10 Ноември, 2018 16:46 2 980 23

Първата световна война е горчив урок

  • радев-
  • париж-
  • армия-
  • първа световна война

Неизбежно е създаването на пълноценни европейски сили за отбрана

Първата световна война е горчив урок - 1
Снимка: БТА/архив

„Първата световна война и последвалите събития са горчиви уроци. Трябва да осмислим тези уроци от цялото изминало столетие и да потвърдим своята привързаност към диалога, взаимното уважение, добросъседството и отказа от насилието като средство за разрешаване на противоречията”, каза президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. Държавният глава е на посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100 години от края на Първата световна война.

Президентът посочи, че Първата световна война е рожба на сблъсък на империалистическото мислене, националистическите мечти и икономическите интереси. За съжаление 100 години по-късно тези три елемента отново са във възход и застрашават мира на континента и по света. „Днес в Париж се събираме държавни и правителствени ръководители, за да почетем края на една огромна трагедия, отнела милиони животи. Нека не забравяме, че сред тях са и над 100 хиляди българи”, подчерта президентът.

Помолен да коментира идеята за създаване на обща европейска армия държавният глава заяви, че ако в света продължава да има непредсказуемост и конфронтация, неизбежно ще се стигне и до създаване на пълноценни европейски сили за отбрана.

„Изпълнението на поетите ангажименти за отделяне на адекватни средства за изграждане на отбранителни способности от европейските държави-членки в НАТО не може да бъде решен изведнъж”, посочи Радев и добави, че очаква дебатът по темата да продължи. „Когато въпросът се постави остро на срещата на върха на НАТО в Брюксел тази година аз изразих ясна позиция, че от една страна - да, европейските държави трябва да отделят повече средства за сигурност, но от друга страна НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от общи цели и ценности, така че сигурността не се измерва просто в пари. Тя има много други компоненти“, добави президентът.

По време на посещението си в Париж държавните и правителствени ръководители ще разгледат изложбата “Picasso Bleu et Rose” в Музей д’Орсе в Париж и ще бъдат приети в Елисейския дворец от президента на Френската република Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит Макрон.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мир вам

    19 8 Отговор
    Респект,г-н Президент!

    Коментиран от #5

  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 6 Отговор
    Обща армия муахахаахха пълни абсурди европа на 3 скорости едните живеят в разкош другите копат за 400 евро месечно а робовладелците им карат вейрони и кои луд ше иде да го стрелят зарад на олигарха империята му?

    Коментиран от #3

  • 3 Четящ

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Т.о.ш.и.б.и.я.н":

    Никой друг в ЕС не получава 400 евро, освен разбира се в Боколандия.

    Коментиран от #6

  • 4 Бесен Язовец

    12 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Неизбежно е създаването на пълноценни европейски сили за отбрана )
    Браво на нашият президент, е за тези думи го зауважавах още по вече !

    Коментиран от #14

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Четящ":

    Е да де тея де земат 400 евро ше бъдат пратени да ги стрелят първо тех ше им обещаят командирите 1000 евро и кенче кола и ганю ше тйрчи да са прави на рамбо муахахахах
  • 7 Усмивката

    9 2 Отговор
    Европа на две скорости.Кой трябва да си коригира скоростта .БМВ то или Трабанчето.Това че ние изхранваме и сме се превърнали в обслужващ персонал на богатеещи и нехаещи за просперитета на Родината ни ,преки наследници на крадливата комунистическа сган, дошли на власт с тероризъм и геноцит настпяща политическа прослойка ,Европа ли да е отговарна.
  • 8 Джудже

    8 5 Отговор
    Явно някои хора предпочитат държавният глава да бъде Бойкоизбран, както беше предишното същество заемало този пост, а когато президента е наистина президент започват да поставят епитети и да плюят по негов адрес с повод и без повод.
  • 9 Диди

    7 3 Отговор
    Президентът Радев е велик едва ли ще имаме втори такъв
  • 10 Прост пък му се .бе !

    5 2 Отговор
    В ЕС са мечки, вълци и лисици както и овчици и козици, които удовлетворяват кулинарните им интереси. Румба, отново ни буташ в лапите на хищниците. Не си по-различен от Бойко кехая, Всички сте ПРЕДАТЕЛИ на своя народ. Добро не сторихте никакво. Проклети да сте !

    Коментиран от #12

  • 11 каракачанско

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Радев е добър президент, за предпочитане е от хемелеонката за парички Цуцка.. той го каза умно, но лошото е, че ЕК спуска и вредни за нас директиви като за имигрантски наплив. ЕС е хубава идея, ако няма вредни наредби. но и ГЕРБ и ЕК и Меркел го превърнаха в поредния тоталитарен комисариат. С което накараха хората пак да се върнат към национализма защото страха за оцеляването го възбудиха Меркел и ЕК. Радев е най-полезния ни Президент досега.но няма големи правомощия.
  • 12 Ни мой да пише,пък xyu рисуа

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Прост пък му се .бе !":

    :)::::)))
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ttt

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Куку, те ЕС още от две години говорят за засилване и едина европейска отбрана.
  • 15 коки

    0 3 Отговор
    но за съжаление хората не са си взели поука нито от Първата, нито от Втората световна, затова най-вероятно ще има и Трета световна война
  • 16 Ттт

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Само питам":

    Те хората говорят от години за сигурността на ЕС, тоя малоумник тръгнал да си прави ПР пред глупава алдитория на БГ!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хайделбергският

    0 0 Отговор
    ...тя първата я брои още Хомерус или както я знаем като Троянската (за него време са участвали всички или почти всички народи), послле идват едни протяжни Персийски войни, след това масовката на Сашко от Пела/ ученикът на Аристотелес, и след това има римски завоевания, номадски преселения и монголи....дотук поне 6-7 световни епични касапници
    Ако гледаме само за Европа реално за първа европейска голяма касапница се води 30-годишната война от началото на 17век....германските земи пак са били разорани надлъж и нашир. Е как да няма да си връща тази нация, а са и способни и много са били станали в края на 19век
  • 20 Хайделбергският

    0 0 Отговор
    ...тя първата я брои още Хомерус или както я знаем като Троянската (за него време са участвали всички или почти всички народи), послле идват едни протяжни Персийски войни, след това масовката на Сашко от Пела/ ученикът на Аристотелес, и след това има римски завоевания, номадски преселения и монголи....дотук поне 6-7 световни епични касапници
    Ако гледаме само за Европа реално за първа европейска голяма касапница се води 30-годишната война от началото на 17век....германските земи пак са били разорани надлъж и нашир. Е как да няма да си връща тази нация, а са и способни и много са били станали в края на 19век
  • 21 Румяна Костова

    0 1 Отговор
    Всяка световта война е горчив урок! Освен за корпорациите ,обогатяващи се от нея.Онези, същите корпорации ,които владеят медиите и насъскват,нас,обикновените хора,едни срещу други.
  • 22 Усмивката

    0 1 Отговор
    И те ,корпорациите като намерят такъв примитивен народ като руският ,и управляващи с имперски амбиции от времето на Петър Първи ,ето ти предпоставка за поредна световна война
  • 23 Хаха

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "glupaka":

    Вярвай на тея дето демагогстват!
Новини по държави: