29 Ноември, 2018 20:33 4 917 10

Тайван модернизира своите ВВС

  • ввс-
  • тайван-
  • изтребители-
  • военни-
  • f-16v-
  • f-35

Тайванските военни явно са се отказали от намерението си да закупят няколко от най-съвременните и изключително скъпи американски изтребители F-35, като вместо това ще продължат да обмислят поръчката на 66 броя F-16V – по-евтин, но все пак един от най-високотехнологичните изтребители от четвърто поколение.

Предполага се, че новите изтребители ще заменят флота от по-старите F-5, разположени в авиобаза Жи-Ханг в Тайтунг, за да се подобрят отбранителните възможности на тайванската армия срещу китайските бойни кораби и други възможни заплахи.

Военните от Тайван започнаха да проучват възможността за закупуване на F-16V още през август тази година, а Министерство на отбраната се надява да има положителен отговор от страна на САЩ до края на годината.

Според запознати САЩ дори са отворени за възможността да предоставят на Република Китай не само офсет, но и лицензионни права за производството на F-16V, както и свързаната с това интелектуална собственост. Евентуалното производство на изтребителите в Тайван би спомогнало за индустриален растеж и създаване на нови работни места.

От Централното командване на военновъздушните сили на Тайван заявиха, че всяко потенциално възлагане на поръчки за закупуване на въоръжение се прави след внимателна преценка на оперативните нужди и способностите на евентуалните врагове.

Очакванията са тайванското правителство да поиска оферта за закупуване на 66-те изтребителя F-16V, както и да получи от САЩ положителен отговор за доставка и цена до средата на 2019 г. Всичко това би довело до сделка, като плащанията за нея могат да бъдат заложени в бюджет 2020 г.

Съдейки по международните цени се предполага, че сделката ще бъде в рамер на 10 млрд. щатски долара. Цената би била по-висока, ако все пак Тайван реши да произвежда F-16V у дома.

През януари 2017 г. тайванските военновъздушни сили започнаха да модернизират притежаваните от тях 145 броя изтребители F-16A/B, като се предполага,че процесът ще завърши през 2020 г. Модернизацията е на обща стойност от близо 3.5 милиарда щатски долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    14 17 Отговор
    Бойни самолети се поръчват от държава. А държава с име тайван не съществува. И формоза тоже.
  • 2 AAAAA

    5 1 Отговор
    Ние колко броя ще купуваме

    Коментиран от #6

  • 3 Радо Калинов

    13 5 Отговор
    А съществува ли трол с "ник" Бай хой? Очевидно да. Само дето тайванците добре си живеят в държавата си... И самолети ще си купят, ако не, може пък и да си ги направятък... Имат си Асус и Асер, ние
    - "Правец"... Само по мрънкащи тролове можем да ги бием.

    Коментиран от #5, #7

  • 4 Някой

    4 3 Отговор
    А Китай 1700 самолета,има смисъл да да вземат и 166 самолета !!!!!!!
  • 5 юрист

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Радо Калинов":

    Публикувано във факти.бг: Само по мрънкащи тролове можем да ги бием.
    Ще ги бием и по "юристи" на глава на населението! :))
  • 6 1944

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "AAAAA":

    за начало ще платим данък на руския султан 200 милиона. за нас каквото остане.
  • 7 Бай хой

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Радо Калинов":

    Най вече сейчас ги бием пи нвграмотни продажници. Преди 89година га произвеждахме Праввц16 и дзу у формоза садяха само ориз. Бяхме далеч напрвд технологично. Икономиката и индустрията ни бе по-силна от тези на южна корея. Нооооо дойдоха сороспиите и пуснаха осъдените от Народния съд на власт. И ни пратиха зад африканската действителност.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Авер

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Нито в Тайван са произвеждали само ориз,нито икономиката на Южна Корея е била по-слабо развита,нито ние сме били технологични титани.Егати глупостите пишеш.
  • 9 Радо Калинов

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Прав си, по неграмотни продажници ги бием: та ти си живият пример и за неграмотност, и за продажност за дребни копейки! Не зная защо пишеш така? Липсва ти уважение към езика ни, тоест към едно от основните неща, които биха те конституирали като българин ли, липсват ти познания по езика ни, което е предизвикано от определени интелектуални липси, или просто прекаляваш с бояришника?!
  • 10 Пешо

    3 1 Отговор
    Защо си некупят Миг29,или още по добре Миг 23.А бе вообще не мислят и нечетат ел.газети.