29 Ноември, 2018 12:45 5 644 3

Вижте какво е било наказанието за нинджите при издаване на тайна

  • нинджи-
  • тайни-
  • богове-
  • япония-
  • накаание-
  • клетва-
  • учени

Нинджите са пазили уменията и техниките си в тайна

Вижте какво е било наказанието за нинджите при издаване на тайна - 1
Снимка: Shutterstock

Японски изследователи откриха рядка, датираща отпреди векове, клетва на нинджите, с която те дават обет никога да не разкриват тайните на своите умения за шпионаж и саботажи - в противен случай върху тях ще се стоварят наказания от боговете, предаде БНР.

Написана калиграфски, клетвата съдържа шест обещания и е подписана преди 300 години от Иносуке Кидзу, съобщи АФП. Кидзу е нинджа от клан в Ига, разположен в планините град в близост до древната имперска столица Киото. Изразявайки благодарност към своя старши за обучението в „нинджицу“ или „изкуството на нинджа“, Кидзу обещава, че никога няма да предаде знанието - дори на децата си или братята си, и никога няма да го използва, за да открадне, освен ако не бъде наредено.

В своята клетва нинджата признава, че ако той наруши дори и с малко обещанията, той ще бъде наказан от „големи и малки богове в повече от 60 провинции в Япония“. Редкият документ показва колко строго нинджите са пазили уменията и техниките си в тайна, каза Йошики Такао, доцент в държавния изследователски център по въпросите на нинджа на университета Мие.

„Крадците и нинджите правят едно и също - да се промъкнат в къщите на други хора, но нинджите високо ценят морала“, каза Такао. „Нинджите са били „държавни служители“ според днешните разбирания, като предоставят услугите си в сферите на сигурността и събирането на информация", добавя експертът.

Също така от интерес за учените бил обетът в клетвата нинджата да съобщава на своите началници каквито и да било нови умения, инструменти или огнестрелни оръжия, които не присъстват в „Бансеншукай“ - таен текст от XVII век, смятан по-скоро за енциклопедия на нинджа. Кидзу отбелязва, че може да покаже само три глави от „Бансеншукай“ на най-високопоставените самураи, които наемат нинджи, и че се е заклел да не разкриват съдържанието на книгата в други писания.

Това събуди интерес у учените, защото „показва, че „Банесеншукай“ всъщност се използва като учебник“, каза Такао. Съдържанието на книгата, състояща се от много томове, е известно на обществеността, но много традиции на нинджите остават скрити, тъй като важни тайни са предавани само от уста на уста. Клетвата била сред 130 стари документа, оставени на университета от 16-ия глава на семейство Kидзу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нинджи

    21 0 Отговор
    има колкото щеш около летище софия

    Коментиран от #2

  • 2 Jeep

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "нинджи":

    Не са нинджи, а царе на комедиата. Виж че се гърмят един друг.
  • 3 Fulda

    11 1 Отговор
    Нинджите сега са Минджи.
Новини по държави: