колите били най големия замърсител на въздуха , теслата веднага. В същото време , същото това правителство раздава помощи дърва и въглища. Циганите горят каквото намерят , но са важен електорат. Никой от държавата не прави нищо за това замърсяване , следователно управниците са най големите замърсители и трябва спешно да се оттървем от тях. Напомням им с песента денят е близко.
  • 2 опа

    13 1 Отговор
    Кога европейската комисия, ще призове за еднакъв стандарта на живот на гражданите на бг.. Щом е за таксички може! Ма-ви двулична лицемерна!
  • 3 миш

    8 1 Отговор
    България най-много замърсява въздуха,заради стотиците си производствени гиганти и многомилионното си население.
  • 4 Брюкселските чиновници

    4 1 Отговор
    Отчитат дейност. Пишат писъмца за някакви си законови несъответствия? Нашите власти пък ще ни наложат нови рестрикции, парични санкции за да се замогнат още.
  • 5 редник

    4 1 Отговор
    Най ефикасно ще е , да се премахнат бедните ! Богатите ще си карат и дишат на воля ! Няма безработни , няма социални разходи ! Красиви имения вместо грозните селски къщурки и още по неевропейски панелни коптори ! Nice a ? Е, има известен риск бедните да им падне пердето и да избесят богатите по клони и стълбове , а после да им национализират именията , ама нали затова сме в НАТО , съюзниците ще ги опукат за 3-4 дена , а после 2 филма за комунисти терористи и цялата демократична общественост ще е възхитена ! Да изчистим страната от излишните въшльовци !
  • 6 Снежа.

    0 1 Отговор
    Какъв въздух бе хора Той този въздух е за всички Ами тези бомби и тези гаубици не замърсяват ли този наш общ въздух? питам аз и отговор няма Мълчание Гробно мълчание. Запалиха цялата зема стези бомби и седнали за моята печка и моят ауспух да говорят Ами спрете воините и да види дали няма да се почуства от всички
  • 7 Гого

    0 1 Отговор
    А кога ЕК ще има призив за заплатите?