Last news in Fakti

9 Ноември, 2018 14:38 2 631 19

Москва: Не играйте игрички в Афганистан (СНИМКИ)

  • афганистан-
  • талибани-
  • ислямска държава-
  • сергей лавров-
  • сащ

Сергей Лавров призова азиатската страна да не бъде използвана като терен за геополитика 

Москва: Не играйте игрички в Афганистан (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Руският външен министър Сергей Лавров призова на международен форум в Москва Афганистан да не бъде използван като терен за геополитически игри и подчерта, че е важно да бъде запазена териториалната цялост на тази ислямска република, предаде ТАСС.

"Русия се обявява за запазване на единен и неделим Афганистан, в който да живеят мирно и щастливо всички етнически групи от страната. Не се съмнявам, че този подход споделят и другите участници в московския формат", каза Лавров при откриването на второто заседание от консултациите за Афганистан в т. нар. московски формат.

"Никой не бива да мисли с категориите на геополитическите игри, които може за пореден път да превърнат Афганистан в поле за съперничество между външни играчи с най-тежки последици за афганистанците и съседите им", отбеляза той.

Москва: Не играйте игрички в Афганистан (СНИМКИ)

Москва: Не играйте игрички в Афганистан (СНИМКИ)

На форума, организиран на ниво зам.-министри на външните работи и ресорни специални представители, за пръв път присъства делегация на талибаните. Като наблюдател в преговорите участва и служител от посолството на САЩ в Москва.

Русия и нейните партньори от региона ще продължат да полагат всички усилия, за да започне диалог между правителството на Афганистан и представители на талибаните "с оглед напредък в процеса на национално помиряване", увери Лавров.

"Всички държави от региона и международната общност като цяло искрено желаят да се възроди мирната, независима и процъфтяваща афганистанска държава, свободна от тероризъм и наркобизнес", добави той.

Подкрепяна от външни спонсори, терористичната групировка "Ислямска държава" се опитва да превърне Афганистан в плацдарм на своята експанзия в региона. Да подпомогнем афганистанците в рушенето на тези планове и в изкореняването на терористичната заплаха - това е задача, стояща пред всички наши страни и пред многостранните структури, действащи в региона, изтъкна руският първи дипломат.

Москва: Не играйте игрички в Афганистан (СНИМКИ)

Първият опит на Русия да свика среща в такъв формат през септември пропадна поради отказ на афганистанските власти да присъстват. Правителството в Кабул и този път не изпрати официални представители, но присъстват няколко членове на назначения от него Висш съвет за мир. Талибаните и членове на съвета са се срещали на предишни форуми на други места, но никога не са участвали във формални преговори и в дискусии лице в лице.

Талибаните отказват преки преговори с афганистанското правителство, което те смятат за американска марионетка, и заявяват, че ще преговарят за края на 17-годишната война в страната пряко с Вашингтон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдееее

    36 11 Отговор
    И Афганистан се обръща към Кремъл за решаване на проблемите-просто им писна от американската демокрация и лицемерие..

    Коментиран от #7

  • 2 Borislav Popov

    31 10 Отговор
    Всички разбраха какво търси обора 17 години там !

    Коментиран от #5

  • 3 Руските свине

    15 23 Отговор
    за десет години хубаво се наиграха в Афганистан, но явно забравиха урока и пак искат да влязат там. Преди бяха зпротив талибаните, но след като сега талибаните са против САЩ ще застанат на тяхна страна. Прав им път!

    Коментиран от #17

  • 4 Kcaniba

    26 9 Отговор
    фащ са показали истинското си лице!!
    Създадоха талибаните, идил!!
    Живеят от кръвта на поробените от тях народи.
    Произвеждат хероин в Афганистан, химически оръжия в Саудитска Арабия, покриват терористите и убийците!!
    Окупират Европа и Южна Корея под претекст "руска агресия".
    Разрушиха Югославия, Украина и още десетки държави!!!
  • 5 1234

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    Може би това, което руснаците намериха там.
  • 6 Morgoth

    6 17 Отговор
    Русия иска да се върне в Афганистан, само че чрез талибаните, а това е много рискована игра. Едно е да поддържаш официалната, светска власт, в Сирия, пък билата тя в лицето на един диктатор като Асад. Съвсем друго да поддържаш религиозна, фанатична организация, която е била на власт в Афганистан и всички знаят до какво е довело това за населението. Русия върви по пътя на САЩ в Сирия и може да надроби голяма попара!

    Коментиран от #12

  • 7 Morgoth

    1 7 Отговор

    До коментар #1 от "Айдееее":

    Ако талибаните са Афганистан ....
  • 8 Мустафа

    12 1 Отговор
    Не закачайте Афганистан , турците от там си купуват най-качествения опиум , няма член от управляващата в Турция партия , който да не смуче от божествената мана небесна изпратена ни от великия Аллах да се свети името му , Амин
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 руска сган

    7 12 Отговор
    А лавров прилича на някаква перманентно заляна пияница.
  • 12 Пешо

    16 4 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    ФАЩ чрез ЦРУ създадоха, въоръжиха и финансираха терористичните организаций в Афганистан в резултат на което беше свалено законното правителство и загинаха десетки хиляди хора, включително и руски войници. Сега нещата се обърнаха на 180 градуса и на ФАЩ им трошат тиквите. Русия просто прави това, което преди правеха краварите. Дали трепят кравари там или не - не ме интересува, но защо тъпите ни продажни политици не приберат войничетата ни оттам? България няма каквито и да било интереси в Афганистан, а за краварските интереси не бива да се рискува живота на никой българин.

    Коментиран от #13, #18

  • 13 даскала

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Троле, пиши каквото си искаш, но първо се ограмоти малко! В българският език няма дума в множествено число, която да завършва на "ий". Има на "ии", неграмотнико!

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Бесен Язовец

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "даскала":

    Този така наречен Пешо е някакъв смахнат казмурин !
  • 16 1944

    2 7 Отговор
    афганистанците са горд народ и няма да забравят един милион цивилни граждани, избити от съветската армия. болшевиките си тръгнаха оттам, победени от лошо въоръжени селяни.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Morgoth

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пешо":

    Абсолютно вярно - талибаните са made in usa и те се обърнаха срещу своите патрони веднага когато успяха да хванат юздите. Русия ще направи същата грешка, ако ги поддържа по какъвто и да било начин.
  • 19 никси

    1 0 Отговор
    а кои разруши двете кули в сащ и задава ли си някои вапроса защо само малко се замислете дами и господа
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания