Last news in Fakti

25 Ноември, 2018 06:31 6 222 12

Мръсната тайна на тайните служби

  • германия-
  • тайни служби-
  • бнд-
  • герхард шиндлер

БНД от години си сътрудничи с пакистанска тайна служба, подкрепяща терористични атентати срещу Запада

Мръсната тайна на тайните служби - 1
Снимка: Shutterstock

Германското разузнаване БНД от години сътрудничи с пакистанска тайна служба, подкрепяща терористични атентати срещу Запада. БНД от самото начало знае това, сочи разследване на германската телевизия АРД.

Германското външно разузнаване БНД сътрудничи от години с пакистанската тайна служба ISI, за да получава информации за ислямистки терористични клетки. Неотдавна бивш шеф на БНД призна, че ISI подкрепя и терористични атентати срещу Запада. В интервю за телевизия АРД бившият шеф на федералната разузнавателна служба Герхард Шиндлер окачествява това сътрудничество като "безалтернативно".

За изпълнението на разузнавателните задачи трябвало да отпаднат "моралните" задръжки. Бившият шеф на пакистанската тайна служба генерал Асад Дурани, който е обучен в Германия, описва двойната игра на ISI. Като шеф на службата той е бил близък партньор на германското разузнаване и военен аташе в Берлин.Той е един от 380-те пакистански висши офицери, които са обучени от Бундесвера.

От самото начало разузнавателната служба БНД е била наясно за близостта на ISI с ислямистки терористични клетки. Въпреки или именно поради това Германия залага на Пакистан, за да получава информации от първа ръка. БНД съзнателно поема риска да сътрудничи с "кръстниците" на терора. Герхард Шиндлер, който е шеф на БНД от 2012 до 2016 година, обяснява сътрудничеството по следния начин: " ISI е един огромен апарат и не винаги беше ясно, точно кой отдел сътрудничи с нас и кой работи против нас, като подкрепя талибаните или Ал Кайда". Асад Дурани самодоволно се усмихва. "Ако си добър играч, играеш двойна или тройна игра. Ако играеш двойна игра, поне я играй добре", казва той. Разследванията на телевизия АРД разкриват как ISI подкрепя пакистанската терористична групировка Лашкар-е Тайба, която е отговорна за множество атентати, включително и срещу германските войници в Афганистан.

Обучени и въоръжени от Бундесвера

Въпреки това Западът продължава да залага на ISI, обучава, въоръжава пакистанските партньори и ги подкрепя според силите си. Документалният филм на АРД "Следата на терора" показва, че колкото по-силни стават ислямистите, толкова повече американците, британците и германците инвестират в пакистанските партньори в борбата срещу терора. ISI е разработила бизнес-модела "терор" и го е довела да съвършенство. Удивително откровено говорят за това бившите шефове на тайните служби Ернст Урлау и Майкъл Хейдън. Американският генерал Хейдън беше шеф на ЦРУ и АНС. В интервюто той звучи самокритично. "Пакистан беше съюзник, но сатанински съюзник", казва замислено той за времето си като шеф на тайните служби.

Това е един мръсен бизнес

Съюз с дявола? Германското правителство се държи въздържано по отношение на официалните оценки за партньорите от ISI в борбата срещу тероризма. "Никога не можеш да бъдеш сигурен", казва специалният пълномощник на федералното правителство за Афганистан и Пакистан Маркус Потцел. Бившият координатор на тайните служби в британското правителство Ричард Кемп е значително по-категоричен. "Това е един много мръсен бизнес. САЩ, Великобритания, Германия и ЕС са изплатили огромни суми, които в крайна сметка са били използвани за атентати срещу нас", казва той.

Значи ли това, че тайните служби съзнателно поемат риска от финансирането на терористични нападения, за да получат информации и да си осигурят хора за свръзка? Бившият шеф на БНД Ернст Урлау казва, че Германия е била зависима от партньорството с пакистанската тайна служба. "Без ISI навремето не можеше да стане нищо. Всички участници бяха наясно, че става дума за задкулисна игра", казва той.

Къде тогава е червената линия? Има ли някаква граница на сътрудничеството? Бившият шеф на БНД Шиндлер споделя, че в света на тайните служби няма само добри и лоши. И допълва в интервюто за АРД: "Това е такъв бизнес, че човек трябва да изтласка малко назад моралните си скрупули, за да може да изпълни поръчката си".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    31 4 Отговор
    Ами какво може да се очаква от запада,те винаги са играли двойни игри,дори помежду тях си,шпионират се,подслушват се и се правят,че са в един отбор,с това доказва,че вяра не може да им се има,когато ти говорят,трябва винаги да имаш едно на ум.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Мислещ

    20 4 Отговор

    До коментар #1 от "****":

    Те са в един отбор, всички срещу народите си (Или поне срещу бялата, хетеросексуална и нормална част). Всички уж противоречия между тях са за пред хората. Също като в кеча, той представя символично как наистина стоят нещата на световната сцена.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ценности и бизнес

    23 2 Отговор
    И това ли спада към "Ценностите на Западната демокрация"? Сътрудничество с ислямистки сили, които след това извършват тероризъм в собствената ти страна?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 боцмана

    9 0 Отговор
    До колкото знам не можеш да направиш омлет , без да счупиш яйцата , не можеш да бъркаш в лай...а и да миришеш на виолетки , така , че това си е работа в която моралните скрупули и задръжки отиват при тези на ГЕРБ.
  • 7 Шаран БГ

    15 1 Отговор
    За тях това е нещо нормално !! Преди всичко парите! Защо САЩ преди 93 години започна да въоръжава Хитлер, а само след 16-17 години започна да помага на Сталин ?? Вероятно от "любов" към комунизЪма !? Да оставим янките.....
    Поразровете се в историята на Атглия, Испания, Португалия, че и Франция през вековете. Образец на честност , почтеност , лоялност, джентълменство и прочие .... Благословени от папата римски, разнасяли кръста и слагали кръст на всичко неудобно за тях. За това са го налагали " с огън и меч ", с реки от кръв, и според човешките" ценности" са "велики!?

    Коментиран от #12

  • 8 no name no face no number

    7 3 Отговор
    Тия от DW пак са се напънали здраво да изкарат някоя новина за хонорар.
  • 9 Румяна Костова

    11 1 Отговор
    Дойче Веле прави завой в ценностната си система и ни разправя как германските служби са прецакани от пакистанците.Аз пък си мислех,че тази медия съществува главно за да плаши слабо нервните с руска агресия .
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Чинга чук

    4 0 Отговор
    Каквито службите , такива и номерата им!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: