Last news in Fakti

30 Ноември, 2018 12:03 3 298 9

Петролът продължава да поевтинява - Ноември 2018

  • опек-
  • нефт-
  • петрол-
  • брент

Суровината на ОПЕК се търгува в момента за 58,09 долара за барел 

Петролът продължава да поевтинява - Ноември 2018 - 1
Снимка: БТА/АР

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) вчера се понижи до 58,09 долара за барел, информира на сайта си картелът.

В сряда един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 59,25 долара.

За определяне на цената на петрола на ОПЕК се използва т. нар. петролна кошница, включваща 14 сорта петрол за износ на страните членки на картела: Лек арабски (Саудитска Арабия), Басра лек (Ирак), Бони лек (Нигерия), Ес Сидер (Либия), Жирасол (Ангола), ирански тежък (Иран), Кувейт експорт (Кувейт), Мерей (Венецуела), Мурбан (ОАЕ), Ориенте (Еквадор), Катар марин (Катар), Шахаран бленд или "Сахарска смес" (Алжир), Раби лек (Габон) и Зафиро (Екваториална Гвинея).

Историческият максимум за "кошницата на ОПЕК" е цената от 140,73 долара за барел, отчетена на 3 юли 2008 година.

Цената на барел петрол се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата на ОПЕК" предходния работен ден.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    Въй,въиии...какво може да направи един Хашоги....

    Коментиран от #3

  • 2 Жив зян

    10 0 Отговор
    Чух че бензиностанциите печелели само по половин стотинка на литър.............Вай, вай ,вай......завалии

    Коментиран от #6

  • 3 гост

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "ТОЧКАТА":

    Еми не знам Хашоги колко е направил , ама едно джудже с мания за величие дето го дава "след мен и потоп" тепърва има да те учудва с идиотията си !!

    Коментиран от #8

  • 4 Иванов

    16 1 Отговор
    Сега от ЛукЯл ще сипват водица с митилов спиртец в бензина и пак ще са на загуба, щото те все на загуба работят, завалишките!!!

    Коментиран от #5

  • 5 гост

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Имай в предвид , че руския "уралс" винаги е до 10% по-евтин от средното за ОПЕК , щото иначе никой не го ще , а на Лукойл България като свързано лице би трябвало да продава с още по-голяма отстъпка !!
  • 6 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Жив зян":

    Само да уточня за тия дето ще ревнат за акциза , една кутия цигари излиза от фабриката на 45-50 СТОТИНКИ , останалото до 4,5 ЛЕВА са данъци и акцизи и търговеца на дребно наистина печели 3-4 стотинки , ако си плаща всичко по закон !! А при горивата акциза и данъците са под 50 % от крайната цена и всички "търговци" се оправдават с тях !!!

    Коментиран от #7

  • 7 ай стига бе

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Принципно си прав, макар че печалбата при търговците на дребно не е 3-4 стотинки на кутия(егати смешната печалба), а "цели" 25-30 стотинки........:)
  • 8 ТОЧКАТА

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Тръмп ли имаш в предвид.
  • 9 1234

    1 1 Отговор
    Но не и у нас,защото в момента е 2.32 лв за литър нафта.
Новини по държави: