Last news in Fakti

30 Ноември, 2018 16:30 1 737 10

САЩ, Канада и Мексико подписаха новата НАФТА

  • сащ-
  • споразумение-
  • нафта

Новото търговско споразумение е факт

САЩ, Канада и Мексико подписаха новата НАФТА - 1
Снимка: БТА/AP

САЩ, Канада и Мексико подписаха споразумението, което ще замени Северноамериканското споразумение за световна търговия, съобщи Fox News.

Това стана на специална церемония в кулоарите на Г-20 в Аржентина. На нея присъстваха президентът на САЩ Доналд Тръмп, президентът на Мексико Енрике Пеня Нието и премиерът на Канада Джъстин Трюдо.

Тримата дадоха съвместна пресконференция.

„Това е битка, а битките понякога водят до големи приятелства. Тази сделка ще защити работните места в САЩ, като ние ще получим 75% от производството на авточасти и така ще гарантираме работата на автомобилния сектор и работещите в него“, заяви Тръмп.

Той заяви, че все още има работа по премахването на търговските пречки.

Джъстин Трюдо заяви, че трябва да се работи по премахването на американските мита за алуминий и стомана. Смята се, че момента трите страни ще търгуват със стоки с мита за $48 млрд.

САЩ първи въведоха мита, а други две страни отвърнаха с ответни мерки. Очакват се преговори по темата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НеАмериканец

    12 4 Отговор
    Истината е амерканската икономика е че няма да може да изплува независимо от споразуменията със съседите, митата и другите пречки. Тя отдавна е изнесена в Азия, където полека е задушена и присвоена. Вътрешният дефицит на Америка е цифра с два реда нули след нея и е трудно да се произнесе дори. Парите отдавна са отишли на Изток. Тежко ти Доналд, дупе да ти е яко! Жълтите вече са те глътнали.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 onq s konq

    1 1 Отговор
    А ние без да подписваме нищо ,пак си караме на Дизел ПРИОРИТЕТНО.
  • 3 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "НеАмериканец":

    Глътнал си ти нещо "по-опасно" от вода , ама нейсе , проблема си е твой !!! В момента , ако не си забелязал се "упражняваш" върху най-голямата икономика в света !!! Щото БВП на тия трите , които са американския вариант на ЕС е над 21 ТРИЛИОНА от общия световен 75 трилиона , тоест близо една трета от цялата световна !!!!! Целия БРИКС накуп има по-малко от 16 трилиона и то 80% от него са на Китай , дето половината и износ е за САЩ и то по поръчки на американски компании , демек утре могат да ги поръчат на пет други държави дето са наредени на опашка и се молят да ги предпочетат , демек без него е жив умрял !!! Та за "удавените" можеш да се поогледаш сред твоите любимци , а Северна Америка я остави , и преди и сега и занапред тя ще е водача на света , нещо за което в затънтения Сибир само могат да мечтаят , ама напразно , хахахах !!!

    Коментиран от #4, #10

  • 4 НеАмериканец

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ако знаеше повече от мен едва ли щеше да ползваш обиди като како съм пил и ял.
    Брутният продукт на тия трите от С. Америка е около 24 трилиона, но само американския дълг е 20 трилиона. Като добавиш Мексико и Канада излиза че те имат над 100% дълг от това което произвеждат.
    Китай има 12 трилиона приход при под 5 трилиона дълг и над един трилион държавен резерв. Тоест те имат малко над 30% от брутния продукт. Но не забравяй че китайските банки са пълни с пари
    Преди 20 години Америка проивеждаше над 35% от световното поризводство. Сега е под 15%. Едните умират, другите процъфтяват. Защото азиатците работят, а американците се опитват да господстват- но вече с малко пари.
    Останалото е обикновена пропаганда на американския начин на живот, който леко, но сигурно отива в блатото.

    Коментиран от #6

  • 5 гост

    2 1 Отговор
    Е не ви ли писнаха тия басни с дълговете вече , то бива , бива , ама бетер папагали станахте вече !!! Като са толкова страшни тия дългове , що така от толкова години с нищо не се вижда да са попречили на Америка ??? А пък пълната профанщина какво значи "произвежда" е признак само на представа за икономика от 19 век !!! Значи да произведеш по чужда поръчка телефонче за 100 долара е "производство" , но да произведеш софтуер за него за 300 долара и платени услуги за същия за още 300 не е производство , хахахаха !!! Еееех , пуста политикономия , който е хванала , не пуща проклетията !! Да не говорим каква е разликата в ПЕЧАЛБАТА от двете производства , хахахах !!! Също така да произвеждаш парцалки и детски играчки е производство , но да произвеждаш енергията (петрол и газ) без които първите е невъзможно да се произведат , пак не е производство според теб , хахаха !! И тия процентчета дето си ги преписал от опорките , що не се отразяват така на оценката на тия "производители" , ами вече 3 американски компании са по-големи от цялата икономика на Русия , ПО ОТДЕЛНО , не общо , а пък в първите 20 , 14-15 са американски ??? Кога ще ви влезе в празните глави , че САЩ продава дълг , защото това е чиста печалба за тях и на всеки търг желаещите са поне два пъти повече от дълга който се предлага ?? Че тоя дълг е в долари , а САЩ е единствената държава , която има право да емитира (печата) долари ?? Че САЩ ако иска още утре може да продаде още толкова дълг , просто не
  • 6 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "НеАмериканец":

    Само едно примерче , макар и напразен опит да вденете нещо !!! Китай произвежда стоки за 1 милиард които изнася за САЩ и те му плащат в долари и получава тези стоки ! След това САЩ продава дълг за 1 милиард на Китай , който Китай също плаща в долари ! САЩ получава доларите си обратно , а Китай получава хартия с подпис и печат на ФЕД , че след десетина години ще получи нова такава хартия за след още десетина години , хахахаххах !!!!

    Коментиран от #8

  • 7 Барчо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "НеАмериканец":

    ЕИ другата истина е, че вече няма ноухау и запазени марки. Всичко това е история и няма как да запазиш монопола си. Елементарния пример е с видео системата Бетамакс. Сони искаха да имат монопола и да продават своя продукт по цял свят. Не пожелаха да го споделят. Така излезе ВХС системата с единствената разлика в размера на касетите. И така Бетамакса умряха. По същия начин сега са и всички други разни работи. Който го произвежда качествено и евтино, той ще го продава, независимо каква марка пише на кутията. И това са жълтите. Абстрахирам се от това, че в БГто внасят повечето гаражни евтини и некачествени производства от Китай. Ще се учудите какви качествени неща правят. Така че си абсолютно прав. Това споразумение засяга само тези три страни и то отчасти.
  • 8 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Дааааа, прав си. Но тези хартийки не седят ей така бездейно в китайските трезори. В момента политиката на жълтите е икономическа инвазия по света. Има един държавен бюлетин на вниманието на китайския бизнес. В него услужливо е направен анализ в коя държава по света в определения момент на издаването е сгодно да се инвестира в построяването на китайски фабрики и т.н. Самите китайци започват да изкарват навън част от производството си и стават собственици в чужди държави. Смятам че биват подценявани. За съжаление нашите бизнесмени не са бизнесмени, а мошеници. Това е и причината тук да идват некачествени китайски стоки и построяването в Ловеч на злополучния завод за коли и джипове, пълни боклуци. Един приятел си купи такъв джип и съотношението на километрите между тези на теглене и собствен ход май са равни.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Босия

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Не забравяй че американската икономика е на червено над 25 трилиона долара и брутния и продукт не може да понесе задълженията и за 40 години напред дори и ако свие вътрешния си дефицит повече от 25%. Просто американците от десетки години живеят на версия, така да се каже и всеки момент версиите не само ще спрат, но може да да го изискват! Така че, моля не ми говори колко велика е американската икономика и когато илюминатите решат че вече не си струва да я поддържат за някоя друга, тя окончателно ще фалира! Нима не ти е ясно това?
Новини по държави: